Egészség Lélek

A cékla és a sárgarépa segít: olcsó és egészséges vitaminforrások a téli fáradékonyság ellen

Ilyenkorra általában már kiürülnek a vitaminraktáraink – ez az egyik legfőbb oka, hogy ebben az időszakban gyakrabban lebetegedhetünk, és kimerültebbnek érezzük magunkat.

Az élelmiszerek beszerzésekor mostanában nem elég az egészséges táplálkozás szempontjait figyelembe vennünk, de az árakra is érzékenyebbek vagyunk. Szerencsére sok olyan vitaminokban gazdag élelmiszer létezik, amelyekért nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Sárgarépa: a szép bőrért és a légutak egészségéért

Az A-vitamin előanyagának, azaz a béta-karotinnak az egyik legjobb forrása ez az olcsó gyökérzöldség, amelyet nyersen és főzve is érdemes mindennap az étrendünk részévé tenni. Érdemes vékonyan hámozni, mivel tápanyagainak jó része a vékony külső héj alatti szövetekben rejtőzik. Jó, ha azt is tudjuk, hogy a bőr, a szem és a légutak egészségét védő béta-karotinnak csak nagyjából a negyede hasznosul, ha nyersen ropogtatjuk el a sárgarépát. A főzés azonban megnyitja a zöldség vastag sejtfalait, így a tápanyagok hozzáférhetőbbé válnak.

Tojás: a szemünk védelméért

A tojás kiváló fehérjeforrás, így segít az izomtömeg megőrzésében, gondoskodva arról, hogy időskorban is jó legyen az erőnlétünk. De van benne bőven az immunrendszer működését támogató cinkből és a vörös vértestek képződését segítő vasból is. Jó forrása az A-vitaminnak, de a szemet nem csak emiatt óvja. Két olyan antioxidáns vegyület is található benne – név szerint a lutein és a zeaxan­tin –, amelyek hozzájárulhatnak az időskori makula-degeneráció kockázatának csökkentéséhez, és a képernyők által kibocsátott kék fény káros hatásától is védenek. A tojás kolintartalma az egészséges agyműködés támogatója, és a B-vitaminok, illetve a D-vitamin pótlásához is hozzájárul.

Hüvelyesek: tele vitaminnal és tápanyaggal

A hüvelyesek kiemelkedően jó növényi fehérjeforrások, így különösen nagy szolgálatot tehetnek, ha a húson spórolunk, vagy áttértünk a húsmentes étrendre. A babban rengeteg B- és C-vitamin, béta-karotin, magnézium, vas és foszfor van, de egészséges, telítetlen zsírsavakból és rostokból is jó adagot tartalmaz. A lencse gazdag anti­oxidáns hatású vegyületekben, rostokban, karotinban és B-vitaminokban, illetve kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban, káliumban, valamint az immunrendszer működését segítő cinkben, de a folsavtartalma is magas. Szénhidráttartalma lassan szívódik fel, így sokáig okoz teltségérzetet.

Savanyú káposzta: immunerősítő és emésztésfokozó

A káposzta nyersen is sokféle vitamin, például a C-, a K-, a B1- és az E-vitamin, valamint a béta-karotin értékes forrása. Az ásványi anyagok közül jelentős mennyiségben tartalmaz vasat és kalciumot, de élelmirost-tartalma is fontos. A savanyítás ehhez az értékes alapállapothoz ad hozzá egy további pluszt: a tejsavas erjedés során elszaporodó hasznos, probiotikus baktériumokat, amelyek segíthetnek megőrizni a bélflóra egyensúlyát. Ez nemcsak az egészséges emésztésről gondoskodik, hanem az immunrendszerre és a szervezet számos más folyamatára is hatással van – akár még a hangulatunkat is befolyásolhatja.

Olajos hal: támogatja a szívünket és felpörgeti az agyunkat

A konzervszardínia kiváló forrása a D- és a B12-vitaminnak, a kalciumnak, a foszfornak és a szelénnek, valamint az omega-3 zsírsavaknak. Ezek az egészséges zsírok segítenek megőrizni a szív- és az érrendszer egészségét, de az agynak, sőt akár a téli szürkeség által megtépázott hangulatunknak is jót tesznek.

Cékla: vérnyomáscsökkentő, ­méregtelenítő és vaspótló

Ez a népszerű savanyúság remek C-vitamin-forrás, de A- és B-vitamin-tartalma is elismerésre méltó, valamint magnéziumban, kalciumban, cinkben és vasban is bővelkedik. Rengeteg antioxidáns hatású vegyülettel segíti a szervezet működését – különösen a máj méregtelenítő munkájára van jó hatással. A vörös festékanyagot adó bétacianin, illetve a cékla más antioxidáns vegyületei hozzájárulhatnak a méregtelenítés során keletkező szabad gyökök semlegesítéséhez. Antioxidánsai a daganatok kockázatát csökkentik. A cékla remek nitrátforrás is, emiatt értágító hatású, javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást, és segít, hogy jobban bírjuk a fizikai terhelést. Vashiány esetén is rendkívül hasznos a fogyasztása.

+1 TIPP: Napfény a D-vitaminért

Egy séta a napsütéses téli napokon semmibe nem kerül, mégis aranyat ér. A napfény hatására képződik ugyanis a bőrben előanyagából a D-vitamin, amelyhez a csontok egészségének megőrzésétől az immunrendszer egészséges működéséig rengeteg folyamathoz szüksége van a szervezetünknek. Spanyol kutatók kiszámolták, hogy télen, amikor a testünk 10 százalékát éri a napsütés, napi 2 óra sétára lenne szükségünk a napfényben ahhoz, hogy pótoljuk a szükséges D-vitamint. Érdemes megbeszélni az orvosunkkal a D-vitamin étrend-kiegészítő formájában történő pótlását, mert a kutatások szerint a mi éghajlatunkon élők jó részének a szervezetében kevés van ebből a fontos vitaminból a téli hónapokban.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete