Divat Egészség Lélek

Nem vicc: nem is közvetlenül evés előtt kell bevenni az evés előtt bevenni ajánlott gyógyszereket

Itt az idő megerősíteni az immunrendszerünket, ezért most pláne többféle vitamint és nyomelemet szedünk naponta. Ám azt kevesen tudják, hogy nemcsak az adagolásukra, de az óránkra is figyelni kell, hogy a pirulák hatásosabbak legyenek.

Az első és legfontosabb szabály – függetlenül attól, hogy rendszeresen szedett gyógyszerről vagy vitaminról, nyomelemről van szó –, hogy célszerű azt mindig ugyanabban az időpontban bevenni. Különösen igaz ez az antibiotikumokra, a hormonkészítményekre és az erős fájdalomcsillapítókra, valamint a fogamzásgátló tablettákra.

Az sem mindegy, hogy mivel vesszük be őket. Vannak ugyanis olyan hatóanyagok, amelyek negatívan befolyásolják az adott gyógyszer hatását. A kalciumtartalmú élelmiszerek (például a tejtermékek) késleltetik az antibiotikumok hatóanyagainak felszívódását, vagy akár meg is akadályozhatják azt, így azok nem lesznek olyan hatásosak, mint egyébként. Éppen ezért szakemberek azt javasolják, hogy az antibiotikum bevétele előtt néhány órával már ne fogyasszunk tejterméket. Ugyanez igaz az oxálsavtartalmú ételekre (például rebarbara, spenót, cékla) is.

A-vitamin

A szem vitaminjánál mindegy, hogy reggel vagy este vesszük be, a lényeg, hogy a zsírban oldódó vitamint étkezés – ráadásul zsírt tartalmazó étel fogyasztása – közben tegyük.

B-vitaminok

Ha kevés B-vitamint fogyasztunk, akkor fáradtság, koncentrációs nehézség, vérszegénység léphet fel. A pótláshoz szükséges tablettáknál viszont figyeljünk arra, hogy megzavarhatják az alvási ritmusunkat. Kutatások szerint a B6-vitamin hatására ugyan jobban emlékszünk az álmainkra, amelyek akár a tudatalatti gondolatainkat segíthetnek megérteni, ugyanakkor bizarrabb, félelmetesebb álmokra is számíthatunk miatta, ezért inkább a reggeli órákban vigyük be a szervezetbe. A B12-vitamin energiával látja el a szervezetünket, így elképzelhető, hogy este nehezebben megy majd az elalvás, így ezt is reggel ajánlott bevenni.

Ezzel szemben a B3-vitamin segíti az elalvást, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy szedésekor ne fogyasszunk alkoholt, az ugyanis felerősíti a szesz hatását.

C-vitamin

Mivel a C-vitamin vízben oldódó, ezért ne éhgyomorra fogyasszuk. Vitalizáló, energizáló hatása is van, ami ne­hezítheti az elalvást, ezért a legideálisabb, ha reggeli közben vesszük magunkhoz.

D-vitamin

A napvitaminként is ismert D-vitamin zsírban oldódik, ezért érdemes evés közben bekapni. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy egyes embereknél zavarhatja az alvást – hatással van a melatonin termelődésére –, a pihenés érdekében célszerű tehát legkésőbb ebéd közben bevenni. A legjobbat akkor teszünk a szervezetünkkel, ha K-vitaminnal együtt szedjük be, ezzel ugyanis jobban tudjuk hasznosítani és raktározni a D-vitamint.

Mit mivel ne kombináljunk:

A vasat soha ne szedjük be kalciummal, magnéziummal és cinkkel együtt.

A folsavat ne kombináljuk cinkkel, mert hátráltatja a felszívódását.

A szénsavas italok lassítják a gyomor-bél motilitását, így hatással lehetnek a gyógyszerek felszívódására.

Cink

Az immunrendszer működésének fontos alapja, a fehérvérsejtjeink központi eleme. Enyhe nyugtató hatása is ismert, ezért este érdemes bevennünk, főleg, mert a késői órákban jobban tudja hasznosítani a szervezetünk, mint napközben.

Magnézium

A nap bármely szakaszában bevehető a magnézium, de a legjobb este, ilyenkor ugyanis jobban felszívódik, és ellazítja az izmokat. Segít az elalvásban is, és ha gyakran ébredünk izomgörcsökre, ezen a problémán is segíthetünk vele.

Szakemberek szerint reggel kell szednünk, egyrészt mert az esti órákban kevésbé hasznosul, másrészt pedig a cinkkel együtt nem szabad beszednünk, mert egyszerre a két hatóanyag nem tud felszívódni. Márpedig az immunrendszer megfelelő működéséhez mindkét elemre szüksége van a szervezetünknek.

Vas

A C-vitamin segíti a vas felszívódását is, ezért amennyiben valakinek vaskészítményt is szednie kell, érdemes azt a C-vitaminnal együtt megtenni. A vaskészítményeket éppen ezért ajánlatos citrom- vagy narancslével bevennünk. Más gyümölcslevek is beválhatnak ebből a szempontból, mert a gyümölcssav kémhatása hasonlóan jó hatással van a vas felszívódására.

Hány perc az ideális?

Van olyan tabletta, amelyet éhgyomorra, mást evés előtt, esetleg evés után kell bevenni. De mit is jelent ez pontosan? Mutatjuk!

Éhgyomorra: 30-60 perccel evés előtt, vagy legalább 2 órával evés után

Evés előtt: 30-60 perccel azelőtt, hogy ennénk valamit

Evés után: 30-60 perccel táplálkozás után

Naponta egyet: Itt sokszor mindegy, hogy reggel, napközben vagy este vesszük be a tablettát, a hatásosság szempontjából a lényeg, hogy minden nap közel azonos időben vegyük be.

 

Kalcium

Ha 500 mg-nál többet kell belőle szednünk, akkor érdemes egy nap kétszerre bontani az adagunkat, mert a szervezet egyszerre ennél többet nem tud felvenni belőle. Vastartalmú multivitaminnal vagy magnéziummal lehetőleg ne szedjük egyidőben. Fontos tudni azt is, hogy a kalciumszedés befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok vagy vérnyomáscsökkentők hatását, így ha mindkettőt szednünk kell, előtte kérjük ki az orvosunk véleményét. Mivel a gyomorsav segíti a kalcium felszívódását ezért a szakértők azt ajánlják, hogy étkezés közben vegyük be.

Multivitamin

A multivitamin-készítmények bevételére nehéz megfelelő időpontot találni, ezek ugyanis vízben és zsírban oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaznak. Gyógyszerészek szerint a legjobb, ha evés közben szedjük be ezeket, a reggeli vagy az ebéd ugyanis biztosan tartalmaz zsírt. Ha pedig még egy pohár vizet is iszunk étkezés után, akkor a vízben oldódó vitaminok felszívódását is segítjük.

Rendszeresen szedett gyógyszerek

Mindig az orvosunk utasításai szerint járjunk el, de néhány általános szabályt nem árt tudni, melyek megkönnyítik az életünket.

A vérnyomáscsökkentőket ébredés után célszerű beszednünk, reggel ugyanis mindig magasabb a vérnyomásunk.

A reuma elleni szereket reggel érdemes beszedni, hiszen az izmoknak, ízületeknek ilyenkor van szükségük leginkább a segítségre.

A koleszterincsökkentőket este vegyük be, mert a szervezetünk főként éjszaka termeli a koleszterint.

Az asztmagyógyszereket szintén esténként érdemes bekapkodni, ennek oka pedig az, hogy a tüdő és a hörgők este különösen jól reagálnak a szerekre.

Az allergiagyógyszerek egy része álmosságot okoz, ezért a zavartalan munkavégzés, tanulás érdekében az esti időpontra időzítsük őket.

A gyomorsavblokkolókat szintén az esti órákban szedjük, a gyomor savtartalma ugyanis esténként a legmagasabb.

Összeállította: Kovács Vera

Kiemelt kép: AdobStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete