Konyha

Édessel sül, savanyúval fő, kellel pirul: ezért a káposzta a csülök legjobb barátja

Lehet kel-, édes- vagy savanyú káposzta, a csülöknek egyszerűen mindenféleképpen jól áll ez a leveles zöldség.

Csülkös káposztás bableves gerslivel

Hozzávalók:

  • 30 dkg szárazbab
  • 1 kisebb füstölt csülök
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • tejföl a tálaláshoz
  • 15 dkg gersli

Elkészítés:

  1. A babot éjszakára beáztatjuk. Másnap a csülköt egy nagy fazékban, annyi vízben, amennyi ellepi, 2 órán át főzzük.
  2. Kivesszük a főzőléből, kicsontozzuk, feldaraboljuk, visszatesszük a főzőlébe, majd hozzáadjuk a beáztatott babot, a savanyú káposztát, a félbevágott vöröshagymát, a babérlevelet, és 2 gerezd fokhagymát. A bab puhulásáig (kb. 1,5 óra) főzzük.
  3. Rántást készítünk: az olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymán a lisztet és a pirospaprikát. Fokozatosan a leveshez keverjük. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
  4. A gerslit külön főzzük puhára bő, sós vízben kb. 20 percig, és külön is tálaljuk. Aki jobban szereti, a levesben is főzheti.

Hagymás-sörös füstölt csülök almás párolt káposztával

Hozzávalók:

  • 1,8-2 kg körüli füstölt csülök
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 2 dl világos sör
  • 80 dkg édes káposzta
  • 2 szem alma
  • 2 evőkanál 10%-os ecet
  • 2 evőkanál méz
  • só, frissen őrölt bors, olaj

Elkészítés:

  1. A csülköt fazékba tesszük, annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, lefedjük, és takaréklángon forralva 2 óra alatt puhára főzzük.
  2. A hagymákat negyedelve a tepsibe tesszük, ráöntjük a sört, a csülök főzőlevéből 1-2 evőkanálnyit, és ráhelyezzük a csülköt.
  3. Lefedjük alufóliával, és 230 fokos sütőben 40 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.
  4. Közben a vékonyra gyalult káposztát kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a reszelt almát, az ecetet, a mézet, és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Takaréklángon kb. 35 perc alatt puhára dinszteljük.

Kelkáposztás nokedli füstölt csülökkel

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 30 dkg füstölt, főtt csülök
  • 40 dkg kelkáposzta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • olaj

Elkészítés: 

  1. A lisztet elkeverjük egész tojással, sóval és annyi vízzel, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk. A nokedlinek egy nagy fazékban vizet forralunk, és amikor felforrt, megsózzuk.
  2. A felkockázott csülköt felforrósított, nagy serpenyőben enyhén átpirítjuk, majd hozzáadjuk a felcsíkozott kelkáposztát, és puhára dinszteljük.
  3. A nokedlit adagonként a lobogó vízbe szaggatjuk. Amikor megfőtt, szűrővel kiszedjük, és elkeverjük a dinsztelt káposztával.

Képek és szöveg: Vrábel Kriszta