Riportok

Változás az igazoltatásnál: így lehet pontosan jogsi nélkül is vezetni

Január elsejétől nem számít jogsértésnek, ha nem tartjuk magunknál a vezetői engedélyünket és a jármű forgalmi engedélyét. Ehhez azonban meg kell felelnünk néhány feltételnek.

Néhány hete jelent meg a hír a szabálymódosításról, miszerint nem feltétlenül kell magunknál tartani a jogosítványunkat, forgalminkat, és egy rendőri ellenőrzés során sem lehet ebből probléma. Persze ez nem jelenti azt, hogy az is volán mögé ülhet, akinek nincs jogosítványa, vagy bevonták az engedélyét. Gátiné Budai Boglárka rendőr őrnaggyal, a Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály alosztályvezetőjével értelmeztük a szabályt.

Így is ellenőrizhetők vagyunk

„A járművezető kötelezettségével kapcsolatban a következő rendelkezések lépnek hatályba január elsejétől: a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet szerint nem minősül jogsértésnek, ha a jármű vezetője nem tartja magánál a jármű vezetésére jogosító vezetői engedélyt, valamint a jármű fogalmi engedélyét, amennyiben a magyar hatóság állította ki a forgalmi engedélyt, és a jármű szerepel a járműnyilvántartásban. Ebből következően ezek az esetek nem is lesznek szankcionálhatók. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy esetleges ellenőrzés során a hatóság ne tudná megvizsgálni, hogy van-e engedélyünk. Egy fényképes, személyazonosításra alkalmas igazolványnak ugyanis mindig nálunk kell lennie – akkor is, ha nem autóval közlekedünk –, így a rendőr vagy hatósági személy a központi nyilvántartásból egyszerűen lekérdezheti a szükséges adatokat, többek közt azt is, hogy van-e érvényes vezetői engedélyünk. A rendszám alapján pedig azt is megtudhatja, hogy a jármű részt vehet-e a forgalomban, illetve a tulajdonos személye is megállapítható” – mondja Gátiné Budai Boglárka.

Szabályszegés esetén

Tény, hogy mindez könnyebbséget jelent, hiszen bárki otthon felejtheti az igazolványát, illetve az is gyakori, hogy a forgalmi engedély – mivel biztonsági okokból nem javasolt az autóban tartani –, mondjuk, egy családtag tárcájában marad. Ettől függetlenül súlyos szabálysértés esetén a hatósági személy, ahogy korábban is, most is elveheti a jogosítványt, forgalmit. A jogszabályban meghatározott esetekben, a vezetői engedély azonnali felfüggesztését az engedély-nyilvántartásba, míg a forgalmi engedély jogosultságának felfüggesztését a járműnyilvántartásba bejegyzik, illetve továbbra is elvehetők az engedélyek, amennyiben azok a helyszínen rendelkezésre állnak. Amennyiben nincsen nálunk az irat, úgy meghatározott időre be kell azt szolgáltatni. Emellett minden esetben a vezetési jogosultság, illetve a forgalomban való részvétel felfüggesztésének bejegyzése tényéről a járművezető írásbeli tájékoztatást kap.

Meddig mehetünk?

Változatlan szabály, hogy a vezetési jogosultság felfüggesztése esetén a járművezető a továbbiakban nem vezetheti a járművet. A forgalomban való részvétel jogosultságának azonnali felfüggesztése esetén a járművel a lakcímig vagy a telephelyig lehet közlekedni, míg más esetekben tilos a járművel történő továbbközlekedés.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete