Riportok

Jelentősen változtak építkezési jogszabályok: ezt érdemes tudni, mielőtt belevág

Az elmúlt években többször, legutóbb idén januárban változott az építési szabályzat, hogy egyszerűbb legyen a lakóházak építése. Például ma már nem kell engedélyt kérni a szomszédoktól.

Tulajdonképpen a lakóházak építtetőinek életét könnyítette meg az építési szabályok módosítása. 2016 óta már nincs szükség a korábban ismert építési engedélyre ahhoz, hogy építkezésbe fogjunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki kedve szerint bővíthet vagy építhet. Mivel a tavaszi, nyári időszak a felújítások, bővítések, építkezések időszaka, így dr. Fazakas Réka Mária ügyvéd segítségével utánajártunk a részleteknek.

Csak egy bejelentés

Építési engedély, elvi építési engedély, beleegyező nyilatkozat a szomszédoktól, építési napló – hogy csak néhány dokumentumot említsünk, amit 8-10 éve még be kellett szerezni, ha építkezni akartunk. Ma már ennél sokkal kevesebb iratra, utánajárásra van szükség, és ezáltal gyorsabb lett az ügyintézés, de azért természetesen most sem lehet a vakvilágba építkezni.

„Az úgynevezett egyszerű bejelentéssel legfeljebb 300 négyzetméter alapterületű lakóépületet lehet építeni, vagy már meglévő lakóépületet 300 négyzetméterig bővíteni. Ez a szabály értelemszerűen nem vonatkozik a műemlékekre. Az egyszerű bejelentéshez kötött építkezéseknél a helyi építési szabályzatoknak (ezeket nevezzük HÉSZ-eknek) csak egy részét kell figyelembe venni. Ez az ún. »csonka HÉSZ«, mely azon rendelkezések összessége, amelyeket a helyi építési szabályzatokból az egyszerű bejelentéshez kötött építkezéseknél alkalmazni kell” – magyarázza az ügyvéd.

Mi maradt és mi nincs már?

A „csonka HÉSZ” szabályai többször is módosultak az elmúlt években, legutóbb 2023. január 1-i hatállyal. „Ezen legutóbbi változás valójában egy pontosítás, ami ráadásul kedvező az építtetők számára” – mondja dr. Fazakas Réka Mária. A 2023. január 1-től hatályos rendelkezés egyértelművé teszi, hogy csak és kizárólag ezeket a szabályokat kell figyelembe venni, tehát nincs lehetőség arra, hogy további követelményeket támasszanak a hivatalok az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységgel szemben. Így például, míg évekkel ezelőtt egységesítve volt, hogy adott távolságot kellett hagyni a kerítés és ház között építkezéskor, illetve a házak magassága is maximalizálva volt, ma már ez településenként eltérő lehet, mindenhol a helyi szabályzat a mérvadó.

A „csonka HÉSZ” körébe egyébként – kissé leegyszerűsítve – az alábbi rendelkezések tartoznak:

1.) térképen jelölik, hol vannak az építési övezetek;
2.) megszabják, mennyi lehet a maximális beépítettség, maximális épületmagasság, minimális zöldfelület, illetve meghatározzák a járművek elhelyezését is;
3.) szabályozzák a telekalakítást – hogy meddig osztható az adott terület;
4.) rendelkeznek arról, hogyan építkezhetünk kiemelt fontosságú területek, például természetvédelmi területek közelében;
5.) meghatározzák a rendeltetési egységek, azaz az épületben kialakítható lakások, üzlethelyiségek számát.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete