Riportok

Állatokkal gyógyító: lelki problémákon segítenek a terápiás négylábúak

Ádány Tímea tíz éve dolgozik állatasszisztált coachként, támogatóként. Saját, képzett lovaival és kutyusával javít gyerekek, felnőttek és családok közérzetén, gondjain. Sőt, gyermekotthonokba és az ukrán menekültekhez is eljár velük.

Varázslatos környezetben, a pest megyei Pilisszentiván szélén, közvetlenül egy erdő mellett található a Csodák kertje. A kapun belépve egyből a három, gyönyörű lóra terelődik a tekintetem. Fügét, Pikót és Hekut nem zavarja a közeledésem, persze az örömömre és a simogatásra felkapják a fejüket, de aztán folytatják tovább a lakmározást. Nem így Noir, a border collie, aki hatalmas elánnal, farkcsóválással közeledik felém. Egy pillanatra megtorpanok, egy korábbi rossz élmény miatt ugyanis picit tartok a kutyáktól, ám ez Noirt nem zavarja.

„Noir, elég volt, most nem dolgozunk. Gyere ide! – hallom a gazdája hangját. –Ne haragudj! – szabadkozik Ádány Tímea. –Noir mindenkivel ilyen, pillanatok alatt ráhangolódik az emberre. Rajtad is érezte a félelmet, és ezért úgy döntött, segít neked leküzdeni azt” – magyarázza Timi. Bámulatos, ahogy viselkedik az eb, és persze az is, ahogy hallgat a gazdájára.

Mira és Füge között nagy a szerelem

Bármit el lehet mondani nekik

„Mindig lenyűgöztek az állatok, amióta viszont együtt dolgozom, tanfolyamokra, képzésekre járok velük, azóta még inkább odáig vagyok értük. És ráadásként az állatokon keresztül újra megszerettem az embereket – kezdi Timi, aki közel 10 éve dolgozik állatasszisztált coachként, és főleg lelki eredetű problémákra keres megoldást. – Megpróbáljuk feltérképezni, az illető hova szeretne eljutni, mik az álmai, vágyai. Mi nem időzünk a traumán, nem a problémán dolgozunk, arra ott vannak a pszichológusok, pszichiáterek, hanem a megoldáshoz próbálunk eljutni. Az állatok segítségével feltárjuk, kinek mi az erőssége, és ezzel hogyan tud úrrá lenni a gondokon, bajokon” – magyarázza a coach.

Tímea az évek alatt három lovát és kutyáját is kiképezte. Noirral például rendszeresen jár egy gyermekotthonba, illetve ukrán menekült gyerekekhez.

Noir kutyus és Blanka jól megértik egymást

„Noir bármilyen nemzetiségű és ajkú gyermekhez ért, pillanatok alatt megnyílnak neki kicsik és nagyok. Ámulatba ejt, ahogy közeledik hozzájuk, és ahogy ők is viszonozzák a figyelmet. Kacagva állítanak élő akadálypályát, elkezdenek mesélni, egymást figyelni… igazán felemelő pillanatok ezek. A gyerekeknek rengeteget jelent, hogy Noir hozzájuk bújik, hogy megölelhetik. Ráadásul a kutya segítségével sikerélményük is lesz, hiszen megtapasztalják, milyen jó hatással vannak valakire. Noir önfeledt játékossága segít abban is, hogy elhiggyék, itt nincs kellemetlen helyzet, kérdés. Semmi nem ciki és persze semmi nem kötelező. Tudják, hogy nekem, nekünk bármit elmondhatnak, mert nálunk biztonságban vannak a titkaik. Bár Noir képzett terápiás kutya, mégis egy állat, akinek vannak ösztönös reakciói. Általa a gyerekek megtanulják felállítani a saját határaikat, hogy tudják, érezzék, mi az, ami még komfortos nekik, mi az, ami már nem” – meséli a szakember.

Itt nincsenek játszmák

Nemcsak Noir segít Timinek és a hozzá érkezőknek, hanem a lovak is. Őket természetesen nem tudják házhoz vinni, ahogy Noirt, hozzájuk ki kell menni a természetbe. „Szabad levegőn vagyunk, mozgunk, ami bizonyítottan segít ellazulni, kikapcsolni. Ráadásul az állatok játszma nélküli visszajelzéseikkel folyamatosan monitorozzák a viselkedésünket. Érzik és megmutatják a változásunkat, jelenlétünket, vezetői és kommunikációs képessé­geink minőségét. Én abban segítek, hogy ami itt működik, az tudatosuljon és gyakorlattá váljon a mindennapok során is” – mondja Timi.

Az állatok és a velük való foglalkozás pozitív hatásairól Csóka-Ádány Anna szintén tudna mesélni. Évek óta ismeri Timit, ma már együtt dolgoznak, Anna gyerekekkel foglalkozik, mozgásfejlesztő foglalkozásokat tart. „Egy ilyen állatasszisztált foglalkozás a kikapcsolódás, élménygyűjtés mellett segíthet a gyerekeknek abban, hogy meglássák a saját értékeiket, épüljön az önbizalmuk, önismeretük” – jegyzi meg Anna.

Pikó, a póni élvezi a törődést

„Javítsd meg a gyerekem!”

Blanka és Mira szintén rajonganak az állatokért. A lányok féléves koruk óta lovagolnak, mégis ünnepként tekintenek minden egyes pillanatra, amikor Hekuval és Pikóval sétálhatnak. Általuk megtapasztalják, mi az a felelősség, milyen a szabadság, közben pedig megtanulnak visszajelzéseket adni és kapni. Az állatokról való gondoskodáson keresztül javul a társakkal való kapcsolódás is.

„Coachként a saját célkitűzésben tudom a hozzám érkezőket támogatni. Mikor gyerkőc, fiatal, tini érkezik hozzám, a szülő látja a problémát, és sokszor kapom meg feladatnak tőlük, hogy: javítsd meg a gyermekem. Ám ez nem ilyen egyszerű. Pláne, ha a gyermeke nem érzi sajátjának a gondokat. Ezért lépésről lépésre haladunk, azon a szinten, amit a fiatal meg tud fogalmazni. Sok esetben tapasztalom azt is, hogy a gyerek tünethordozó: a családi gondokat vagy éppen az iskolai terheket vetíti ki” – mondja Tímea.

Timi és Anna mindig számíthat a lovakra, Hekura és Fügére

Az állatok a foglalkozás közben egyből kimutatják az érzéseiket. Az embereknek ehhez picit több idő kell, de tőlük is számtalan visszajelzés érkezik. „Egy hölgy például azt mondta, hogy azért szeret ide járni, mert itt hétről hétre megpihenhet. Ha távol van, elég felelevenítenie Fügét, és máris képes ellazulni. Sőt, van olyan is, aki állítja, amióta ide jár, könnyebben viseli a gyerekei kirohaná­sait, érzelmeit. A legmeghatóbb talán mégis az az úr, aki szerint ahogy Fügével egyre magabiztosabb, úgy áll bele hétről hétre jobban a határai megtartásába otthon is. Így csökkenek a játszmák a feleségével, mert vele is egyértelműbben kommunikál” – meséli Timi.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Ambrus Marcsi

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete