Divat Lélek

Mielőtt sokkot kapna a fésülködéstől, jó, ha tudja, meddig természetes az őszi hajhullás

Hajszálak a padlón, a fésűben, a ruhánkon – évszakváltáskor sokan tapasztalhatnak intenzív hajvesztést. Emiatt még nem kell egyből kétségbeesni, egy kis odafigyeléssel véget vethetünk a ritkulásnak.

Miért történik?

Az, hogy rendszeresen elveszítjük a hajszálaink egy részét, teljesen természetes folyamat. A hajhagymák működése ciklikus: a hajszálak hosszabb növekedési fázis után rövidebb nyugalmi szakaszba kerülnek, majd kihullanak, ezután pedig új szál kezd el növekedni. Az évszakváltás gyakran társul vitaminhiánnyal, emiatt több hajszál kerül abba a szakaszba, amikor kihullik. Ideális esetben ez rövid ideig tart, és magától mérséklődik.

Ez már túl sok?

Mielőtt megijedünk a sok kihullott hajat látva, jó, ha tudjuk, hogy napi 60-100 szál alatti veszteség még nem tekinthető kórosnak. Hosszú hajúaknál ez a mennyiség már jelentősnek látszódhat, és nehéz megsaccolni, az a kupac haj vajon hány szálat jelent. Azoknál is feltűnőbb a jelenség, akiknek sötét a hajuk, mert a fürdőkádban, a padlón sokkal jobban észrevehető. Ha nagyon aggódunk, akár el is kezdhetjük számolni a fésűben maradt szálakat – néhány napos „szálazás” után láthatjuk, valóban annyira sok-e, ami annak tűnik. Érdemes ilyenkor gyakrabban fésülködni, ezzel segíthetünk megelőzni, hogy napközben észrevehető hajmennyiség maradjon a székünkön, a ruhánkon, és a számolás is könnyebb.

Hova forduljak?

Ha úgy ítéljük meg, hogy még nem léptük túl a kóros határt, akkor is jó, ha beszámolunk a fodrászunknak a hajhullásról. Ő ugyanis felméri a fejbőr állapotát, és azt is látja, mennyi új szál kezd el nőni a kihullottak helyén. Ha szükségesnek ítéli, akkor javasol egy általános orvosi kivizsgálást, hogy meggyőződhessünk arról, nem komolyabb hiánybetegség, esetleg gyulladás áll-e a háttérben. Ha nem járunk rendszeresen fodrászhoz, akkor a háziorvosnak számoljunk be a panaszról, hogy ha szükséges, elküldhessen a megfelelő vizsgálatokra.

Jótékony masszázs

A fejbőrmasszázs nagyon jó módszer arra, hogy serkentsük a hajhagymák vérellátását, és rendkívül jó stresszoldó hatása is van. Végezhetjük az ujjbegyekkel, vigyázva, hogy a körömmel ne sértsük meg a bőrt, vagy kimondottan fejmasszázshoz ajánlott eszközökkel, speciális hajkefékkel.

Megállítható?

Ha valóban egy „átlagos” őszi hajhullásról van szó, akkor némi odafigyelés egészen hamar eredményt hozhat. A folyamat magától is mérséklődne, de egészséges, tápanyagdús, változatos táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy a frizuránkat a lehető legkevésbé viselje meg az évszakváltás.

  • Kipróbálhatunk speciális multivitamin-készítményeket, amelyeket kimondottan a haj és a fejbőr egészségének támogatására fejlesztettek ki, egy 1-2 hónapos kúra segíthet feltölteni a vitaminraktárakat. És persze ne feledkezzünk meg a fejbőr egyensúlyát segítő, a hajhagymák működését serkentő kozmetikumokról sem.
  • A legegyszerűbb dolgunk egy hajhullásra ajánlott samponnal lesz: minden egyes mosásnál gyengéden, de alaposan masszírozzuk át vele a fejbőrt.
  • Intenzívebb megoldás lehet egy hajhullás elleni szérum: használati utasítástól függően száraz vagy nedves fejbőrbe kell masszírozni, rendszeres használattal szépen serkenti a hajhagymák működését.
  • Kipróbálhatunk hajhullás elleni ampullakúrát is: a kis üvegcsékben kapható koncentrátum meghatározott ideig, kúraszerűen alkalmazva látványos javulást hozhat.

És ha elhúzódik?

Ha egy hónap után sem mérséklődik a veszteség, esetleg tovább fokozódik a hajhullás mértéke, érdemes szakembert felkeresni. Ahogy akkor is, ha a hajhullás nem általános, hanem foltokban jelentkezik – ez a legtöbb esetben valamilyen betegségre utal. Fontos jel még, ha a tincsek látványosan fakóbbá, szárazabbá, gyengébbé vagy töredezővé válnak a hullással egy időben. Ha komolyan érezhető a változás, és azt nem újfajta hajfesték, dauerolás vagy más kémiai anyag okozta, akkor ne hagyjuk figyelmen kívül.

Nem kell tehát azonnal megijedni, ha azt tapasztaljuk, hogy hullik a hajunk, de legyünk figyelmesek, igyekezzünk mielőbb helyrehozni, és ha nem sikerül, akkor kérjünk hozzá szakértő segítséget.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete