Riportok

Télen is dolgozik a nyári leégés: most a legjobb elvégeztetni a melanoma-szűrést

A téli időszak a legalkalmasabb arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket, akár észleltünk változásokat, akár csak egy szűrésen szeretnénk részt venni. Eláruljuk, miért.

Talán kevesen tudják, de bőrünk minden egyes napfényen eltöltött órát, illetve az őt érő UV-sugárzás összes hatását megőrzi, és azt mintegy „összeadva” elraktározza. Vagyis minden egyes napozással és leégéssel egyre növekszik a későbbi bőrdaganat kialakulásának veszélye. Ezért mindenképpen fontos a rendszeres ellenőrzés. Dr. Buczkó Mónika bőrgyógyász-kozmetológus és klinikai onkológus szakorvos segítségével utánajártunk, milyen gyakran érdemes anyajegyszűrésen részt venni, és hogyan előzhetjük meg a bajt.

Legalább évente

„Aggasztó, hogy világszerte és hazánkban is az elmúlt két évtizedben drasztikusan, mintegy duplájára emelkedett az új melanómás esetek száma. Ez a betegség a bőr pigmenttermelő sejtjeinek rosszindulatú daganatos burjánzása. Nagy az áttétképző hajlama, ami miatt rendkívül veszélyes. Évente egyszer mindenféleképpen érdemes anyajegyszűrésen részt venni kortól, nemtől függetlenül. Fokozott kockázati tényezők – világos bőr-, haj- és szemszín, vörös haj, szeplők jelenléte, a gyermekkori súlyos napégések, sok és/vagy szabálytalan anyajegyek, családban előforduló melanóma – esetén félévente ajánlott a szűrés” – javasolja szakértőnk.

Mit vizsgálnak a szűrésen?

Egy szakember gyakorlott szemmel már sokszor ránézésre is észreveszi az árulkodó jeleket, amelyek rosszindulatú daganatra utalnak. De egy speciális nagyítóval, a dermatoszkóppal már teljes bizonyossággal kiszűrhetők az atípusos, szabálytalan anyajegyek is, amelyekből nagyobb eséllyel lesz melanóma. „A szakorvosok megfigyelik az anyajegyek színét, szimmetriáját, széleiket, méretét. Ha az anyajegy aszimmetrikus, ha a szélei elmosódottak, ha többféle barna, fekete, lilás-vörös, fehér, opálos szín látható bennük, vagy egyenetlen színűek, akkor felmerül a rosszindulatúság gyanúja. Ezeket a kritériumokat érdemes megjegyezni, mert így akár otthon is ellenőrizhetjük a meglévő anyajegyeinket. Mivel azonban képzett és gyakorlott szem kell a gyanús bőrelváltozások felismeréséhez, ezért minden, a bőr színétől eltérő elváltozást fontos bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni. Egy ilyen szűrés során nemcsak az anyajegyeket vizsgáljuk, hanem az egész testfelületet áttekintjük, a fejtetőtől a talpakig, lábujjközökig – tisztázza a doktornő. Az alapos vizsgálat során ezért nemcsak a melanómát fedezhetjük fel, de más bőrdaganatokat (basalioma, spinalioma), rákmegelőző állapotot és egyéb bőrbetegségeket is.”

Nem az eltávolítás okoz rákot

Minden betegségre igaz, hogy minél előbb kezdődik el a megfelelő kezelése, annál jobbak a szövődménymentes gyógyulás esélyei. Még fontosabb ez a rosszindulatú daganatos betegségek esetében. „A szakember által gyanúsnak ítélt anyajegyet, de más bőrdaganatgyanús elváltozást is sebészi úton szükséges teljes egészében eltávolítani, és szövettani vizsgálatra küldeni. Ez egyáltalán nem veszélyes, hanem kifejezetten szükséges és jó megoldás. Sokszor tapasztalom még most is sajnos, hogy félnek a pá­ciensek a gyanús anyajegyek eltávolításától, mert azt hallották, hogy ha leveszik az anyajegyeket a bőrről, elrákosodnak, és egyik ismerősükről leszedtek egyet, és hamarosan meghalt. Ez óriási tévhit! – figyelmeztet dr. Buczkó Mónika.

– Sajnos megtörtént eset, hogy az illető későn fordult bőrgyógyászhoz, így későn fedezték fel és vették le a megváltozott anyajegyét, amikor már rosszindulatú, festékes bőrdaganattá, melanómává alakult, és áttétet képzett egy életfontosságú szervbe. Végül bele is halt az illető.”

Télen kisebb a fertőzésveszély

Nagyon fontos időben, még jól kezelhető állapotban felfedezni a melanómát, és mielőbb eltávolítani a bőrből. Szigorúan tilos fagyasztással, elektrokauterrel, lézerrel „levenni”. A bőrgyógyászati szűréseket javasolt ősszel, télen végezni, mert már ekkor is szűrhetőek a nyári napsugárzás okozta elváltozások. Persze bármikor lehet szűrni, és kell is, főleg, ha valami aggasztót találunk a bőrünkön. Nemcsak a szűrésre, de a tervezett sebészi eltávolításra is javasolt a téli időszak, mert ekkor a betegnek könnyebb vigyázni a műtéti sebre, a kötésre, nem izzadunk annyira, kisebb a felülfertőződés veszélye. Természetesen az a műtét, ami nem tervezhető, hanem muszáj, nyáron is nyugodtan elvégezhető, nincs akadálya, a seb szépen meg fog gyógyulni, ha megfelelően vigyáznak rá.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete