Egészség Riportok

Hogyan és mikor vegyük be? Tipikus hibák a gyógyszerszedésben, amit ön is biztosan elkövet

Ha fáj valami, egyszerűen bekapunk egy pirulát, aztán várjuk, hogy gyorsan segítsen. Egyszerűnek tűnik, de közben azért leselkedik ránk néhány csapda, melyek kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

A legújabb kutatások szerint ma már szinte mindenki elolvassa a gyógyszerek mellett található betegtájékoztatót, és sajnos bizonytalanabb is lesz utána, mint előtte. Ennek oka általában a szöveg értelmezhetetlensége. Nem csoda hát, hogy a pirulák bevételénél hibázunk. Mire is kell figyelni?

Egyben vagy széttörve?

Furcsának tűnhet, de sok tabletta hatása még erősebb is lehet, ha széttördeljük. Ilyenkor ugyanis a felszínén található védőréteg károsodik, és a hatóanyag hamarabb kerül a szervezetbe (gyomorba), így nem ott és akkor hat, amikor és ahol kellene. Minden gyógyszer vásárlásakor kérdezzük meg a gyógyszerészt, hogy az adott tablettát szabad-e összetörve bevenni. Tanács otthonra: ha a gyógyszer felületén, illetve közepén van bemélyedés, ahol elvileg szét lehet törni, akkor ezt meg is tehetjük.

Mikor hagyjuk abba?

Sok gyógyszernek több hét kell ahhoz, hogy a hatásukat teljesen kifejthessék. Ha azt hisszük, hogy már jól vagyunk, és hamarabb abbahagyjuk a gyógyszer szedését, azzal megkockáztatjuk, hogy az alapbetegség az eredetinél még súlyosabban tér vissza. Ugyanez vonatkozik az antibiotikumokra is: látszólag hamar jobban leszünk tőlük, azonban ha nem addig szedjük, ameddig az orvos előírta, a kórokozók nem pusztulnak ki teljesen, sőt, később újra megbetegítenek, ráadásul ellenállóak lesznek az antibiotikumokkal szemben!

Vitaminokkal együtt lehet?

A táplálkozáskiegészítő szerek és a vitaminok is hatnak a gyógyszerekre, ezért minden esetben kérdezzük meg orvosunkat vagy a gyógyszerészt, mielőtt elkezdjük őket szedni.

Hány órakor vegyük be?

Vérnyomásunk egész nap ingadozik, a fájdalomküszöbünk sem egyforma mindig, tehát a testünk nem mindig reagál ugyanúgy. Éppen ezért sok gyógyszernél megadják, mikor kell bevenni. – Érdemes valamilyen módon (pl. telefonban) jelzést tenni, ha eljön az ideje a gyógyszer bevételének. Az ételek is befolyásolják a hatóanyag felszívódását, tehát ha például étkezés előtt fél órával kell bevenni, azt érdemes betartani, mert ellenkező esetben a gyógyszer nem tud kellő gyorsasággal keresztülmenni a gyomron, és csökken a hatása.

Ha nem tudjuk bevenni

Aki nehezen tudja lenyelni a tablettákat, annak ajánlott egy kiskanál mézbe raknia a pirulát, ez segíteni fog leküzdeni a nehézséget.

Segíthet a gyakorlás is: vegyünk egy levél hagyományos, apró szemű, édes mázzal bevont C-vitamint, és nyeljünk le belőle minden nap egy-két szemet. Ez nem káros, sőt pótolja is vitaminkészletünket, nem lehet túladagolni, emellett idővel legyőzi a tabletták elleni ellenérzésünket.

Azokat a tablettákat, melyeket össze lehet törni bevétel előtt, rakjuk egy nagykanálba, egy kisebb kanál domború részével nyomkodjuk össze, tegyünk rá egy kis vizet, kristálycukrot, esetleg pár csepp citromlevet, és így nyeljük le. A gyógyszerport rakhatjuk egy kanál lekvárra, mogyoróvajra is.

Amennyiben semmilyen módon nem tudjuk lenyelni, akkor kérjük meg orvosunkat vagy a gyógyszerészt, hogy az adott termék helyett adjon por vagy folyékony állagú, ugyanolyan hatóanyagtartalmú szert, vagy kérjük injekcó formájában.

Mennyit kell bevenni?

Amikor elolvassuk a gyógyszer mellett található tájékoztatót, ne bizonytalanodjunk el a lehetséges mellékhatások miatt, és pusztán emiatt ne csökkentsük önkényesen a beszedett mennyiséget. Inkább hallgassunk az orvosra, és annyit vegyünk be, amennyit előír!

Mit igyunk hozzá?

Minden gyógyszert egy pohár vízzel vegyünk be. Ha kevesebbel próbáljuk, maradékok rakódhatnak le a nyelőcső nyálkahártyáján. Az egyéb folyadékok befolyásolhatják, sőt bizonyos körülmények között csökkenthetik a tabletták hatását, ezért kerüljük a kávét, a teát és a tejet is. A gyümölcslé (főleg a citrusfélékből készült) sem a legjobb választás, ugyanis vannak olyan gyümölcsök, amelyek csökkentik a máj enzimjeinek a működését, amely leépíti a hatóanyagokat. Így sok gyógyszer hatása felerősödik,
sőt mérgezési tünetek is felléphetnek.

Jó tudni!

Az édes mázzal bevont tablettákat azért burkolják be, hogy elfedjék kellemetlen ízét és megóvják a benne lévő hatóanyagot a környezeti hatásoktól. A filmtablettákat egy speciális vékony bevonattal látják el. Azokat a gyógyszereket készítik így, melyeknél lényeges a lassú hatóanyag-kibocsátás. Ezeket nem ajánlott széttörni, szétrágni bevétel előtt.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete