Otthon Riportok

Legyen színes a nyárutó: ezeket a virágzó növényeket ültetheti most a kertbe, ha elfáradtak az egynyáriak

Azt gondolnánk, a szemet gyönyörködtető virágok tárháza a kertben augusztus-szeptemberre a múlté. Nem kell, hogy így legyen - kertünk a nyár utolsó heteiben is tündökölhet.

A kertünknek augusztusra sem kell „kifulladnia” attól, hogy a sok szép egynyári és évelő elhervad. Sokkal tovább is élvezhetjük a színességét akkor, ha előbb gondos tervezésre, majd utótelepítésre vállalkozunk. Nyár végén is érdemes új növényeket ültetni – a fontos inkább az, hogyan és mit.

Kései szépségek

Ami a nyári növénytelepítést illeti, nagyon fontos a kellő vízellátás. Bármit is ültetünk, azt alaposan öntözzük meg, szinte iszaposra, így garantálva, hogy a növény túlélje a száraz időszakot. Érdemes a kertlakókat úgy összeválogatni, hogy legyen köztük olyan, ami kései virágzási idejű, vagy kifejezetten őszi virágzó. Egynyáriak és évelők között is szép számmal akadnak ilyenek, de gondoljunk a cserjékre és a feltűnő levélzetű bogyóstermésű növényekre is. Alakítsuk ki úgy az ágyásokat, hogy valami mindig nyíljon, akár október elejéig is.

Hosszan nyíló egynyáriak

Egynyári virágokból is bőven akad, ami sokáig szép marad. Ilyen például a verbéna, a büdöske, a pillangóvirág, a tűzvirág, a kék lobélia, a rézvirág, a díszdohány és a cseppecskevirág is. Ha ezeket vegyesen telepítjük, változatos és színes képet alkotnak, és a szokottnál hetekkel tovább őrzik nekünk a nyár hangulatát a balkonon, a teraszon, a kertben egyaránt.

Rendületlenül díszítő rózsa

Elképesztő, de sokféle rózsa még októberben is tartja a szirmait. Bátran ültessük a töveket nyár közepén, végén is, mert imádják a meleget és a napfényt, a hőségben is remekül érzik magukat. Persze a napi öntözésükről ne feledkezzünk meg! Fontos, hogy amikor rózsatövet vásárolunk, érdeklődjünk a kertészetben, és kérjünk kifejezetten olyat, ami hosszan nyílik és ősszel is díszít.

TIPP

A rózsák, muskátlik mellé ültethetünk gólyaorrt, macskamentát, sarkantyúvirágot, menyecskeszemet, őszirózsát, napvirágot, ligetszépét, léggömbvirágot, sudárzsályát vagy haranglábot is – kertünk hosszas ragyogásáért. Ha pedig a rózsákat nem kedveljük, jó választás a selyemmirtusz, vagy a nyári orgona.

Őszi színkavalkád

Ha szeretnénk, hogy a portánk a virágok elnyílása után is káprázatos színekben pompázzon, keressünk olyan fajtákat, amelyek az elszíneződő lombjukról híresek. Csodálatosan mutat például a sárguló Ginkgo biloba, azaz a páfrányfenyő, a rózsaszínes levelekkel díszítő szárnyas kecskerágó, a narancsos árnyalatokat hozó torzsás ecetfa és a mogyoró. Bogyóstermésűek közül pedig a galagonya, a csipkebogyó, a kökény és a fagyal mutat nagyon jól a kertben.

Sokáig virágzó évelők

Évelők közül a hosszan virágzók közé sorolható a muskátli, amely a nyár elmúltával is virágözönt ad. Gondolhatunk akár álló vagy futómuskátlira – különféle színösszeállításokban már önmagában is tarka portát eredményez. Fontos tudni, hogy miután elvirágzott, nem kell feltétlenül kidobnunk, majd jövőre új állományt beszerezni. Ha van fagymentes, nem teljesen sötét helyiségünk, ügyesen átteleltethetjük őket.

Szakértő: Kiszel Péter

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete