Divat

Fájdalmas és esztétikailag is zavaró a bütyök: ezekkel a gyakorlatokkal kerülje el a műtétet

A nagy- vagy kis lábujj alappercének fájdalmas kitüremkedése sokak életét keseríti meg. A tapasztalatok szerint a nőknél gyakrabban alakul ki az elváltozás, ám a megfelelő kezelés enyhítheti a kellemetlenségeket.

A köznyelvben bütyöknek nevezett probléma többféle elváltozást takarhat. „A leggyakrabban előforduló típusnál a nagylábujj tövénél alakul ki egy kitüremkedés, miközben maga a lábujj elindul a többi ujj felé. Az úgynevezett szabóbütyök viszont a kis lábujj tövében jön létre. Sőt, akár a lábfej felső részén is kialakulhat bütyök, ez általában ízületi kopással is együtt jár” – magyarázza a jelenséget szakértőnk, dr. Dobos Márta ortopéd szakorvos.

Fájdalmas szövődmények

Bármilyen típusú is legyen a bütyök, a kitüremkedést egy idő után nyomni kezdi a cipő, ami fájdalommal jár. Az anatómiai egyensúly felborulása miatt az ízületi elváltozás környékén gyulladás is kialakulhat, ez szintén duzzanathoz és időszakos vagy állandó fájdalomhoz vezet. Mivel ilyenkor a nagylábujj és a második lábujj egymáshoz dörzsölődik, tyúkszem vagy hegszövetből álló kidudorodás, úgynevezett kallusz is létrejöhet.

Bár a bütyök enyhe formája nem feltétlenül igényel orvosi kezelést, súlyos esetben viszont szövődményekkel is számolhatunk. A dudor és a fájdalom miatt korlátozottabb lehet a nagylábujj mozgása, egy idő után ez akár a járást is akadályozhatja. A burzitisz, azaz nyáktömlőgyulladás akkor fordulhat elő, amikor az ízületek közelében, a csont és a bőr között elhelyezkedő kis, folyadékkal töltött „zsákok” fájdalmasan begyulladnak. „A bütykös nagylábujj melletti lábujjakon kialakult kalapácsujj állapotán is ronthat a láb­ujjak rendellenes helyzete. De a talppárna középső részén is jelentkezhet fájdalom és duzzanat, az úgynevezett metatarsalgia” – figyelmeztet az ortopéd szakorvos.

Megbomlik az egyensúly

A bütyök kialakulása több tényezőre is visszavezethető, a legtöbb esetben ezek közül egyszerre több is fennáll. A közvetlen ok, hogy megbomlik a láb statikája, a talp máshogyan támaszkodik a talajra, mint ahogyan az egészséges és természetes lenne. Épp ezért a harántboltozat süllyedése az elváltozás egyik fontos kockázati tényezője.

„A magas sarkú, szűk körömcipők is növelik a rizikót, mivel a lábfej elülső részére helyezik a testsúlyt – akár 70/30 is lehet az arány az előláb javára –, ráadásul a lábujjakat is egymáshoz préselik” – mesél az okokról dr. Dobos Márta.

A túlsúly és a hosszú állómunka is túlterhelheti a lábat. Szakértőnk arra is felhívja a figyelmet, hogy a kemény padlón való mezítlábas vagy zoknis járás (ez főleg otthon jellemző), valamint a szerkezet nélküli lábbelik, például a könnyű balerinacipők vagy a vékony talpú, vászon tornacipők, flip-flop papucsok is okozhatják vagy súlyosbíthatják a kórképet. A genetikai tényezőknek és az életkornak is lehet szerepe a bütyök kialakulásában – a nőknél, az általában lazább kötőszövetek miatt gyakoribb a probléma.

Súlyosabb esetben műteni kell

Ha a bütyök feltűnő, fájdalmat okoz, vagy ha a cipőnk rendszeresen kidörzsöli az érintett területet, mindenképp forduljunk ortopéd szakorvoshoz. Az orvos fizikális vizsgálat, aktív és passzív mozgatás után mondja ki a diagnózist, de a károsodás felmérése céljából röntgenvizsgálatot, az anatómiai statika megbomlásának feltérképezésére pedig akár digitális talpdiagnosztikát is kérhet.

Egy ideig mindennapos gyógytornával, a lábizmok edzésével, az inak, szalagok nyújtásával enyhíthető a fájdalom, és késleltethető az állapot rosszabbodása, míg az egyénileg készíttetett talpbetét a láb megfelelő alátámasztását segíti elő. A bütyökhúzó, lábujj-távtartó eszközök a lábujjak helyzetét korrigálják – dr. Dobos Márta tapasztalatai szerint viszont ezek sajnos általában csak egy ideig segítenek. Ha a bütyök fájdalmassá válik, ezt gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító krémek vagy vény nélkül kapható tapaszok alkalmazásával lehet enyhíteni. Ha viszont a deformitás megkeseríti a mindennapos járást, és a konzervatív módszerek nem hoznak javulást, műtétre is sor kerülhet.

Mivel a rendszer beteg, általában komplex csontműtét javasolt, néha akár sorozatműtétekre is szükség lehet, ha a bütyök harántboltozat-süllyedéssel is együtt jár” – mondja ortopéd szakorvos szakértőnk.
Dr. Dobos Márta arra is figyelmeztet, hogy a műtétet általában

4-6 hetes regenerációs időszak követi. Minél idősebb valaki, annál hosszabb lehet a csont teljes gyógyulása, főleg a hölgyek esetében, akik a csontritkulás szempontjából veszélyeztetettebbek a férfiaknál. „Ezt sajnos ritkán nézik meg műtét előtt, ami nagy baj” – teszi hozzá szakértőnk.

Hogyan előzzük meg?

A bütyök megelőzésének egyik fontos lépése, ha magas sarkú cipőt csak kivételes alkalmakkor hordunk. A lábfej számára a széles orrú, legfeljebb négy-öt centiméteres sarkú, ún. trottőr- vagy dobozsarkú bőrcipő az ideális. Fontos, hogy eddzük a lábizomzatot, megelőzzük a lúdtalp kialakulását, ha pedig már van ilyen problémánk, betéttel korrigáljuk.

„Fontos tudni, hogy a betét csak passzív támasztékot ad a boltozatnak, ezért álldogálás vagy járás közben minden pillanatban hordani kell. Így nyáron sajnos le kell mondani a papucsokról, elöl-hátul nyitott szandálokról. Az aktív gyógyuláshoz a gördülő talpú cipő segíthet hozzá, ezt elég napi rendszerességgel, néhány órán át hordani. Jó hír viszont, hogy vezetni is lehet benne. Sokat jelenthet az is, ha nyáron biztonságos helyen, természetes talajon, például füvön, homokon, kavicson rendszeresen mezítláb járunk – persze túlzásokba azért nem kell esni” – mondja dr. Dobos Márta. A megelőzés akkor sem veszít a fontosságából, ha esetleg műtétre szorultunk, hiszen, ha nem változtatunk, az elváltozás kiújulhat.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete