Riportok

50 év felett a munkaerőpiacon: nem lehetetlen új állást találni és félni sem kell tőle

A nyugdíjhoz még fiatal, az állásinterjún már túl idős: sokan ettől a helyzettől tartanak, ha az ötödik X után keresnek munkát. Tény, hogy ebben a korban több időbe, energiába telhet a keresgélés, ám jó tudni, hogy egyáltalán nem lehetetlen megszerezni az igazit.

A „fiatalos csapat” megjelölés egy álláshirdetésben a rossznyelvek szerint azt jelenti: az állásinterjúkon nem látják szívesen azt, aki már elmúlt 40-50 éves. Sajnos a kutatások is azt mutatják, hogy egy 50 pluszos álláskeresőt kisebb eséllyel hívnak be interjúra, mint a náluk legalább 20 évvel fiatalabbakat. Még sincs semmi veszve, ha ilyenkor szeretnénk új dologba kezdeni a munka frontján.

Hátrányos sztereotípiák

Kovács Márta életútkonzulens, coach, a pályaváltás szakértője (eletutkonzultacio.hu) szerint számos sztereotípia nehezíti ennek a korosztálynak a dolgát a munkaerőpiacon. Mivel egy kutatás szerint 10 év tapasztalat átlagosan 10-15 százalékkal növeli meg a bérigényt, sok cégvezető attól tart, hogy a rutinosabb, szakképzett munkaerőnek többet kell fizetnie, mint a fiataloknak.

„Van, aki úgy érzi, hogy egy idősebb kolléga már merevebb gondolkodású, nehezebben illeszkedik be a csapatba, és nem szívesen fogad el iránymutatást egy ifjú főnöktől. Mások azért idegenkednek a korosabb munkavállalókól, mert gyengébbek lehetnek az informatikai készségeik, nehezebben és talán nem is szívesen tanulják meg a technikai újdonságokat. Sőt, van olyan vezető vagy HR-es is, akiben felmerülhet: egy idősödő ember gyakrabban beteg és nehezebben terhelhető” – sorolja a hátráltató tényezőket szakértőnk.

Hasznot hajtó előnyök

Szerencsére egyre több cégnél ismerik fel az 50-en felüli kollégák erényeit is. Kétségtelen ugyanis, hogy ezek a munkavállalók tapasztaltabbak, szakmailag és kapcsolataikban is jobban boldogulnak a  fiataloknál – kiépült kapcsolati hálójuk a cégnek is nagy hasznára lehet. Az 1965 és 1979 között született X generációra különösképpen jellemző a lelkiismeretes, fegyelmezett, határidőt szigorúan betartó munkavégzés. „Ez a korosztály a céghez is lojálisabb, mint az utána jövő generációk, pár ezer forint plusz fizetésért aligha fog állást váltani. Az idősebbek már sok mindent láttak, így a problémamegoldó készségeik is fejlettek. Az 50 feletti hölgyek gyerekei általában már nem kicsik, így az óvodai, iskolai szünetekkel, gyermekbetegséggel járó hiányzások megszűnnek” – teszi hozzá Kovács Márta.

Tényleg ezt akartam?

Kovács Márta ügyfelei ebben a korban sokszor azért fordulnak szakemberhez, mert a helyzet felveti bennük a gondolatot: tényleg azzal akarok foglalkozni, amit eddig csináltam? Sokszor egy mély élethelyzet – az addigi munkájuk elvesztése, válás, betegség – hozza el a gondolatot vagy akár a kényszert, hogy változtatni kell. Maguktól talán hajlamosak lettek volna egy nem túl kellemes munkahelyen is kihúzni a nyugdíjig. Ez az esemény azonban rákényszeríti őket, hogy végiggondolják: valóban ők választották a pályájukat, vagy csak a  lehetőségek, esetleg egy szülői döntés terelte őket oda, ahol eddig voltak. Így az álláskeresés alkalom lehet arra, hogy olyan munkát találjunk, ahol nem csak túllenni szeretnénk a munkaidőn. Elengedhetetlen viszont az önismeret, annak átgondolása, mivel is foglalkoznánk szívesebben.

„Nem szabad alábecsülni azt a rengeteg tapasztalatot, amit eddig megszereztünk, sem pedig a kapcsolatrendszerünket. Annyi emberrel találkoztunk az elmúlt években, évtizedekben – ne féljünk most körbekérdezni az ismeretségi körben! És persze azt is meg kell tanulni, hogy az erősségeinkről beszéljünk. Nem erre vagyunk szocializálva, mégis képviselnünk kell az érdekeinket, hogy ne maradjunk láthatatlanok” – mondja Kovács Márta.

A vállalkozás a kiút?

A vállalkozóvá válás – különösen, ha van egy jó ötletünk – vonzó lehetőségnek tűnhet. A szabadság mellett azonban az önállóság egy olyan embernek, aki esetleg évtizedeket töltött alkalmazottként, rengeteg bizonytalanságot és stresszt is tartogathat. Maga a vállalkozói lét is egy külön szakma, és egy teljesen új mentalitás, amit meg kell tanulni.

Bár kérhetjük szakember segítségét, valamelyest tisztában kell lennünk az adózási feltételekkel éppúgy, mint mondjuk, a piackutatással. És persze azzal is, hogy egy induló vállalkozás nem lesz azonnal jövedelmező, sőt komoly befektetést is igényelhet.

A coach szakember szerint épp ezért csak legalább fél-egy évnyi megélhetési költséggel a bankszámlánkon, vagyis jelentősebb tartalékkal szabad belevágni.

Amit érdemes tanulni

„Ha a szakmánkban maradnánk, de munkahelyet szeretnénk váltani, akkor a friss szakmai ismereteket érdemes elsajátítani” – mondja szakértőnk. – De a nyelvtanulás, a digitális készségek, újabban pedig a mesterséges intelligencia használatának tudása is növelheti az elhelyezkedési esélyeinket. Ha pedig különös vonzódást érzünk egy új terület felé, bátran vágjunk bele a képzésbe!”

Pályázzunk ügyesen!

A szakember azt javasolja: ha a sok élettapasztalattal rendelkezdő 50 feletti korosztályba tartozunk, az úgynevezett funkcionális önéletrajzot részesítsük előnyben. Ez annyit jelent, hogy a végzett tevékenységeket, tapasztalatokat emeljük ki, ne a munkában eltöltött évek számát.

A jó önéletrajz áttekinthető, helyesírási hibáktól mentes. Ha jelentős tapasztalattal rendelkezünk, többoldalas is lehet. Érdemes mindig az adott hirdetésre „hangolni”, és az abban használt szavakat belefoglalni.

Ha a hirdetésben nem kérik, ne tegyünk hozzá fotót. Egy jó minőségű üzleti portrét azonban jó, ha csináltatunk, mert ahol kifejezetten kérik, ott ezt mellékelhetjük a pályázatunkhoz.

Érdemes gyakorolni azt is, hogyan hangsúlyozhatjuk az eddig elért eredményeinket, az erényeinket.

Ha fiatalos közegbe kellene beilleszkednünk, ne tartsuk természetesnek a  korábbi beidegződéseket, szokásokat. Ismerjük meg a cégkultúrát, és legyünk készek akár a fiatalabbaktól is tanulni.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete