Riportok

Sok légúti betegséget megelőzhet: ezért van D-vitaminra szüksége valójában a szervezetnek

Ebben az időszakban szinte mindenki szed C-vitamint, ám egy másik fontos vitaminról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig lényeges szerepet játszik a szervezet működésében azonkívül is, hogy a napfényes órákat pótolja!

A koronavírus-járvány csúcspontján röppent fel a hír, hogy a szervezet D-vitamin-ellátottságának szerepe lehet abban, ki milyen súlyos tünetekkel vészeli át a betegséget, ha elkapja a fertőzést. Bár az ezzel kapcsolatos kutatások azóta is folynak, és egyelőre még nem jutottak egyértelmű eredményre, annyi bizonyos, hogy a megfelelő D-vitamin-szint segítheti az immunrendszer optimális működését. Ez pedig azt jelenti, hogy a különféle fertőzések, így a téli légúti betegségek megelőzésében igenis lehet szerepe.

Ennyi mindenre hat

A D-vitamint korábban csak a csontok és a fogazat egészségének őreként tartották számon. Az utóbbi évtizedben azonban kutatások sora igazolta, hogy ezenkívül is mennyi mindenben fontos a szervezetünknek.

  • Védi a csontokat és a fogakat, és szerepet játszik a csontképződést elősegítő ásványi anyagok, például a kalcium és a foszfor felszívódásában.
  • Az immunrendszerünk és az izmaink hatékony működéséhez is szükség van rá.
  • Egyes kutatások szerint a túlságosan alacsony D-vitamin-szint hajlamosíthat a daganatok kialakulására.
  • A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli, ha nincs elegendő belőle a szervezetünkben.
  • Nehezítheti a teherbe esést, ha alacsony a D-vitamin-szintünk.
  • Fokozhatja az asztmára való hajlamot, ha nem pótoljuk a D-vitamint.
  • A megfelelő szint segíthet az időskori makuladegeneráció megelőzésében.
  • Sőt, egyes orvosi vélemények szerint a 2-es típusú cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázata is nő, ha nem szedünk elegendő D-vitamint.
  • Nagyobb eséllyel kerülhetjük el a depressziót és a koncentrálóképességünket is növelhetjük, ha nem felejtkezünk el róla.

Miért alakul ki a hiányállapot?

Annak fényében, hogy mennyi mindenre van hatással, különösen döbbenetes adat, hogy a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának legutolsó kutatása szerint a magyar lakosság 95 százalékánál D-vitamin-hiányos állapot állt fenn. Ahhoz, hogy ennek a hátterét megértsük, érdemes egy kicsit közelebbről is megismerkedni ezzel a vitaminnal.

A működésében a hormonokhoz hasonló D-vitamint a szervezetünk maga állítja elő napfény hatására. Két változatát ismerjük. A D2-vitamint növényi elővitaminból állítja elő a szervezet az ultraviola-sugárzás hatására. Elővitaminjának az egyik legjobb forrása a gomba, az élesztő, állati D2-vitamint pedig néhány halmájolaj tartalmaz. A vitaminnak a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin, amelynek elővitaminját állati forrásokból, például tojásból, egyes tejtermékekből, halfajtákból (pl. csuka, pisztráng, lazac) és belsőségekből, például májból vehetjük magunkhoz, ebből alakul ki a D-vitamin a napfény hatására.

A téli hónapokban azonban viszonylag kevés időt töltünk a szabadban, a napfényben, ráadásul tetőtől talpig zárt ru­házatban, így lehetséges, hogy sok em­bernél kialakul a hiányállapot. Ráadásul egyeseknek – például az időseknek főként a csontritkulás megelőzése céljából, vagy a várandósoknak a baba egészséges fejlődése érdekében – megnő a D-vitamin-szükségletük. Táplálkozással viszont, ahogy látható, önmagában nem lehet a D-vitamint pótolni. De akkor mi lehet a megoldás?

Így válasszunk étrend-kiegészítőt!

Amellett, hogy a lehető legtöbbet tartózkodjunk a szabadban nappal, télen a D-vitamint a legjobb étrend-kiegészítő formájában szedni. A Semmelweis Egyetem honlapján található ajánlás szerint felnőtteknek a téli hónapokban napi 2000 egység D3-vitamin fogyasztása javasolt a normál D-vitamin-szint fenntartásához. Gyermekeknél több forrás szerint is általában 400-1000 (nagyobb gyerekeknél 600-1000, kamaszoknál 800-1000) egységet ajánlanak, ezt azonban mindenképp beszéljük meg a gyermekorvossal.

Felnőttként is az a legjobb megoldás, ha a laboreredményünk alapján az orvosunkkal konzultálva, az általa javasolt adagban szedjük, hiszen mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ha hosszabb ideig túl nagy adagban szedjük, túl is adagolhatjuk. Ilyenkor gyengeség, fejfájás, étvágytalanság, idegesség, túlzott szomjúságérzés, illetve veseproblémák, például vesekőképződés léphet fel. Bár a várandósoknak nagy szükségük van a D-vitaminra, az orvos ajánlása és támogatása nélkül, önállóan ne kezdjenek étrend-kiegészítők szedésébe.

A laborvizsgálat során egyébként általában a 75 nm/l D-vitamin-szintet tekintik az orvosok normálisnak, ennél alacsonyabb érték esetén van szükség a pótlására. A legjobb, ha az étrend-kiegészítő téli szedése beépül a napi rutinunkba, hiszen az egyszerre nagy adagok nem oldják meg a hiányállapot jelentette problémákat. A választott készítménnyel kapcsolatban szintén érdemes konzultálni az orvossal vagy a gyógyszerésszel, különösen akkor, ha valamilyen allergiával, érzékenységgel küzdünk.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete