Divat Lélek

Kánikulabiztos szépség: így marad tartós a nyári smink

„Az államig folyt a szemfestékem!” – állapítjuk meg sokszor a tükörbe nézve, miután egy forró nap után hazaérünk. Eláruljuk a trükköket, hogy lehet az időjárás ellenére is hosszantartó a sminkünk.

Kezdjük az alapoknál!

Ahhoz, hogy a smink a helyén maradjon, az első lépés a megfelelő alapozás. Ám a hőségben is igaz a mondás, hogy a „kevesebb több”.

  • „Mindenből vékonyabb réteget vigyünk fel, így a különböző textúrákat egymásra építve fixebb lehet a végeredmény” – mondja Prokop Kata sminkoktató.
  • A hidratálás ilyenkor talán még fontosabb; meglepő módon a tartós smink ott kezdődik, hogy elég folyadékot fogyasztunk. A hidratálókrémeken megcsúszhat a festék, ezért használjunk inkább jó minőségű tonikot, amely táplálja a bőrünket, és a PH-értékét is visszaállítja.
  • Szakértőnk nyáron különösen javasolja a primerek használatát, de ezt is vékony rétegben, illetve az alapozóból is válasszunk laza, vízes bázisú típust, és kerüljük az olajos, krémes változatokat.
  • Érdemes enyhén bevizezett szivaccsal vagy ecsettel felvinni az alapozót, hogy vékonyabb, légiesebb réteget kapjunk, ha pedig nagyon zsíros a bőrünk, mindenképpen mattító változatot alkalmazzunk.

Fixáljunk és mattítsunk!

  • Az alapozónkat zárjuk le átlátszó, transzparens púderrel, amelytől szép egységes lesz a bőr. A táskánkba is betehetjük, hiszen a nap felénél akár még egyszer mattíthatjuk vele a melegtől fényes arcunkat.
  • Megoldás lehet még a porállagú alapozó is, amelyet egy lépésben felvihetünk, és ugyan nem nyújt olyan fedést, mint az alapozó és a púder kombinációja, de egységesebbé teszi a bőrt.
  • Kontúrozáshoz, árnyékoláshoz használjunk porállagú termékeket, illetve akár matt bronzosítóval is elfedhetjük arcunk azon részeit, melyekről szeretnénk elvonni a figyelmet.

Igéző tekintet

  • A tartós szemhéjsmink szintén a jó alapokkal kezdődik. Ehhez szemhéjbázist kell használnunk, amit korrektorecsettel tehetünk fel a legszebben, majd ebbe dolgozzuk bele tapasztó mozdulatokkal a jó minőségű szemfestékünket.
  • Ha vízálló termékeket használunk – tust, szemceruzát –, mindig várjuk meg, amíg megszáradnak.
  • Ha normál szemceruzát alkalmazunk, matt szemhéjfestéket satírozzunk rá a megfelelő ecsettel.
  • A szemöldökünknél a szálak közé satírozzunk be finoman szemhéjfestéket, vagy ha nagyon meleg idő várható, használjunk vízálló ceruzát.

Hogyan mossuk le a vízálló termékeket?

Hosszú ideig tartotta magát az a nézet, hogy ne használjon vízálló szempilla­spirált az, akinek amúgy is kevés szempillája van, mert jó néhány száltól elbúcsúzhat, amikor lemossa. De ez tévedés! A titok nyitja az olajos lemosó. Alaposan át kell itatni vele egy vattakorongot, rátenni a behunyt pillákra, hogy jól átnedvesítse azokat, majd óvatosan ledörzsölni. Így nem károsodik a szempillánk.

És ha strandra megyünk?

  • Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy sminket használjunk a strandon, ehhez szakértőnk színezett BB-krémet vagy vízálló alapozót ajánl, de mindenképpen olyan terméket, amelyben van fényvédő. Ezeknél a pigment már nem ég bele a bőrbe, tehát akár napozásnál is alkalmazható.
  • Azonban óva int mindenkit, hogy rúzzsal az ajkain vagy pirosítóval az arcán feküdjön ki a napra; a bennük található anyagok ugyanis súlyos allergiás reakciót válthatnak ki.

Az utolsó simítások

  • Ahogyan az arc bőrénél, úgy az ajkakra is igaz, hogy csak hidratált felületen lehet szép végeredményt elérni.
  • Kenjük be a szánkat, mielőtt sminkelni kezdünk, és rúzsozás előtt töröljük le a krémből a felesleget, mert ezen is megcsúszhat a festék.
  • A rúzs színével megegyező szájkontúrral kör­be­rajzolhatjuk a száj ívét, és be is satírozhatjuk a teljes területet, így a rúzs beletapad és tartósabb lesz. Ha sokat verejtékezünk, és félő, hogy szétszalad a szánkról, színtelen ceruzával rajzoljuk körbe az ajak vonalát kívülről követve.
  • A tartós, mattra száradó rúzsok jó megoldást jelenthetnek, ám mindennapi használatra nem ajánlja szakértőnk, ugyanis szárítják az ajak bőrét. Két-három naponta alkalmazzuk csak őket.

A napfény hatására nemcsak a bájos szeplők bújnak elő, de a bosszantó májfoltok is. Amellett, hogy hormonális okok is állhatnak a háttérben, fontos a megelőzés fényvédő krémmel, illetve a belső méregtelenítés is. Ehhez szakértőnk máriatövismag­olaj-kúrát javasol.

Extra segítségek

  • Highlighter: igazi napcsókolta bőrt tudunk elérni vele, illetve a sötétebb változatokkal szépen lehet árnyékolni.
  • Glitter: a nyári szemsmink szép kiegészítője. Kapható hozzá speciális ragasztó, amely a helyén tartja a fényes kis lapocskákat.
  • A nyár szuperterméke a fixáló spray, amely a teljes sminket a helyén tartja, akár egész napon át. Nem csoda, hogy a menyasszonyok is odavannak érte, hiszen akár délelőttől a következő hajnalig olyan lesz tőle az arcuk, mintha most álltak volna fel a sminkmester székéből.

TIPP

Ha megpattant erek, seprűvénák vannak a lábunkon és szeretnénk eltüntetni őket, használhatunk úgynevezett folyékony harisnyát. Ez olyan, mint egy tartós alapozó, és amellett, hogy szépen elfedi a hibákat, egységesebbé teszi a bőrt is.

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete