Egészség Riportok

Gyors segítség a hasi zsír ellen: a 10 legjobb fogyasztótea, ami a vizesedésen is segít

A hasunkon, csípőnkön és combunkon található néhány pluszkiló általában a vízvisszatartás és a lerakódott méreganyagok következménye. Gyors segítséget a teák adhatnak, de nem mindegy, melyiket választjuk, és hogyan isszuk.

Csalántea

Hatása: vízhajtó és salaktalanít. Emellett sok ásványi anyag van benne, mint például kálium, nitrát és kovasav. Ha több csészényit fogyasztunk belőle, naponta legalább két liter vizet is igyunk meg hozzá.
Elkészítése: 2 teáskanálnyi teafű szükséges egy csészényi teához. Hideg vízbe tegyük bele, forraljuk fel, és hagyjuk állni tíz percig.

Meglepetés-tipp: finomabb lesz a tea íze, ha teszünk bele még egy teáskanálnyi hibiszkuszt, amely csökkenti
a koleszterinszintünket is.

Zöld tea

Hatása: serkenti az anyagcserét, javítja az emésztést, és elősegíti az emésztőrendszerbe került zsírok gyorsabb lebontását.
Elkészítése: egy púpozott teáskanálnyi teafű elég egy egész kancsó teába. A vizet forraljuk fel, hűtsük le 60-80 fokra, majd hagyjuk 3 percig állni (ha tovább áztatjuk, keserű lesz!).

Meglepetés-tipp: ha egy rúd vaníliát is teszünk a kancsóba, csökken az étvágyunk is.

Nyírfatea

Hatása: a nyírfa levelei szaponinokat, flavonoidokat, cserzőanyagokat és illóolajat tartalmaznak, amelyek vízhajtóak, és kimossák a szervezetből a lerakódásokat.
Elkészítése: két dl vízzel forrázzunk le egy evőkanálnyi tealevelet, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Mindig frissen készítsük, így a hatóanyagok megmaradnak.

Meglepetés-tipp: izzasztó hatású, így a reggeli zuhanyozás után és az esti lefekvés előtt érdemes inni belőle.

Oolong tea

Hatása: fokozza a zsírégetést, mert fogyasztásával a szervezetnek nagyobb az energiaigénye. A benne található szaponinok pedig megfékezik a hasnyálmirigy enzimeit, amelyek a bél zsírfelvételéről gondoskodnak.
Elkészítése: forrázzunk le két dl vízzel egy teáskanálnyi tealevelet, és 3-5 percig hagyjuk állni. Ha csak egy csészényit iszunk, egy csapott teáskanálnyi füvet használjuk hozzá.

Meglepetés-tipp: ha azonos arányban adunk hozzá jázminteát is, még finomabb lesz az íze. Emellett a jázmintea segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, így kevésbé fogjuk kívánni az édességet.

Citromfűtea

Hatása: gyorsítja az anyagcserét, javítja az epeműködést, tisztítja a bélflórát, és nagyon sok A-vitamin található benne.
elkészítése: csészénként egy teáskanálnyi teát forrázzunk le, és 3-5 percig hagyjuk állni.

Meglepetés-tipp: nyári melegben kiváló frissítő lesz belőle, ha egy liternyi teát mézzel ízesítünk, teszünk bele citromkarikákat és jégkockát.

TIPP

A tea elkészítéséhez lehetőleg klórmentes, nem kemény vizet használjunk. A legjobb az ásványvíz. A tealevelek akkor fejtik ki a legjobban a hatásukat, ha nem teatojásban vannak a csészében, hanem csak úgy magukban. A teát mindig fénytől elzárva, hűvös, száraz helyen tároljuk.

Yogi tea

Hatása: a fekete teát nem tartalmazó keverék (fahéj, gyömbér, bors, ánizs és narancshéj van benne) felpörgeti az emésztést.
Elkészítése: csészénként egy teáskanálnyi teát forrázzunk le, 10 percig rotyogtassuk, majd 15 percig hagyjuk állni.

Meglepetés-tipp: mézzel vagy tejjel érdemes ízesíteni. Tökéletes ital, ha édességre vágyunk.

Rooibos tea

Hatása: édeskés íze miatt csökken az édesség utáni vágyunk. Nincs benne koffein és cserzőanyag, így nem irritálja a gyomrunkat, és a vizesedés miatt sem kell aggódnunk. Serkenti az emésztést, és segít a méreganyagok kiválasztásában.
Elkészítése: csészénként egy teáskanálnyi teát forrázzunk le, és legalább hat percig hagyjuk állni.

Meglepetés-tipp: még finomabb lesz az íze, ha a lehűtött teához almalét vagy zsíranyagcserét gyorsító ananászlevet is adunk.

Cickafarktea

Hatása: keserű anyagai segítik a gyomor és a hasnyálmirigy működését. Illóolaja hasznos felfújódás ellen.
Csillapítja az étvágyat és az édesség utáni vágyat.
Elkészítése: csészénként egy-két teáskanálnyi füvet forrázzunk le, majd lefedve hagyjuk 10 percig állni.

Meglepetés-tipp: aromásabb és kevésbé keserű ízű teát kapunk, ha adunk hozzá egy teáskanálnyi borsmentát vagy kardamommagot.

Lapacho tea

Hatása: erősíti a szervezet ellenálló képességét, segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, méregtelenít és tisztít.
Elkészítése: csészénként egy teáskanálnyi teát forraljunk fel, rotyogtassuk 5 percig, majd hagyjuk állni 15-20 percig.
Meglepetés-tipp: tegyünk a főzetbe néhány szegfűszeget, amely segíti a bélműködést, és csökkenti a felfújódást.

Maté tea

Hatása: talán a legerősebb zsírégető tea. Keserű anyagai csökkentik az étvágyat, koffeintartalma pedig gyorsítja az anyagcserét, elősegíti a bélrendszer normál működését, salaktalanít.
Elkészítése: egy teáskanálnyi teát forrázzunk le egy csészényi vízzel, majd hagyjuk állni 5-10 percig.

Meglepetés-tipp: adjunk hozzá friss vagy szárított gyömbért, így pikáns ízt kapunk. Emellett az emésztésünket is segítjük.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete