Riportok

Megdöntjük a mosási mítoszokat: kiderült, hogy a hideg vagy a meleg víz tisztít jobban

Hosszú évtizedek rutinja után azt gondolná az ember, hogy neki már nem lehet újat mondani. Pedig ahogy korszerűsödnek a mosószerek és a masinák, néha változtatni kell a megrögzött szokásokon.

NEM IGAZ: Több mosószertől tisztábbak lesznek ruhák

A túlzásba vitt mosópor nemhogy tisztábbá tenné a ruhaneműket, de felesleges maradványokat is hagyhat rajtuk, amelyek ráadásul a bőrünket is irritálhatják. Ezt már akkor is érzékelhetjük, ha kivesszük a gépből a ruhákat: a szálakban megmaradt mosószer nehezebbé, keményebbé teszi azokat, így kénytelenek vagyunk újra elindítani egy öblítés programot, amivel vizet és energiát pazarolunk, és a textilek is hamarabb elhasználódnak.

A túl sok mosószer további problémákat is okozhat. Ilyen például a maradékokból keletkezett kellemetlen szag, a szivattyú és a motor fokozott kopása, illetve a több energia felhasználása, ugyanis a masina automatikusan plusz öblítéseket és szüneteket ad hozzá a programhoz a felesleges hab lebontásához. Arról nem is beszélve, hogy a piszkos ruhanemű sok baktériumot rejthet, amit a mosószer-túladagolás csak tovább tetéz. Éppen ezért mindig ellenőrizzük a gél vagy a por dobozán feltüntetett adagolási útmutatót – és ne térjünk el tőle, csak mert nagyon koszosnak érezzük a ruhát. Ott megtudhatjuk, pontosan mennyi mosószert használjunk a kívánt mennyiséghez – és ezt ne lépjük túl. Ez azért is fontos, mert sok mosószer kimondottan tömény koncentrációjú, és kevesebb kell belőle.

TÉVEDÉS: Minden folthoz jó ugyanaz a módszer

Ha eddig ugyanazt a folteltávolítót használtuk a kávéfoltra, mint a sült hús készítése közben kifröccsent pacára, gondoljuk újra! Mindig a folt típusa határozza meg az eltávolítás módját.

  • Izzadságfolt: Áztassuk a pólót fele-fele arányban vízbe és desztillált fehér ecetbe. Enyhe folt esetén nincs további lépésekre szükség, de ha a fehér póló hónaljrésze még mindig sárga, akkor keverjünk össze 1 evőkanál hidrogén-peroxidot ugyanannyi sóval és egy félig töltött kisebb csésze szódabikarbónával. Fogkefével vigyük fel a pasztát közvetlenül a foltra, hagyjuk rajta egy órán keresztül, majd a szokásos módon mossuk ki.
  • Zsírfolt: A legjobb megoldás a babahintőpor. Alaposan dörzsöljük be a szálakba, majd a felesleget ecsettel távolítsuk el. Ezt annyiszor ismételjük meg, míg el nem tűnik a csúnyaság a ruhánkról.
  • Kávéfolt: Folyassunk hideg vizet a ruha mindkét oldalára, amíg ki nem jön a barna pecsét. Akkor igazán hatékony, ha rögtön, a leöntés után cselekszünk.

NEM-NEM: A melltartókat kézzel mossuk

Kinek van manapság arra ideje, hogy minden kényes ruhát kézzel tisztítson? Jó hír, hogy bátran moshatjuk ezeket a darabokat a mosógépben, de csakis jól zárható mosó­zsákban, kímélő mosószerrel és hideg vizes vagy langyos programmal.

FELESLEGES: Kézmosószappant is önthetünk a gépbe

Bárkivel előfordulhat, hogy miután bepakolta a szennyest a mosógépbe, rájön, hogy kifogyott a mosóporos flakon. Ilyenkor használhatunk – a kézi mosásnál is időnként előkerülő – folyékony szappant a mosdóról? Bár a kézmosásra szánt szappan bizonyos mértékig valóban megtisztítja a ruhákat, viszont soha nem lesz teljesen hatékony, mivel a test számára készült termékek jóval gyengédebb vegyszereket tartalmaznak. Ha elfogyott a mosószerünk, inkább ne indítsuk be a gépet, mert nagy esély van rá, hogy ismét le kell futtatnunk a programot, mivel túl sok hab keletkezik, vagy koszosak maradnak a ruhák.

HAMIS: Melegebb víz = hatásosabb eredmény

Nem kérdés, hogy a víz hőmérsékletének van szerepe a mosásnál, viszont a néhány fokkal melegebbnek nincs akkora hatása, mint gondolnánk. Nem feltétlenül teszi tisztábbá a ruhákat, sőt valójában károsíthat is egyes anyagokat, vagy bizonyos foltok látványosabbá válhatnak, ahelyett, hogy eltűnnének. Ez a mítosz régen még igaz lehetett, de manapság úgy tervezik a mosószereket, hogy ugyanolyan jól – ha nem jobban – működjenek hideg vízben is. Ráadásul, ha 60 fok helyett 40 vagy esetleg 30 fokon mosunk, azzal jelentős ener­giát takaríthatunk meg.

ÚJABB BAKI: Ha megtömjük a gépet, azzal spórolunk

A mosógépeket alapvetően úgy tervezték, hogy optimálisan, maximum kétharmaddal működjenek – vagyis egy 8 kilós töltetűbe 5 kiló körüli szennyest ideális tenni. Ha a készüléket teljesen megpakoljuk, a mosószer nem tudja átjárni a ruhákat, így azok nem is lesznek teljesen tiszták. Elképzelhető, hogy újra kell mosni őket, ami annyit jelent, hogy sem energiát, sem vizet nem takarítunk meg. Ráadásul a gépünk élettartamát is csökkentjük, mert a túlterheltség hamarabb tönkreteszi a mechanikáját, a függesztéseket.

TÉVHIT: Elég színek szerint válogatni a ruhát

Ne csak színek szerint szortírozzuk a szennyest, hanem szövet­típus szerint is. A nehezebb anyagok, mint például a farmer károsíthatja a finomabb és vékonyabb anyagokat, így ha azok egyazon színűek is, külön kell csoportosítanunk őket.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete