Konyha

8 konyhai hiba, amit mindenki elkövet és csak szökik a pénz miattuk

Egyáltalán nem mindegy, milyen ételt veszünk, mivel mosogatunk, vagy hogyan tároljuk a késeket. Nem is gondolnánk, de néhány szokásunk akár több ezer forintunkba is kerülhet, ráadásul egy kis odafigyeléssel ezt könnyedén ki is védhetnénk.

1. Nem kell az apró

A takarékoskodás nem kizárólag azon múlik, hogy miből mennyit veszünk, arról is, hogy hogyan, milyen formában szerezzük be. Ahelyett, hogy a megpucolt, előre feldarabolt, becsomagolt zöldségre, gyümölcsre, húsra esne a választásunk, inkább döntsünk az egyben kapható, megpucolandó kiszerelések mellett. Nemcsak azért, mert így olcsóbbak, de jóval hosszabb ideig tárolhatók. Ha pedig úgy látjuk, hogy a zöldségek, gyümölcsök elkezdtek fonnyadni, aprítsuk vagy szeleteljük fel őket, és átlátszó edényekbe tegyük be a hűtőbe, hogy a hét folyamán még könnyedén és gyorsan fel tudjuk használni.

2. Gépi segítség

Gyakori tévhit, hogy a kézi mosogatás gazdaságosabb, mint a mosogatógéppel történő tisztítás. Szakemberek szerint évente, akár 40 ezer forinttal is csökkenthetjük a víz- és az áramszámlákat egy energiatakarékos készülékkel. Tovább növelhetjük a megtakarítást, ha csak teljes töltettel futtatjuk le a programot, és a ciklus végén kikapcsoljuk a szárítás részt, és hagyjuk, hogy az edények a levegőn, maguktól száradjanak meg.

Még többet spórolnánk? Ha késő este indítjuk el a programot, még több pénz maradhat a zsebünkben, ugyanis ilyenkor nem kell kivárnunk, míg lejár a gép, és bátran végigmehet a hosszabb, eco program. Ez 20%-os energiamegtakarítást is eredményezhet azáltal, hogy kevesebb energiát használ fel a víz felmelegítéséhez, és lassabban dolgozik.

3. Előrelátó tervezés

Az egy hétre előre megtervezett bevásárlólista elengedhetetlen, ha a takarékoskodás a cél. Így biztosan felhasználjuk a friss alapanyagokat, mielőtt azok megromlanának, ráadásul az étkezés maradékait könnyen beépíthetjük a következőkbe. Ez a szokás segít megelőzni a spontán, impulzusvásárlásokat is, amelyek során nagyobb valószínűséggel költekezünk, hiszen akkor találjuk ki, mi kell a vacsorához, és biztosan kerül olyan termék is a kosárba, amire valójában nincs is szükségünk.

4. Karbantartás

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy minden háztartási gép rendszeres karbantartásra, tisztításra szorul! Odafigyeléssel évekkel is meghosszabbíthatjuk az élettartamukat, így kisebb eséllyel kell drága javítási költséget fizetni a szerelőnek, vagy rosszabb esetben lecserélni a készüléket. Az a cél, hogy rendszeresen megszabaduljunk a vízkő, rozsda, zsír által okozott lerakódásoktól. Ezért is érdemes megfelelő időközönként kitisztítani a mosogatógépet és a hűtőszekrényt, a mosógépet – lefuttatni egy magas hőmérsékletű tisztítóprogramot ecettel vagy tisztítótablettával.

5. Élben az élettartam

A kés az egyik legfontosabb konyhai eszköz, de ha nem kezeljük megfelelően, akkor a szükségesnél hamarabb selejtezzük le – márpedig újat venni nem kis kiadás! A híres séfek szerint a kések karbantartására pont úgy kell tekintenünk, mint az autó olajcseréjére. Ha a késeket legalább havonta egyszer megélezünk, jóval hosszabb ideig kiszolgálnak bennünket. Minél több idő telik el az élezések között, annál nagyobb esély van rá, hogy elkopik a penge, és meg kell válnunk tőle. Az acélkerekes élezők kimondottan hatékonyak. Gyorsan elvégezhetjük vele a műveletet, és az élezési szög is könnyen tartható, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan dolgozhassunk a késsel a deszkán.

A megfelelő tárolásuk is meghosszabbítja az élettartalmukat. A kések burkolat nélküli elhelyezése a fiókban nemcsak veszélyes, de az éleket is károsíthatja. A mágneses késblokkok és falirudak majdnem megduplázzák a penge élettartamát a hagyományos fiók­tároláshoz képest.

6. Mit ad az évszak?

Az áfonya januárban is jól tud esni, de nagyon sokba kerül. Az évszakoknak megfelelő vásárlással nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de sokkal zamatosabb ízeket is kapunk, hiszen a szezonális alapanyagok frissebbek, nem üvegházban növekedtek, és nem utaztak több ezer kilométert a boltig. Mi magunk is tartósíthatjuk a szezonális termékeket savanyítással vagy befőzéssel, hogy hazai és tartósítószerektől mentes ínyencségek kerüljenek az asztalra.

7. Jégre vele!

Egy jó fagyasztóval nagyon sokat spórolhatunk. Kenyér, maradék tésztaszósz, leves vagy gyümölcsturmix – csak néhány finomság azok közül, amit nyugodtan jégre tehetünk. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor vákuumcsomagolásban fagyasszuk le az ételt, így sokkal tovább megőrzi a frissességét, nedvességtartalmát és fogyaszthatóságát. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor jól zárható dobozba csomagoljunk.

8. Buborék, otthon

Az üdítőitalok árán is spórolhatunk: ha sűrítményt veszünk, és azt keverjük össze vízzel, máris megfeleződhet a költség. Amennyiben még környezettudatosak is szeretnénk lenni, vásároljunk szódagépet, és készítsük el otthon a frissítőt. Az ilyen gép, bár nem olcsó mulatság, de csak egyszer kell megvenni, és a patronnal együtt is alatta maradunk a kész üdítők árainak. Plusz kevesebbet kell cipekednünk a boltból.

 

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete