Egészség Riportok

Az agyalapi alkat a kávétól is hízik, a pajzsmirigyalkat a gyümölcstől dagad: a genetika ad magyarázatot a testsúlyra

Ki ne szeretne hízás nélkül annyit enni, amennyit csak akar? Egy forradalmi anyagcsere- és hormontípus meghatározása után lehetséges, hogy a saját dietetikusunkká váljunk.

Mindenkinek más kell

Mindannyian mások vagyunk. Külső és belső tulajdonságainkat tekintve egyaránt – ez a tény pedig a szervezetünkre is igaz. Ahogyan az is, hogy az anyagcserénk, a hormonális beállítottságunk és a génjeink tekintetében egyénenként sok-sok kombináció létezik, egyik sem egyforma. Így hát nem csoda, hogy mindannyiunk szervezetének egész másra van szüksége ahhoz, hogy a rendszer tökéletesen működjön, hogy maximálisan energikusak legyünk, hogy a testünk szelíden, minden szenvedéstől mentesen váljon meg a felesleges kilóktól. A korszerű technikának hála, ma már megtudjuk, milyen anyagcsere– és hormontípusba tartozunk – aztán pedig néhány egyszerű szabályt betartva élhetjük tovább egészségesebb és csinosabb mindennapjainkat.

Hogyan működik?

„A hormon- és anyagcseretípus meghatározását gép végzi – mondja Silye Gabriella táplálkozási szakértő. – A műszer alkalmas arra, hogy akár egyenként is megmondjuk az élelmiszerekről, ártanak vagy használnak-e az egyénnek, és a mérés során igen sok érdekesség derülhet ki, melyek alapján felállítható egy tartható, csakis számunkra tökéletes étrend, amit nem diétának, sokkal inkább életmód-váltásnak nevezünk.

A mérés segítségével az is kiderült, hogy akad, akit épp a gyümölcsök vagy a zsírszegény joghurtok hizlalnak, míg a vörös húsok meg sem kottyannak neki!

Komoly változás a fogyókúrázók számára

Olyan diétás alapvetések dőlnek meg, minthogy a koffein és a csili gyorsítja az anyagcserét, csökkentve a kilóinkat. Ma már tudjuk: ez általánosan egyáltalán nem igaz!

A mérés lényege, hogy minden embernek másra van szüksége, és aki ismeri a saját teste szükségleteit, betartva néhány egyszerű szabályt, nem csak lefogyhat, hanem meg is hosszabbíthatja az életét, a számára optimális táplálkozásnak köszönhetően. Az anyagcsere- és hormontípus meghatározása után irányt tudunk megjelölni a testedzés tekintetében is, mert bizony ezen a téren is különbözünk.”

Aki sokféle diétával próbálkozott, és valamennyire ismeri a saját szervezetét, az egyes ételek arra kifejtett hatásait, ha a gép nélkül kategorizálni nem is képes magát, azért betájolhatja saját anyagcsere- és hormon- beállítottságát.

4 fő típus

Most lerántjuk a leplet a négy fő hormonális alkatról, ami irányt adhat nekünk a táplálkozásban!

  1. Agyalapi alkat: aki hízik a kávétól is!
    Testalkata jellegzetesen magas, testfelépítése gömbölyded, gyermeki, az arcformája kerek. Jellemzően a tejtermékektől (sajt, vaj, tejszín, túró) és a szénhidrátoktól (cukrok, pékáruk, édességek, alkohol) hízik, emellett az egészségére, alakjára rendkívül kedvezőtlenül hat a koffein bármilyen formában, ami meglepő, hiszen általánosan elterjedt róla, hogy fogyaszt!
    Ajánlott mozgás: Erőnléti edzés, alacsony pulzusszámmal, nagyobb súlyokkal!
  2. Mellékvesealkat: aki bátran ehet kenyeret!
    A fő külső jegyei: zömök testalkatú, igen erős az izomzata, szögletes a feje és amolyan hordószerű a mellkasa, a hasára hízik. Számára tilosak a vörös húsok (bárány, marha, vadak), valamint a sós ételek, belsőségek evése. Ugyanakkor a mellékvese alkatú ember, büntetés nélkül kerülhet gyakran közeli viszonyba a szénhidrátokkal!
    Ajánlott mozgás: Kardioedzés, kis súlyokkal, nagy ismétlésszámmal!
  3. Pajzsmirigyalkat: aki hízik a gyümölcstől is!
    Jellegzetesen magas, karcsú, vékony a csontozata és vékony szálú a haja. Leginkább a gyümölcsöktől, a szénhidrátforrásoktól és a koffeintől szaladnak rá fel a pluszkilók. A cukrozott gyümölcslevek és az édes energiaitalok fogyasztása számára egyáltalán nem ajánlott!
    Ajánlott mozgás: Intenzív erőnléti edzés, magas pulzusszámmal, kisebb súlyokkal!
  4. Petefészekalkat: akinek árt a csili!
    A petefészek alkatú nő jellegzetesen alacsony, széles a csípője, körteformájú, a felső teste többnyire karcsúbb, mint az alsó. Nagyon hizlalják a zsíros tejtermékek, az erős, fűszeres ételek is rossz hatással vannak a szervezetében zajló anyagcsere-folyamatokra, és kerülnie kell
    a vörös húsokat is!
    Ajánlott mozgás: Az alsó test kardioedzése, a felső test terheléses, súlyzós edzése!

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete