Riportok

Változás: kispapáknak is jár a plusz szabadság, ezekkel a feltételekkel

Az európai uniós irányelveknek megfelelően idén módosult A munka törvénykönyve. Ennek értelmében az édesapának gyermeke születése után több otthon, a családdal eltölthető napot kell biztosítani. Nézzük a részleteket!

Egy gyermek születése hatalmas öröm, és egyben nagy felelősség, illetve feladat is. A jogszabályok januári módosításával lehetőség lesz arra, hogy az édesapa több időt maradhat otthon, hogy összeszokjon a család. Pados Eszter HR tanácsadóval utánajártunk, milyen feltételekkel jár a plusz szabadnap.

Kire mi vonatkozik?

„Fontos kiemelnem, hogy van, akikre nem ez a szabály érvényes. Tanácsadáskor mindig az első kérdésem, hogy kinek mi szerepel a munkaszerződésében, mi vonatkozik rá. Nagyon sok esetben tapasztalom, hogy ezzel nincsenek tisztában, pedig tudatos munkavállalóként felelősségünk, hogy ismerjük a jogainkat, kötelességeinket. Közalkalmazottakra általában a Kjt. vonatkozik, de vannak egyéb esetek, ahol megint csak lehetnek a fentiektől eltérő jogszabályok. Emellett lényeges, hogy vannak munkáltatók, ahol kollektív szerződés is érvényben van, abban pedig pozitív irányban el lehet térni a törvényi szabálytól. Több cégről is tudok, ahol évek óta jól működik a szülők számára biztosított plusz szabadság lehetősége” – avat be a részletekbe a szakértő.

„Most tehát A munka törvénykönyvének változásait nézzük át. A szabályozás szerint az apának a gyermek születése esetén plusz tíz munkanap apasági szabadság jár az éves rendes szabadságon felül. Ez azt jelenti, hogy az apa a gyermeke születését követő (örökbefogadás esetén a határozat véglegessé válása utáni) második hónap végéig veheti ezt igénybe, és kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni. A szabadságra a munkavállaló akkor is jogosult, ha a gyermek halva születik, vagy meghal. Az apasági szabadság az egyedülálló, illetve elvált apáknak is jár, továbbá azoknak is, akik nem élnek a gyermekkel közös háztartásban” – magyarázza Eszter.

44 nap a szülőknek

Az apasági szabadság mellett januártól megjelenik a 44 napos szülői szabadság is. Ez mindkét szülőt megilleti, azonban a gyermek 3 éves kora után nem kérhető, és pénzben sem lesz megváltható. Hátrány, hogy a szabadság alatt a szülőt a távolléti díj 10%-a illeti meg, amelyből le kell vonni a gyes, illetve a gyed összegét is. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az átmenetileg csökkentett távolléti díj a nyugdíjellátásra való jogosultság szempontjából a szolgálati időt nem csökkenti.

Figyelem: nem teljes fizetés!

Igénybevételénél megfontolandó szempont, hogy a teljes apasági szabadságra nem jár teljes távolléti díj. Az első öt napra a távolléti díj 100%-a, míg a második öt napra már csak 40%-a illeti meg a dolgozó édesapát.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete