Egészség Riportok

Kevesebb a kockázat és ingyenes: vágás nélkül végeznek zöld hályog műtétet a Semmelweis Egyetemen

Magyarországon elsőként gyógyítják lézersebészeti eljárással a glaukómát a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. Milyen beavatkozásról van szó, és mitől különleges?

A glaukóma, azaz zöld hályog egy látáskárosodást és akár vakságot is okozó szembetegség, mely a 60-70 év feletti lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti világszerte. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a szemnyomás és a látóideg keringése közötti egyensúlybomlás okozza a látásfunkció csökkenését. Mivel az életkor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága, így ma már népbetegségnek számít. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója segít megérteni a részleteket.

Kíméletes kezelés

A glaukóma kezelésére korábban csak pupillaszűkítő, illetve csarnokvíz termelését csökkentő szemcseppek, illetve egy szemmegnyitó műtét állt rendelkezésre, ami sok műtéti kockázattal járt, ezért a lézerkezelések kerültek előtérbe. Az eddigi, argon lézerrel végzett műtétek esetén csak átmenetileg, a beavatkozástól számított néhány évig csökkent a szemnyomás.

„A legújabb kezelés, amiben Magyarországnak úttörő szerepe volt, az úgynevezett femtoszekundumos trabekulotómia, ami technikájában megegyezik a korábbi invazív műtéttel, azzal a fontos különbséggel, hogy a szem megnyitása nélkül végzik. Az eljárás legfőbb előnye, hogy speciális képalkotó eszközzel és rendkívül érzékeny kamerarendszerrel kívülről lehet azonosítani a szemen belül a beavatkozás pontos helyét” – magyarázza a professzor.

Várható eredmények

Az eljárással tartósan, egyetlen beavatkozással 25-30 százalékkal csökkenthető a szemnyomás hegesedés nélkül. A műtét célja a szemnyomás csökkentésén túl, hogy a folyamatosan és tartósan használt szemcseppek elhagyhatók legyenek, mivel az ezekben található tartósítószer hosszú távon a szemfelszínt károsítja (égő, csípő, szúró érzést és szemkönnyezést okoz).

Kinek segít?

„Az ingyenes, úgynevezett femtoszekundum lézeres glaukómaműtétre az jelentkezhet, aki elmúlt 40 éves, magyar állampolgár, enyhe látótérkárosodása és diagnosztizált látóidegfő-kimélyülése van, de eddig nem kezelték műtéti úton a problémáját” – összegzi a feltételeket dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Az érintetteket beutaló nélkül először a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának járóbeteg szakrendelésén várják, ahol áttekintik a korábbi szemészeti leletei­ket, és elvégzik a szükséges vizsgálatokat, amelyek alapján kiderítik, hogy a beteg részt vehet-e a programban.

A professzor szerint a klinikai vizs­gálat sikeres befejezése után, várhatóan mintegy két éven belül a legtöbb nyitott zugú glaukómás beteg számára elérhető lesz a modern és szövődménymentes műtéti eljárás a Semmelweis Egyetemen.

Jelentkezés

Időpont-egyeztetés a +36 30 087 7739-es telefonszámon lehetséges munkanapokon 8.00–11.00 és 13.00–16.00 óra között.

szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete