Otthon Riportok

Megvannak a részletek: változik a CSOK, erre számíthat, aki most akar építkezni

Néhány héttel ezelőtt jelentették be, hogy alapjaiban módosulnak a babaváró hitel és a CSOK szabályai. Utánajártunk, ezek után mire készüljenek a családok.

A babaváró hitel mértéke ugyan nő, ám a szabályai szigorodnak, a CSOK igénybevételénél pedig ezután a lakóhely is fontos tényező lesz. Dr. Major Szilvia jogász segítségével megnézzük, ki nyer az új szabályozással, és ki veszít rajta.

Fiatal anya – több gyerek?

A babaváró hitellel a kormány célja eredetileg az volt, hogy ösztönözze a gyerekvállalást. A legújabb változtatásokkal pedig azt szeretnék elérni, ha a nőknél a gyermekvállalás időpontja nem tolódna ki.

„Bár a hitel összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték, de hamarosan már csak egy szűkebb réteg tudja igényelni, 2024. január elsejétől ugyanis csak azok a házaspárok vehetik fel ezt a hitelt, ahol a nő 30 év alatti. A férj életkora a törvény szempontjából lényegtelen. A jogalkotó bevezetett egy átmeneti időszakot: 2024 januárja és 2025. január elseje között a 30-40 év közötti nők is jogosultak lesznek a hitelre, de csak akkor, ha igazolják a várandósságukat” – kezdi a jogász.

Természetesen a hitel igényléséhez nem csak az a feltétel, hogy a nő 30 év alatti legyen. A kölcsönt kizárólag házaspárként igényelhetjük, akkor, ha az egyik félnek van három évi folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya. Lényeges továbbá a magyarországi lakcím, a büntetlen előélet, valamint az, hogy nem lehet az igénylőnek köztartozása, illetve banki lejárt tartozása.

Városban tilos

A babaváró hitel mellett a családi otthonteremtési kedvezmény – ismertebb nevén CSOK – is módosul. Január elsejétől a városokban már nem lesz elérhető a kedvezmény. Az indoklás szerint ugyanis annyira megemelkedtek az építőanyagok és az ingatlanok árai a nagyobb településeken, hogy már nem igazán jelent segítséget ez a támogatási forma.

„Január elsejétől a szabályozás szerint az 5000 fő feletti településeken csak külterületen lévő birtokközpontra vagy tanyára lehet igénybe venni ezt a konstrukciót. Ez utóbbinál elvárás, hogy lakóépület is legyen a telken. A falusi CSOK (5000 főnél kisebb településeken) ugyanakkor továbbra is igényelhető, de kizárólag a rendelet mellékletében szereplő kb. 2500 támogatott településen. Fontos azonban megjegyezni, hogy új ingatlan (új építésű egylakásos lakóépület) vásárlása esetén továbbra is 10 millió forintot lehet igényelni. Lényeges továbbá, hogy új építésű társasházban lévő lakás megvásárlására nem lehet fordítani ezt az összeget. Használt ingatlan vásárlása és egyben korszerűsítése esetén a keretösszeg 15 millió forint lesz.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete