Riportok

„Éppen azt nem látom, amire ránézek”: Gyógyítható betegség a makuladegeneráció?

Az időskori látásromlás és a vakság egyik legfőbb oka az úgynevezett időskori makula­degeneráció, amelyet a köznyelvben a szemfenéki erek meszesedésének vagy sárgafolt-sorvadásnak is neveznek. A betegség leggyakrabban az 50 év felettieket érinti.

A sárgafolt, idegen kifejezéssel a makula a szem ideghártyájának kicsi, de a látás szempontjából lényeges területe. Az ideghártyának ez a része felelős az éleslátásért, például az olvasási képességért. Ha ez a terület károsodik, akkor a központi látás is kárt szenved.

Két típus, kétféle elváltozás

A köznyelvi megnevezés orvosi szempontból helytelen, hiszen a betegséget nem a szemfenék ereinek meszesedése okozza. „A betegség úgynevezett „száraz” típusában az éleslátás helyének »elkopása« látható” – magyarázza el a részleteket dr. Ozsváth Mária szemész főorvos. – Ilyenkor érkezik a beteg azzal a panasszal a rendelőbe, hogy »éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem fel az arcokat, nem jó az évekig használt olvasószemüvegem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit»”.

Az időskori makuladegenerációnak azonban létezik egy másik, úgynevezett „nedves” típusa is. Ilyenkor az éleslátás helyén, a sárgafoltban az érhártyából kóros érnövekedés indul meg. Később az erekből folyadék áramlik ki, vérzés jön létre, ami pusztítja a fényérzékeny sejteket, ennek következtében pedig egyre gyorsabban romlik a látás.

Nem ismerjük az okát

„A betegség valódi okát sajnos egyik formánál sem ismerjük” – mondja szakértőnk, aki azt is hozzáteszi: mindkét típus esetén családi halmozódás figyelhető meg, ez arra utal, hogy makula­degenerációra való hajlam öröklődhet. Egyes életmódbeli jellegzetességeket is megfigyeltek a szakemberek, amelyek szintén növelik a kockázatot: ilyen a dohányzás, az állandó napfényben végzett munka, vagy a vitaminszegény étrend. A cukorbetegeknél is gyakrabban jelenik meg ez a betegség, és a magas vérkoleszterinszint is szerepet játszhat a kialakulásában.

Hogyan előzhetjük meg?

Fontos, hogy az életmódunkkal is megpróbáljuk megőrizni a sárgafolt épségét. Érdemes mellőzni a dohányzást, valamint az alkohol, a drogok és a túl sok koffein fogyasztását. Mivel a mozgáshiány is szerepet játszhat a betegség kialakulásában, a vérkeringés felgyorsulása viszont a látást is javíthatja, fontos, hogy a napi rendszerességű gyaloglást, sétát, tornát beiktassuk az életmódunkba. A lutein- és a zeaxantin-tartalmú vitaminkészítmények is segíthetnek a megelőzésben, de ennél is fontosabb az egészséges étrend. Dr. Ozsváth Mária szerint jó, ha minél több növényi alapú táplálék kerül a tányérunkra, különösen jó hatása van a természetes zöld és sárga festékanyagot tartalmazó zöldféléknek.

Évente ajánlott a szűrés

A főorvosnő szerint ahhoz, hogy a betegséget időben ki lehessen szűrni, mindenkinek, de különösen a 40 éven felü­lieknek évente-kétévente mindenképpen ajánlott komplex látásszűrésen részt venni. A szemész ilyenkor vizsgálatokat végez a glaukóma, azaz a zöldhályog szűrésére, a szemüvegrendeléshez elvégzi a számítógépes dioptriaszűrést, a látótér szűrését, a látóideghártya működésének ellenőrzését, valamint az úgynevezett funduskamerás vizsgálatot, amelynek segítségével kinagyítja a szemfenék képét, és láthatja a kezdődő szemfenékbetegségeket.

„A diagnózis felállításához szükség lehet más vizsgálatokra is, például az úgynevezett FLAG vagy fluoreszcens angiográfia elvégzésére, amikor vénás injekcióval festékanyagot juttatnak a szervezetbe, és ennek segítségével mérik fel az erek állapotát. Az úgynevezett OCT vagy optikai koherencia tomográfia során pedig egy speciális fénynyaláb segítségével tapogatja le az orvos a szemfeneket” – mondja a szemész főorvos.

Hagyományos és alternatív gyógymódok

Bár a makuladegeneráció teljesen nem gyógyítható, egyes kezelésekkel lassítható a folyamat előrehaladása. A leggyakoribb kezelési mód a szem belsejébe juttatott, injekcióban beadott speciális, szteroid tartalmú gyógyszer. A makuladegeneráció „nedves” típusánál sokszor lézeres kezeléssel pusztítja el az orvos a kóros érnövekedést, ám erre az eljárásra csak a szemek néhány százaléka alkalmas.

„A retinasebészek különböző műtéti megoldásokkal próbálkoznak, kevés sikerrel. A látott képet felnagyító látásjavító segédeszközök alkalmazása is szóba kerül” – mondja a főorvosnő.

Dr. Ozsváth Mária praxisában olyan komplementer gyógymódokat is alkalmaz, amelyek tudományos publikációkban megjelentek, nem károsak az egészségre. Természetesen ezek az alternatív megoldások csak a hagyományos orvosi kezelés kiegészítésére alkalmazhatók, a beteg saját kérésére, és csak a témában képzett szemész szakorvos-szemtréner irányíthatja a látásfejlesztést.

  1. A kínai medicinában a máj és a szem egy meridiánon található, így bizonyos egyénre szabott táplálkozási modellekkel, májtisztító diétákkal késleltethető a betegség előrehala­dása.
  2. Segíthet az akupresszúrás pontok egyénre szabott módon végzett ingerterápiája, egyes akupunktúrás módszerek.
  3. A lutein- és zeaxantintartalmú étrend-kiegészítők is kedvező hatásúak.
  4. Jótékony lehet az A-, E-, B-, C- és D-vitaminok, a cink, a szelén, az omega-zsírsavak szedése, és egyes gyógynövények kúraszerű, orvos által előírt alkalmazása is.
  5. A csúcstechnológiát képviselő MAIA mikroperimetriás kezelés a retina ép területeinek erősítésével segíthet egy új retinális fókusz kialakításában és a látás javításában.
  6. A látásvesztés pszichés terheinek enyhítését pedig a relaxációs és meditációs technikák támogathatják.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete