Riportok

Eddig biztosan rosszul mosta: így kell valójában tisztítani az ágyneműt

Napunk közel egyharmadát az ágyban töltjük, ez idő alatt, akár fél liter folyadékot is kiizzadhatunk. De hogyan, és milyen gyakran érdemes mosni az ágyneműt, a párnát, cserélni a matracot?

Mikor?

Az egészséges alváshoz célszerű az ágyneműt kéthetente lecserélni. Aki porallergiás, annak hetente érdemes lehúznia a huzatot. Egy betegség után pedig mindenképpen cserélni kell.

30, 40 vagy 60 fok

A technikai fejlődésnek köszönhetően a mosógépek egyre inkább takarékosak, ráadásul a mosó­szerek alacsonyabb hőfokon is kifejtik tisztító hatásukat, így nincs szükség feltétlenül a több energiát, hőt igénylő programokra.

  • A színes ágyneműt elegendő 40 fokon mosni. Makacs szennyeződés esetén vagy betegség után, illetve ha valaki allergiás, érdemes 60 fokra felcsavarni a hőszabályozót. Természetesen tovább marad szép az anyag, ha speciális, színes ruhákhoz ajánlott mosószert használunk.
  • A fehér ágyneműt – a textilfajtától függően – 40, 60 és 95 fokon is moshatjuk. A fehér anyagot érdemes jó időben a szabadban szárítani, a napsugárzás fehérít és fertőtlenít is.
  • A fekete színű ágyneműkre ugyanaz vonatkozik, mint a színes textilekre. Vagyis: ne túl forró vízben mossuk, és érdemes speciális mosószert használni hozzá. Ezt a fajtát ugyanakkor nem ajánlott a tűző napon szárítani, a napsugarak ugyanis kifakíthatják.

Mosás előtt

A legjobb, ha kifordítjuk a textileket, hogy megakadályozzuk az anyag kifakulását. Ezzel nemcsak az ágynemű színét kímélhetjük, hanem a rost kopását is megakadályozhatjuk – főleg akkor növeljük meg így az élettartamot, ha flanel az anyag. Hosszabb ideig használhatjuk az ágyneműnket, ha a gombokat, cipzárokat összekapcsoljuk, mielőtt a gépbe dobnánk, hiszen azok kiszakíthatják.

Piszkok, foltok

  • Jó megoldás lehet, ha a szennyeződést folttisztító szappannal bedörzsöljük, majd langyos vízzel átöblítjük, végül pedig 40 fokon, a szokásos módon kimossuk.
  • Vérfoltoknál tegyünk egy kevés folyékony mosószert a szennyeződésre, majd hideg, langyos vízben áztassuk egy órát, végül 40 fokon mossuk ki a gépben a textilt.
  • Fehér textilnél, lepedőnél egy csomag sütőport keverjünk össze egy teáskanál sóval, majd ezt az elegyet adjuk a ruhákhoz.
  • Mindenféle színű anyagnál jó megoldás lehet, ha egy kevés ecetet is öntünk a mosószerhez, hogy még hatékonyabb legyen a tisztítás.

Vasalás

Amennyiben az anyag engedi, érdemes legalább alacsony hőfokon kivasalni a textileket. Ezzel fertőtleníthetjük az anyagot, ami egy betegséget követően különösen fontos lehet.

Mennyi az annyi?

Amikor egy egész család ágyneműjét akarjuk tisztára mosni, szeretnénk mihamarabb végez­ni, így hajlamosak vagyunk telepakolni a mosógépet. Ám ezzel nem teszünk jót. Alapszabály: maximum kicsit több mint félig töltsük meg a dobot. Ellenkező esetben a víz és a mosószer nem éri mindenhol a ruhát, vagyis nem lesz kellően tiszta, ráadásul a nehéz, vizes ruha súlya a masinát is idő előtt tönkreteheti.

Párna, takaró

Természetesen nemcsak az ágyneműt, a lepedőt, hanem magát a párnát, takarót is tisztítani kell. Ezeket naponta rázzuk át, hogy a töltetük megőrizze a rugalmasságát. Ugyanakkor ne ütögessük erősen, vagy porszívózzuk, mert azzal károsíthatjuk az anyagot. Furcsának tűnhet, de bizony a mosás növeli a paplan és a párna élettartamát. A pehely, toll ugyanis idővel összetapadhat, és így vékonyabbnak tűnhet az ágynemű. Szakemberek szerint évente minimum egyszer, de inkább kétszer mossuk ki őket.

  • A tollpárna általában 30 fokon mosható. Ha tudjuk szabályozni a centrifuga sebességét, akkor érdemes minél alacsonyabb fokozatot választani. Mosás után óvatosan nyomkodjuk ki belőle a vizet a fürdőkádban, és ha van szárítógépünk, szárítsuk meg abban.
  • Mosás előtt ellenőrizzük, hogy a huzat nem szakadt-e ki valahol, nehogy a töltőanyag elárassza a mosógépünket.
  • A természetes töltetű ágyneműket érdemes enzimmentes mosószerrel tisztítani, ez ugyanis nem roncsolja a szálakat, a tollakat.
  • Amennyiben szárítógépbe tesszük az ágyneműt, úgy tegyünk mellé néhány teniszlabdát (vagy speciális szárítólabdát), elkerülendő a töltet csomósodását.
  • Matracunk védelmében
  • Növelhetjük a matracunk élettartamát, ha matracvédőt használunk, ez ugyanis felszívja a nedvességet, megóvva ezzel a drága matracot. Előnye továbbá, hogy könnyen mosható, tisztítható.
  • Évente háromszor fordítsuk meg a rugós és habszivacs matracokat, ezzel megakadályozva a deformálódást.
    Fontos, hogy rendszeresen kiporszívózzuk, illetve amennyire lehet szellőztessük a matracot.

Ha már csereérett

  • Bizonyos időközönként a párnát, paplant is cserélni kell. Bár ennek gyakorisága sok mindentől függ, szakemberek azt mondják, hogy párnát 2-4 évente, míg takarót 5-10 évente érdemes váltani.
  • Egészségügyi és higiénikus okokból a matracot 10-12 évente ajánlott lecserélni.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete