Otthon Riportok

Étterem a méhecskéknek: a méhlegelő nem gazos kert, viszont életet ad a beporzórovaroknak

Sokat tehetünk a bolygónk szempontjából is fontos rovarokért, ha a kertünkben méhlegelőt hozunk létre. Hogyan készülhetünk fel az apró szárnyasok vendégül látására?

Sajnos egyre többet lehet olvasni arról a szomorú tényről, hogy a méhek nem jutnak elegendő táplálékhoz, így veszélyben vannak. Sokan vállat vonnak, legalább nem kell félni a csípésüktől. A kérdés csak az, hogy ha elfogynak a méhek, akkor mit fogunk enni? Nélkülük ugyanis nem lesz megporzás, így termés sem.

Nem nyíratlan gyepet jelent

A méhlegelők olyan kertrészletek, amelyekbe azért telepítünk honos vadvirágokat, jól mézelő cserjéket és fákat, hogy a méheknek egész évben táplálékot adjanak. Ez a rendezett, nyírt gyeppel rendelkező városi környezetbe kevésbé illik bele, így teljes szemléletváltásra van szükség. A méhlegelő azonban a sztereotípiák dacára nem egyenlő a nyíratlanul hagyott gyeppel, a gazos építési területekkel vagy a parlagfüves, elhagyott telkekkel.

Vadvirágok kavalkádja

A kert rosszabb talajú, nem használt felülete ideá­lis lehet, akkor is, ha csak pár négyzetméteres. Arra figyeljünk, hogy a gyermekek játszóterétől messzebb legyen. Tisztítsuk meg a területet minden ott élő gyom- és fűfélétől, majd lazítsuk és gereblyézzük el. Tavasszal vethető az előkészített területre a vadvirágos magkeverék. Olyat válasszunk, ami honos fajokból ál. Ezt nem kell évente újra vetni, mert a növényei alkalmazkodtak a hazai klímához. Ha kihajtott, öntözni sem szükséges, ráadásul a méheink épp ezt szeretik.

Hasznos vendégek

Az ilyen kertek előnye, hogy nem kell őket hetente nyírni, csak évente egy-két alkalommal kaszálni. Vetés után 8-12 héttel gyönyörködhetünk a virágokban és megfigyelhetjük a rovarvilág megtelepedését. Egyre több pillangóra is számíthatunk. A magasnövésű virágok között számos hasznos rovar megtelepedhet, az üreges szárak menedéket, fészkelőhelyet nyújtanak nekik. Nyomukban egyre több énekesmadár jelenik meg a környéken, és a denevérek is kedvelni fogják a helyet. Lehet, hogy vannak, akik számára ez utóbbi riasztó, de gondoljunk arra, mennyi, a kertünkre káros rovart fogyasztanak el! Érdemes egy sekély tálban vizet is kihelyezni úgy, hogy a közepére kavicsokat szórunk – itt sikeresen ihatnak akkor is, amikor nyáron nehéz vízhez jutni.

Mit szeretnek?

Nem minden virág alkalmas a méhek számára táplálékforrásnak. Pont ez okozza a galibát. A nemesített, teltvirágú, hatalmas szirmú bazsarózsa, a díszcseresznye, de akár a muskátlik színes virágai is haszontalanok nekik. Helyettük a nyári orgona, a vadrózsa, a hibiszkusz, a húsos som, a borostyán, és a már említett honos vadvirágok keveréke javasolt. Nem kell feláldoznunk az egész kertet, a többi részébe nyugodtan ültessünk, ami szeretnénk – bőven elég, ha mindenki csak egy kicsit tesz ezekért az állatokért.

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete