A piros árvacsalánt a népi gyógyászat már nagyon régóta használja vérzéscsillapító, sebösszehúzó és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Szinte minden kertben megtalálható, márciustól szeptemberig ontja apró, lila virágait. Alkalmazhatod borogatásként, ha kisebb sérülésed van, gyorsabban fog gyógyulni tőle.
Az árvacsalánban található vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, így a belőle készült tea enyhíti a gyulladásos panaszokat. Vízhajtó hatású, élénkítő hatása miatt pedig a tavaszi fáradtság ellen is bevetheted. Már a 16. században azt állították, hogy felvidítja az elmét, ragyogóvá varázsolja az arcot, és életerőt ad.
Ez is érdekelhet
Árvacsalán alkalmazása
A növény egésze ehető, értékes kora tavaszi zöldségféle. Nyersen is eheted salátákba csipkedve, érdekes, ánizsos íze van, de főzve, párolva is tökéletes. Ha sebgógyításra használnád, zúzd össze a leveleit, tedd két gézlap közé és borítsd a sebre.

A kertben alig igényel gondozást, a hűvösebb évszakokban bőven elég neki a természetes nedvesség. Takarónövényként ideális, erdők aljában más hasonló életmódú növénnyel, például tyúkhúrral, borostyánlevelű veronikával, gyermekláncfűvel együtt nagyon jó vegyes takarót alkot. Tavasszal gyorsan átadja a helyét a többi növénynek.
Erre használhatod az árvacsalánt
- gyulladásgátló
- elnyomja a fájdalmas menstruációhoz kapcsolódó kellemetlen tüneteket
- hat a húgyúti fertőzések ellen
- vízhajtó
- ajánlott az irritáló köhögés ellen
- szabályozza az emésztést
- felgyorsítja az aranyér gyógyulását
- pozitív hatással van a visszerek elleni küzdelemben
- megnyugtatja az irritált bőrt
Így készíts árvacsalán teát
Szedj két jó nagy marék árvacsalánt – szedd nyugodtan kézzel, nem fog megcsípni. Hűvös, sötét helyen szárítsd ki, majd törd apróra a leveleket. Meleg, de nem forró vízzel öntsd le és hagyd állni 10 percig.
Ezt a főzetet is teheted sebre, de meg is ihatod. Ismert mellékhatása nincs, de nyolc hétnél tovább nem ajánlott a folyamatos fogyasztása.
A szárított leveleket télire is elteheted, hogy a náthás időszakra is legyen elég gyógynövényed.
Fotó: gettyimages