Sztárok

Élete maga volt a tragédiák sora: Olivia Newton-Johnnak nem is a rák volt a legnagyobb fájdalom

Férje hétfőn tudatta a szomorú hírt, a Grease bájos arcú Sandyje nincs többé. Megannyi küzdelmes és fájdalmas év után örökre lehunyta a szemét. Ám nem csak a rákkal folytatott ádáz harcot élete során. Karrierjét és magánéletét számos tragédia árnyékolta be.

Nem volt olyan kislány az 1970-80-as években, aki ne akart volna legalább egy napra Sandy Olsson lenni, aki kamaszként a jóképű és hihetetlen csípőmozgású Danny Zuko oldalán átéli élete első, nem is akármilyen szerelmét. Bár Olivia Newton-John színészként és énekesként több, mint 50 évig volt a pályán, nyert négy Grammy-díjat, művészi pályája egyetlen területén sem sikerült olyan hangos sikereket elérnie, mint a Magyarországon csak 20 évvel később bemutatott filmmel.

Igaz, ebben számos tragédia is közrejátszott.

A kezdeti évek

Olivia Newton-John már fiatalon szerepelt, 1963-ban egy ausztrál országos tehetségkutató verseny fődíjaként egy hajó- és tanulmányutat nyert Angliába. Az útból végül nyolcéves londoni tartózkodás lett. Odaérkező barátnőjével duót alakított és bármilyen fellépést elvállaltak, amire lehetőség nyílt. Megismerkedett a Shadows együttes gitárosával, aki évekre partnere és producere lett. Tagja lett a sikertelen Toomorrow együttesnek, majd annak feloszlása után sikeres szólóénekesi karrierbe kezdett, több albumot adott ki, majd az Egyesült Királyság színeiben indult az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

John Travolta csak őt akarta

Váratlanul nagy amerikai sikerei miatt hamarosan Kaliforniába költözött, folyamatosan jelentek meg country jellegű lemezei. 1978-ban itt mutatták be Grease című filmjét, mellyel szupersztári magasságokba emelkedett.

„Egyetlenegy személy volt az egész bolygón, akiből Sandy lehetett, és én szilárdan eltökélt voltam, hogy megszerzem őt a filmhez”

– nyilatkozta egyszer John Travolta, a Grease szereplőválogatásáról. És bár karrierje szinte mindvégig töretlen maradt, a nyolcvanas években már sorra érték a csapások.

Őrült rajongó

1983-ban egy Michael Owen Perry nevű, tudathasadásban szenvedő fiatalember egy évnyi egyre komolyabb levélben való fenyegetőzés után áprilisban felkereste malibui házát, azzal a céllal, hogy Oliviát megölje. A levelek miatt korábban felfogadott biztonsági őrök azonban a behatolást három alkalommal akadályozták meg. Perry 1983. július 17-én lőfegyverrel megölte saját családjának öt tagját, köztük apját és anyját is. A szemekkel és Olivia nevével telerajzolt házukban a rendőrök egy listát találtak a további célpontokról, a következő név Olivia volt, akit ezután rendőri védelemmel kísértek el biztonságos helyre. Perry után országos keresést rendeltek el, de csak két héttel később találták meg teljesen véletlenül Washingtonban. Szállodai szobájában kilenc darab tévékészüléket halmozott fel, mindegyik üres csatornára volt állítva, Perry a fehérzajból és a képernyőkre filctollal rajzolt szemekből olvasta ki Olivia neki szóló hallucinált parancsait. Perryt később öt rendbeli gyilkosságért halálra ítélték, de kóros elmeállapota miatt nem végezték ki, ítéletét pedig életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták.

Fájdalmas veszteség

Olivia első lánya, 1986. január 17-én született, ám a színésznő nem sokáig élhetett felhőtlen boldogságban Cloéval és a baba édesapjával. Két évvel később ismét teherbe esett, ám nem tudta kihordani következő év márciusára várt második gyermekét, terhessége előrehaladott állapotában került kórházba. Felgyógyulása után többé nem vállalhatott újabb gyermeket.

Bár tényleg imádták a zenéjét, erre az időszakra sok félresikerült lemez és útkeresés után nem tudta tartani a lépést például a szárnyait bontogató Madonnával, ha jelent is meg lemeze, a babavárás majd a vetélés miatt nem tudott részt venni koncertkörutakon, hogy zenéit népszerűsítse.

Örök ausztrál

Bár a walesi és német származású, brit születésű, és Ausztráliában nevelkedett színész-énekesnő évtizedek óta az Egyesült Államokban élt, önmagát mindig is ausztrálnak vallotta.

„Nagyon boldog kislány volt, tele élettel és egészséggel. Egyszerre tanult meg járni és énekelni” – mondta egy interjúban egyszer Olivia Newton-John édesanyja, Irene, aki maga is csellón játszott és énekelt.

Rettenetes 90-es évek

Az előző évtized borzalmai után a 90-es évek sem hozott túl sok jót a színésznőnek. 1991-ben Olivia saját gyermekeként szeretett keresztlánya, saját lányának legjobb kis barátnője Colette, egy ritka, akkoriban még szinte gyógyíthatatlan és több hónapig tartó gyötrelmes betegség (Wilms-tumor) után ötéves korában meghalt. Szintén ekkoriban, 17 éves korában elpusztult legkedvesebb kutyája, az Amerikába érkezésekor kölyökként kapott ír szetter, Jackson.

A színésznő 80-as években alapított kozmetikai cége, a Koala Blue 1991 végére az akkor kezdődött gazdasági visszaesés, a cég túlterjeszkedése és az abból adódó szállítási pontatlanságok miatt néhány hónap alatt összeomlott.

Mivel apadtak a bevételei, vissza kívánt térni a zenei pályára, lemezt is készített, körútra is indult volna vele, ám ekkor megkapta az első, lesújtó diagnózist. Még a turné első állomása előtt Olivia egy apró csomót fedezett fel a mellében, kivizsgálásra ment. Míg a biopszia eredményére várt, hazalátogatott édesapjához Ausztráliába, aki nagy beteg volt már ekkor, ám betegségét gyerekei elől mindvégig titkolta.

Az első diagnózis és édesapja halála

A július negyedikei ünnep alkalmával Olivia férjével és egy baráti családdal családdal egy hosszú hétvégére elutazott San Juan Archipelago szigetére, Seattle környékére. Az utazás első napján, július 3-án Olivia férje, Matt, két telefonüzenetet kapott. Az első üzenetben közölték, hogy Olivia édesapja hosszas rákbetegség következtében meghalt, ezt az üzenetet átadta, a másodikat, mely szerint a vizsgálat eredménye rossz lett és az onkológus azonnal látni kívánja Oliviát, hétfőig nem mondta el. A következő hét már újabb orvosi vizsgálatokkal telt el. A koncertkörutat, amelyre a jegyek amúgy sem a várt mértékben fogytak, le kellett mondani.

„Egyszerre csak minden összeomlott. Minden, ami számomra kedves volt, amit a létezésem értelmének éreztem, kezdett darabokra hullani … csak bumm, bumm, bumm, mélyütések minden irányból” – nyilatkozta akkor Matt Lattanzi, Olivia férje.

Tizenegy nappal a diagnózis után a színésznőt már meg is operálták. Mire édesapját temették, Olivia a kórházban már túl volt a műtéten, amit azonnali plasztikai rekonstrukció követett. A műtét utáni első éjszakán pedig megírta a Why Me (Miért én?) című dalát. A műtétet nyolc hónapig tartó kemoterápia követte Ausztráliában, ahol közvetlenül az erdő szélén, a hegyoldalban álló, ekkor már eladás alatt álló házuk kis híján leégett a nagy malibui tűzvész során 1993 szeptemberében.

Egyik betegségből ki, a másikba be

A színésznő gyorsan felépült, ám férjét annyira megviselte a rákkal való küzdelem, hogy depresszióba esett. Házasságuk megromlott és ugyan még terapeutánál is jártak, a férfi 1995-ban azt kérte, váljanak el. Az énekes-színésznő lemezkészítéssel próbálkozott, de egyik sem lett igazán sikeres.

A felüdülést hozó 2000-es évek és az újabb csapás

A 2000-es évek elején újra fellendülés történt a zenei karrierjében és egy ausztráliai wellnessközpontot is létrehozott, de a személyes tragédiák így sem kerülhették el. Ismét koncertkörútra indult, de a 2003-as körutat nyár közepén félbe kellett szakítani. Melbourne-ben élő édesanyja, Irene egészségi állapota hirtelen rosszabbra fordult, majd 89 éves korában meghalt. Utolsó napjait Olivia még mellette tudta tölteni.

Bár ez az esemény még nem tette tönkre ismét a zenei karrierjét, ami két évvel később történt, már igencsak megviselte. 2005-ben ismét át kellett élnie az élet mélységeit. Ekkori szerelme, Patrick McDermott szervezett, csoportos horgásztúrára indult egy jachton. A hajón 22 utas tartózkodott és a férfi többször is vett már részt ilyen túrán, de ezúttal a fiát nem vitte magával. A hajóra bizonyosan felszállt, beszélgetett is a többi utassal, de senki sem látta, hogy a hajóról másnap leszállt volna. Sőt, soha többet nem látta senki.

Olivia éppen ekkor hetekre Ausztráliába utazott a wellnesközpont utolsó munkálataira majd megnyitójára. Laza kapcsolatuk miatt máskor is előfordult, hogy néhány hétig nem találkoztak egymással így sokáig valójában azt sem tudta, hogy baj van. A férfi volt felesége egy hét múlva vette észre, hogy Patrick nem jelentkezik a tartásdíjjal, lakásán sem lehet megtalálni. Autóját megtalálták a rakparttól pár száz méterre, de eltűnésének körülményeit nem sikerült kideríteni.

A vizsgálat kiderítette, hogy Patrick kisebb filmes üzleti vállalkozása csődbe jutott, komoly adósságai voltak, fia tartásdíjával is tartozott. Tartozásai Olivia anyagi helyzetéhez képest ugyan eltörpültek, de gondjairól nem szólt. Inni kezdett, kapcsolata Oliviával megromlott, aki pár hetes ausztráliai tartózkodását egyfajta gyógyító különválásnak értékelte. A férfi a rejtélyes horgásztúra előtt nem sokkal jelentősen megemeltette életbiztosítása értékét, az utazás előtt egy csokor virágot vitt Olivia házához és elköszönt a személyzettől, akik azonban ezt nem találták gyanúsnak.

A vizsgálatot végül minden konkrét eredmény nélkül zárták le. Patrick McDermott feltehetően a vízbe esett utazás alatt, feltételezhető a baleset, az öngyilkosság, de a megrendezett eltűnés sem zárható ki.

Olivia lélekben teljesen összetört: édesanyja halála után a második számára kedves embert veszítette el két éven belül. Életében először szakemberhez kellett fordulnia, néhány hónapig antidepresszáns gyógyszert szedett, majd megpróbált talpra állni.

Az utolsó csapás

2017 márciusában ötven éves zenei pályafutása elismeréseként elnyerte a The Las Vegas Fame Awards díjat, május elején azonban egyre erősödő derékfájdalmai miatt le kellett mondania a meghirdetett koncerteket. Eleinte az orvosok isiászra gyanakodtak, de később a keresztcsontban daganatos áttétet találtak, majd május végén megkezdődött az orvosi kezelés. Már 2020 év végén arról szóltak a hírek, hogy a kiújult betegség a negyedik stádiumba lépett.

Kiemelt kép: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete