Egészség Lélek

Savanyúság, mint biofegyver: 10 trükk az allergiás tünetek enyhítésére

Tudta, hogy ha nem úszik klóros vízben, kerüli a füstös helyeket, több savanyúságot és almát fogyaszt, akkor kevésbé gyötri a pollenallergia? A legújabb kutatások szerint az sem mindegy, mi kerül ilyenkor a tányérunkra.

A fák csodás zöldellő látványát és a színes virágok varázslatos illatát sajnos nem mindenki élvezheti felhőtlenül a szezonális allergiája miatt. A hirtelen orrfolyás, viszkető szem, orrdugulás, tüsszögés, intenzív könnyezés, orrmelléküreg-nyomás: mind olyan kísérő panaszai a különféle pollenallergiáknak, melyek megnehezítik a mindennapi létezést. És bár rengeteg gyógyszer és homeopátiás készítmény áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére, egy híres New York-i belgyógyász és kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos ételek fogyasztásával, míg mások mellőzésével lényegesen visszaszoríthatjuk a kísérő tüneteket, hogy a nyárról se csak a papírzsebkendő jusson az eszünkbe.

1. Ezeket együk gyakrabban!

A kutatók úgy találták, hogy a gyulladáscsökkentő élelmiszerek sokat segíthetnek a pollenszezonban – különösen az omega-3-ban és omega-6-ban gazdag ételek, mint például az olajos magvak és halak, illetve a diófélék. Sőt, az alma, a banán, a sárgadinnye és a kapribogyó is jótékonyan hat a panaszok enyhítésére.

2. Erősítsük az emésztőrendszert!

A probiotikumot tartalmazó élelmiszerek – joghurt, savanyúság – az allergiaszezon elviselésének legfőbb segítői. A jótékony baktériumok döntő szerepet játszanak az immunrendszer egészségében, valamint megerősítik a bélrendszer védekezőképességét, amire ilyenkor különösen nagy szükségünk van.

3. Mézes csel

Az aranyló finomság csodákra képes. Viszont csak helyi termelőktől származó mézet válasszunk! Hogy miért? Ugyanis azok nyomokban olyan virágporokat tartalmaznak, amelyek a környékünkön „tombolnak”, így az édes elixír felismerteti a szervezettel a helyi polleneket, és visszafogottabb tüneteket produkálunk az allergiás reakció során.

4. Tiltólista a nyárra

Akármennyire jólesik a melegben meginni egy pohár sört vagy fröccsöt, az alkoholfogyasztást jobb visszaszorítani ebben az időszakban, ugyanis a virágporhoz hasonlóan ezek az italok hisztamint tartalmaznak, így fogyasztásuk kellemetlen tüneteket produkálhat – például orrdugulást, fejfájást vagy akár asztmát is. A hisztamin szükséges vegyi anyag a szervezetben, de mennyiségének szabályozása kritikus fontosságú az egészség megőrzéséhez. Ugyanez a helyzet a cigarettával. Ha lehet, inkább ne gyújtsunk rá, aki pedig nem dohányzik, igyekezzen távol maradni a cigarettafüstös helyektől. Az akár grillezéskor, bográcsozáskor keletkező füst is a pollenhez hasonló allergén, ami irritálhatja a fület, a torkot és az orrot.

5. Elsősegély

A sóoldatos orröblítés vagy a sós orrspray is gyors segítség lehet, amikor már alig kapunk levegőt az allergia miatt. Érdemes ezeket kéznél tartani ezekben a hetekben.

Nyári pollentámadás

A meleg hónapokban a következő növények virágzására számíthatunk: pázsitfüvek, parlagfű, fűzfa, fészkesek, libatopfélék, sóska, platán, útifűfélék, bodza, ciprusfélék, csalánfélék, pillangósok.

6. Tudatos időbeosztás

Az sem mindegy, melyik napszakban tartózkodunk a szabadban, hiszen reggelente magasabb a levegő pollentartalma, mint az esti órákban. Aki szabadtéri sportot űz, inkább este menjen mozogni, sétálni, és arra is figyeljen, hogy ilyenkor tartsa zárva az ablakokat, és használja inkább a klímát (nem túl hidegre állítva). A szeles napok is súlyosbíthatják a tüneteket, így akkor is érdemes inkább belső térben végezhető tevékenységet választani.

7. Óvatosan a szemüveggel

Mielőtt megtörölnénk a szem­üvegünket a törlőkendővel, alaposan mossunk kezet, különben könnyedén felvihetjük a lencsékre az ujjainkól az allergiás reakciókat kiváltó polleneket. A kontaktlencsét is jobb ilyenkor egy kicsit pihentetni.

8. Jól jön a maszk

Teljesen érthető, ha már elegünk van a maszkviselésből, de erre az időszakra érdemes visszaszokni rá. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy azoknak az allergiásoknak, akik magas pollenkoncentráció idején FFP2 maszkot viseltek, kevésbé folyt az orruk, viszketett a szemük.

9. Figyeljünk a ruhákra!

A kertben, erkélyen kiakasztott pólókra, ágyneműkre, nadrágokra virágpor és más allergének tapadhatnak, ezért mosás után ebben az időszakban inkább a lakásban teregessünk. Az utcai ruháinkat – különösen, ha kerti munkát végeztünk, kertészkedtünk – vegyük le egyből, ahogy hazaértünk, és tegyük a mosógépbe. Mi pedig zuhanyozzunk le, és mossuk meg a hajunkat is, ha már nagyon tüsszögünk.

10. A borsmenta és a citrom ereje

A borsmentaolaj csökkentheti a nyálkahártyával összefüggő szimptómákat, illetve nyugtatólag hat a szervezetre. A citromolaj szintén hatásos: gyulladáscsökkentő, és fokozza a nyálelválasztást – mindkét tulajdonság kedvezően hat allergén panaszok esetén. Csepegtethetjük diffúzorba, párologtatóba, de minden esetben figyeljünk arra, hogy 100%-os tisztaságú, bevizsgált olajokat használjunk, és az ajánlott mennyiséget sose lépjük túl. Illatos gyertyákat és parfümöket viszont most ne használjunk, mivel ezek irritálhatják a légutakat. A klóros medencében való úszás is hasonló hatást válthat ki.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete