Konyha

Így készül a tökéletes piskóta: a nagyi is elismerően csettintene ettől az alaprecepttől

Akármennyire is szeretnénk néha kitörni a megadott keretekből, ha nem tartjuk be a piskótakészítés szabályait, nem lesz finom a sütemény. Megmutatjuk, mire kell mindenképp figyelni.

Könnyű és lágy

Az igazán jó piskótatészta könnyű, levegős és magas. Elkészítése során viszont a legkisebb hibát sem bocsátja meg: ragacsos vagy lapos lesz, esetleg már a sütőből kivéve is száraz. Ha nem elég friss a tojás, vagy kissé lejárt a liszt, abból máris baj lehet, mert nem lesz kellően magas a tészta.

Fontos előkészületek

A lisztet mindig szitáljuk át, hogy jó levegős legyen. A biztonság kedvéért elkeverhetünk benne egy teáskanál sütőport vagy szódabikarbónát is, így biztosan megemelkedik a tészta.

A tojásokat válasszuk ketté. Vigyázzunk, hogy a sárgájából egy csepp se menjen a fehérjébe, mert akkor nem tudjuk majd megfelelően felverni.

A tojásfehérjébe felverés előtt tegyünk egy csipet sót. A hab ne legyen túl kemény, akkor jó, ha kissé lágy.

A tortaformát a hagyományos módon vajjal kikenhetjük és liszttel kiszórhatjuk, de sütőpapírral is kibélelhetjük. Egyesek szerint a tortaforma oldalát ne béleljük ki, mert sütés közben felpúposodik a tészta.

Ahogy elkészül a tészta, azonnal töltsük a formába, és tegyük a sütőbe. Ha már benne van a formában, a tetejét simítsuk el tésztalapáttal, a formát pedig verjük néhányszor az asztalhoz, vagy finoman ütögessük, hogy a légbuborékok eltűnjenek a masszából.

A sütőt melegítsük elő legalább 180 fokra.

Az alapok

A tésztához mindenképpen kell tojás, cukor és liszt. Emellett azonban akad némi variációs lehetőségünk. Kerülhet például a piskótába ízesítő: kakaó, vaníliás cukor, reszelt citromhéj, darált dió, fahéj vagy szegfűszeg. Keverhetünk bele néhány evőkanál vizet (ezt úgy is hívják, hogy vizes piskóta), joghurtot vagy olvasztott vajat is.

Az 1-1-1-es arány

Az általános receptek 6 tojásról, 6 evőkanál kristálycukorról és 6 evőkanál finom- vagy réteslisztről szólnak, vagyis mindenből ugyanannyira van szükség. De használhatunk 4 vagy 8 tojást is, ekkor is az a lényeg, hogy az arányok ne változzanak, 4 tojáshoz 4 evőkanál cukor és liszt, 8 tojáshoz mindenből 8 szükséges. Olyan recepteket is találunk, amelyek dekában számolnak, az alapszabály azonban itt is érvényes.

Változó sorrend

A hozzávalók összekeve­résénél megint adnak egy kis szabadságot a receptek. Elkeverhetjük a tojássárgáját a cukorral és utána a liszttel, de az is működik, hogy a fehérjébe tesszük a cukrot, és ahhoz adjuk a liszttel elkevert sárgáját. Nem is feltétlenül kell szétválasztani a tojásokat, egyben is felverhetjük őket a cukorral, majd jöhet a liszt.

A sütés szabályai

  • Az első 10 percben szigorúan tilos kinyitni a sütő ajtaját, mert akkor a tészta összeesik.
  • A sütési idő kb. 15-25 perc, de mindenképpen vegyük figyelembe a sütőnk tulajdonságait. Az első 10 perc elteltével már óvatosan ránézhetünk, később tűpróbával ellenőrizhetjük, jó-e már a tészta.
  • Ha kisült a piskóta, félig nyitott sütőajtóval hagyjuk kicsit pihenni.
  • Tegyük sütőrácsra, hagyjuk tovább hűlni, majd fordítsuk ki a formából, és óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt. Amikor teljesen kihűlt, felvághatjuk és megtölthetjük.

Amikor tekercselünk

Ha roládot szeretnénk készíteni a piskótából, mindenképpen sütőpapírra tegyük, mert azzal együtt fogjuk majd feltekerni, amikor még langyos. Kicsit kevesebb ideig süssük, mint a más formákba tett tésztát, hogy rugalmas maradjon. Ha az ujjunkat kissé belenyomva a tészta visszaugrik, akkor jó.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete