Egészség

Gyerekként szerettük, ma alig eszi valaki: ez a savanyú gyógynövény oldja a nyákot és segít a pikkelysömörben

A sóskát vagy rajongani, vagy utálni lehet csak, átmenet nincs. Valószínűleg azok jártak jobban, akik szeretik, mert számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik.
sóska levelek

Ha meghalljuk azt a szót, hogy sóska, van, aki egyből egy jó ebédre gondol, mondjuk tükörtojással, mást kiráz tőle a hideg és előbuknak belőle a gyerekkori rossz élményei, amikor az anyukája rimánkodva próbált pár kanállal lenyomni a torkán. Pedig érdemes volna belőle minél többet fogyasztani, ugyanis nem csak azért kaptuk gyereként sem, hogy legyen valami a gyomrunkban, hanem azért, mert szuper egészséges. Ha nem csúszik főzelékként, mutatunk más elkészítési módot, ahogy te is fogyaszthatod.

Ez is érdekelhet: Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle

Ezért a sóska a legjobb gyógynövény

Ha nem is szereted az ízét, az a hatása már biztosan tetszeni fog, hogy bizonyítottan segít a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében, sőt, a megfázáson is átsegít és még a vérzést is enyhíti. A sóska az elfeledett növények közé tartozik, de érdemes beiktatnunk az étrendünkbe, különösen most tavasszal. Ha nem csúszik a főzelék, próbáld ki ezt a turmixot, ami energiát ad, megtisztítja a tested és felfrissít.

A sóska akár 90 cm magasra is megnő, egyes fajoknak piros virágaik vannak, azonban többnyire a friss zöld leveleit használjuk. Ha réten gyűjtöd, biztosan nem fogsz melléfogni. Amikor meglátod, szedj le róla néhány levelet, és edd meg őket. A levelek húsosak és jellegzetesen savanykás ízűek.

A tavasz zöld hírnöke

Gyerekként ti is fogadtatok egymás között, hogy ki tudja a legtöbb sóskát megenni? Ha nyertél volna, lehet, hogy utána gyomorfájásod lett volna. A sóskafélékben található oxálsav ugyanis nagy mennyiségben káros lehet. És vesebetegségben, köszvényben, reumában szenvedőknek, vagy terhes nőknek is óvatosnak kell lenniük a sóskával.

A sóskát a legjobb frissen fogyasztani, ha szárítod, értékes anyagok vesznek el belőle. Nem tudod, hol keresd? A kertben is termesztheted, ideális esetben valahol a komposzthalom mellett, ahol szépen fejlődik.

sóska levelek
Ha gyerekként nem szeretted, ideje megszokni a sóska ízét

Fűszernövény a konyhában

A sóskát évszázadokig termesztették és használták zöldségként, aztán kicsit elfeledkeztünk róla, bár egyes országokban még mindig nagyon népszerű. Indiában például levesekhez vagy currykhez adják sárga lencsével kombinálva, Afganisztánban pedig tésztába tekerve sütik meg. Kelet-Európában pedig főként levesek és főzelékek készítésére használják, Franciaországban pedig halakhoz adják.

Egészséges finomság

  • Ez a vadon is termő gyógynövény számos ásványi anyagot tartalmaz, például kalciumot, káliumot és magnéziumot.
  • Sok vitamint is találsz benne, különösen C-, A-, B1-vitamint és persze a már említett oxálsavat. Nem csoda, hogy a sóska fogyasztása jótékony hatással van a szervezetünkre.
  • A sóska tisztít, vízhajtó hatású, segít elállítani a kisebb vérzéseket (csak néhány levelet kell a sebre tenni), és rovarcsípések után is segít a viszketésen.
  • Azt mondják, még a pikkelysömörben szenvedők sem tudják eleget dicsérni. Csak turmixolj össze néhány levelet, és a pépet kend az érintett területekre.
  • Nincs étvágyad? Rendszeresen fogyassz sóskát. És megfázás esetén is segít (feloldja a nyákot).

Ez is érdekelhet:

Egészséges sóskaital

A sóska leveleit hozzáadhatjuk turmixhoz, jól illik banánhoz és almához. A salátádhoz is adhatsz nyersen pár levelet, vagy spenóttal kombinálhatod. Zavar a savanyú íze? Adj hozzá egy kevés tejet, túrót vagy sajtot. Ez a sóskaital csillapítja a szomjadat, felfrissít, és energiát ad.

Amire szükséged lesz:

  • 1 banán
  • 1 alma
  • 2 csésze víz
  • egy marék sóska

Így csináld

  1. A banánt és az almát vágd apró darabokra.
  2. Adj hozzá vizet, és turmixold le a sóskalevelekkel.
  3. Mindent jól keverj össze. Díszítsd az italt egy sóskalevéllel, és igyál belőle amennyit csak akarsz.

Forrás

Fotó: gettyimages