Divat

Öregítő sminkhibák: egy bizonyos kor fölött tilos a púderfelhő és a nude vagy barna rúzs

Ha nem figyelünk, az alapozónk, a púderünk vagy akár a rúzsunk is idősebbnek mutathat minket a valós korunknál. Pataky Ági sminkmester segítségével gyűjtöttük össze a leggyakoribb bakikat.

Túl sok alapozó
Ha vastag, látható rétegben visszük fel az alapozót, az ugyan egységesebbnek mutatja a bőrünket, de élettelen, maszkszerű hatást kelt.
Tipp: Ha úgy érezzük, van mit elfedni az arcunkon, azt vékony réteg korrektorral és leheletnyi alapozóval tegyük, mert a bőségesen felvitt alapozó mindig feltűnő, és sosem szép.

Világos korrektor a szem alatt
Bár a karikás szemekre sokan gondolják jónak ezt a megoldást, ha a korrektorunk túl világos, azzal épp felhívjuk a figyelmet a sötét foltokra. Ráadásul, ha bőségesen használunk belőle, egy idő után látványosan beülhet az apró ráncokba, és ezeket is sokkal feltűnőbbé teheti.
Tipp: A korrektor árnyalatát is az alapozóéhoz hasonló gondossággal válasszuk meg. Ne használjunk belőle túl sokat. Néhány pöttyöt tegyünk lefelé fordított háromszög formában a szem alá, és a gyűrűsujjunkkal finoman ütögetve, alaposan oszlassuk el.

Púderfelhő
A matt, bársonyos bőrfelületet vékony púderréteggel érhetjük el. De legyünk óvatosak, mert ha nem seperjük le a felesleget, a túl sok púder fakó, élettelen hatást kelt, ráadásul összegyűlik a ráncokban.
Tipp: Szivacs vagy pamacs helyett használjunk vastag, pufi ecsetet, és természetes fényben is ellenőrizzük a végeredményt. Itt jobban látszik, ha esetleg felesleg maradt a bőrünkön.

Sötétre festett szemöldök
A szépen formázott, visszafogottan árnyalt és korrigált nagyon szépen keretezheti a sminkünket, élénkebbé, harmonikusabbá teheti az arcunkat. De ha túl sötét ceruzát vagy festéket választunk, azzal elrontjuk az összképet, és jó néhány évvel idősebbnek láttathatjuk magunkat.
Tipp: Az árnyalatot igazítsuk az eredeti hajszínünkhöz, ettől sötétebb és világosabb irányba egyaránt legfeljebb 1-2 árnyalatnyit érdemes eltérni. Arra is figyeljünk, hogy ne alakítsuk át túlságosan az eredeti formát, ne akarjuk a természetes vonalvezetést látványosan átrajzolni, megvastagítani vagy elvékonyítani, mert az arc alapkarakterét változtathatjuk meg ezzel.

Barnás pír és kontúrozás
Néhány éve nagyon nagy divat volt a kontúrozás, vagyis az a technika, amikor sötétebb színnel az arccsont alatt árnyékoljuk az arcot, hogy a csont nagyobb hangsúlyt kapjon, és kiugróbb legyen. Valójában azonban ez a technika érettebb arcon ritkán mutat jól, mind a barna szín, mind az arccsont alá felvitt festék öregít, optikailag lefelé „húzza” az arcot, amitől az beesettnek tűnhet.
Tipp: Kontúrozás és bronzosítás helyett inkább pirosítsunk. Válasszunk hozzá finom, de üde, életteli színt, barackos rózsaszínt, bájos korallt vagy lágy pinket, és ne használjunk belőle túl sokat. Alaposan dolgozzuk el, hogy ne maradjon foltszerű.

Nude vagy barna rúzs
Évek óta divatosak a természetes, natúr színek, de az ajkakon csak nagyon keveseknek állnak jól. A bézs, halványbarna, finom krémszínű rúzs fakóvá, fáradttá teheti az arcot, főleg, ha a matt változatát részesítjük előnyben.
Tipp: Az élénk színek „öltöztetnek”, és egy jól megválasztott rúzs az egész arcot vidámabbá, fiatalosabbá varázsolhatja. Elég hozzá egy pici korrektor és némi szempillaspirál, és máris kész a gyors smink! Nem is kell tökéletes kontúrt sem rajzolni, ujjal finoman felütögetve is nagyon jól mutat.

Fekete szemkontúr
A fekete szemceruza, főleg, ha vastagon vagy a szem körül körben használjuk, kisebbnek mutatja a szemet, és öregíthet. Sokan kedvelik, de érdemes rendkívül óvatosan és visszafogottan alkalmazni.
Tipp: Szépen élénkítheti a tekintetet, ha a felső pillák tövébe húzunk vele vékony vonalat, de a szem alá vagy a vízvonalra inkább ne tegyünk belőle. Ugyanez igaz a szempilla-spirálra is: ne hangsúlyozzuk túl vele az alsó pillasort, mert elveheti a szem élénkségét, és karikásabbnak, beesettebbnek, árnyékosabbnak tűnhet tőle a szem alatti terület.

Fiatalságvarázslók

A felsorolt hibák elkerülése mellett a jól megválasztott textúrákkal és színekkel sokat tehetünk azért, hogy csodásan nézzünk ki. Mutatunk néhány remek segítőtársat:

Színezett hidratáló: Ha alapozó helyett enyhén fényes, selymes textúrájú színezett hidratálót, BB- vagy CC-krémet választunk, azzal üdeséget és ragyogást adhatunk a bőrünknek.

Barna szempillaspirál: A fekete ridegnek mutatja a tekintetet, míg a barna lágyságot ad neki.

Krémes arcpír: Egy üde árnyalatú krémes pír finoman a bőrbe ütögetve sokkal fiatalabbnak láttatja az arcot, mint a por állagú pirosító.

Hidratáló rúzs: Enyhén fényes, de nem csillogó vagy gyöngyházas, élénk árnyalatú rúzzsal elterelhetjük a figyelmet arról, amit kevésbé szeretnénk hangsúlyozni az arcon.

Lágyan fénylő szemhéjpúder: A csillámos nem jó, de az épp csak selymesen megcsillanó szemfestéktől üdébbnek hathat a tekintet.

 

 

Fotó: Adobestock

Szöveg: Rózsa Ágnes

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete