A virág típusától függően a szárak idővel rothadni kezdenek a vízben, mivel a mikroorganizmusok lebontják őket. Ennek következménye a büdösödő virágvíz. Ezt a folyamatot teljesen nem lehet megakadályozni, de a megfelelő módszerekkel lassítható.
Mi segít a szagos virágvíz ellen?
Vannak olyan praktikák, amelyek valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy a virágok ne romoljanak meg olyan gyorsan – így a büdösödő víz is késleltethető.
Első lépésként elengedhetetlen egy tisztán elmosott váza, amely baktériummentes. Mielőtt a virágok a vázába kerülnének, távolítsuk el a szárakon lévő leveleket, amelyek víz alá kerülnének – ezek ugyanis gyorsan rothadásnak indulnak.
Ezután naponta cseréljük a virágvizet, és rendszeresen vágjuk vissza a szárak végét, hogy minél tovább megakadályozzuk a kellemetlen szag kialakulását.
Ez is érdekelhet

Ez is érdekelhet: Titok, amit csak a virágárusok ismernek: így marad életben a vágott virág
További tippek a büdös virágvíz ellen
Sokan házi szereket is bevetnek a szagosodás megelőzésére – ám nem mindegyik praktika hatásos.
- Egy darabka faszén segíthet: Egy kis faszéndarab valóban segíthet abban, hogy a virágvíz ne kezdjen el hamar büdösödni. A faszén megköti a szagokat, így tovább frissen tartja a vizet.
- A rézpénz hatása csekély: Egyesek szerint egy rézpénz is segíthet megelőzni a büdösödést. A pénz felületéről leváló részecskék állítólag károsak a baktériumokra, így lassítják a szárak bomlását. Azonban ez a hatás olyan csekély, hogy nem feltétlenül érdemes erre hagyatkozni.
- Cukrot a virágvízbe? Inkább ne! Vannak, akik cukrot adnak a virágvízhez, mert úgy vélik, az konzerváló hatású, és tovább frissen tartja a virágokat. Ez azonban nem igaz. Épp ellenkezőleg: a cukor tápanyagot biztosít a baktériumok számára, amelyek így gyorsabban szaporodnak. Ezáltal a virágszárak is hamarabb elrothadnak – ami gyorsabban vezet kellemetlen szaghoz.
A virágárusok titkos trükkjei
1. A virágárusok legfeljebb 3 naponta visszavágják a virágok szárát. Ők éles késsel dolgoznak, hogy a szárvégi roncsolódás ne okozzon újabb eltömődéseket, de ha valaki nem ismeri a technikát, otthon inkább használjon metszőollót. A virág fajtájától függően elég fél-egy centiméter nyisszantás: a fás szárú növényeknek fél, a lágyszárúaknak egy centiméter is kijár. Ezzel az apró trükkel újra megnyithatóak az eltömődött nyalábok.
2. Ugyanilyen fontos, hogy a háromnaponkénti visszavágással egy időben cseréljük is le a virágok alatt a vizet. Ha ugyanis a rothadt növényi törmelékkel teli vízbe tesszük vissza a csokrot, semmit nem ért a visszavágás.
3. Bizony nem szabad ellustálkodni a váza elmosását sem, még akkor sem, ha nem átlátszó az edényünk. A rothadásból származó nyálka ugyanis szintén eltömíti a nyalábokat. A legjobb, ha fertőtlenítőszerrel mosogatunk, de semmiképpen ne hagyjunk vegyszermaradékokat a vázában!
Forrás: myhomebook
Fotó: pexels