Konyha

Ági jelenti a piacról: szokatlanul kevés az áru és az árus, még várunk a nyári áttörésre

Régen ahhoz szoktunk, hogy a zöldségeknek, gyümölcsöknek egyre korábban indul a szezonja. Most épp az ellenkezője történik. Reményeink ellenére a piac még mindig nincs csúcsformában – tapasztalta kolléganőnk, Erdélyi Z. Ágnes.

A nagy nyári robbanás egyelőre elmaradt. Június elején nincsenek új „fellépők”, gyakorlatilag ugyanaz a választék, mint két héttel ezelőtt. Az átlagos zöldségek ára egyre alacsonyabb – az olcsóság persze a jelenlegi körülmények között relatív. A padlizsán kilója most 680–1300 Ft között van, három évvel ezelőtt nem nagyon ment 700-800 Ft fölé. A fejes káposzta régen kb. 200-300 Ft volt kilónként, most 600–800 Ft az ára. A hagyma feleannyiba került, mint most. A paradicsom a legkellemetlenebb: még mindig 2-3000 Ft kilója, szemben a korábbi 800-1000 forintos árral. A zöldbab, zöldborsó is olcsóbb, mint pár hete, de még mindig nagyon drága.

A király öregszik

A spárgát eleganciája miatt gyakran nevezik a zöldségek királyának. Sajnos ennek a királynak lassan lejár az ideje, a szezon a vége felé közeledik. Most még elcsíphetünk egy szép adagot, akár 1000 forintért is egy csomaggal, de legyünk óvatosak! Nekem például sikerült jó vastag szálakat vennem, de csak otthon derült ki, hogy az aljuk – kb. egy-egy darab fele – olyan fás, hogy tüzet lehetne rakni belőle. Sok árus ezért már nem is zacskózza be az áruját, hanem egy nagy tálcán tárja a vásárlói elé, akik kiválogathatják a friss szálakat.

Érkezik a cseresznye

A cseresznye korai érésű fajtái régebben május végén tűntek fel a piacokon. Idén is egyre több helyen van már ebből a gyümölcsből, 4000 forint körüli áron. A cseresznye mellett nagyon várjuk már a többi kora nyári piros gyümölcsöt, a ribizlit, a málnát is. A málna ára még magas, igaz, ha kicsi (kb. 20 dekás) dobozban vesszük, áltathatjuk magunkat azzal, hogy „csak” 2000 forintba került. Az is sejthető, hogy az a kevés, ami kapható, nem itthon termett, hanem Lengyelországban. Láttam még (kemény) kajszibarackot és (puhuló) nektarint, de ezek is külföldiek, hiszen nálunk később szoktak befutni a piacra.

Hol az egres?

Akárcsak a piros gyümölcsök nagy része, az egres vagy köszméte is hiányzik a június eleji standokról. Vajon miért? Csak késik, vagy kiveszőben van? A savanyú ízek kedvelői egyelőre vigasztalódhatnak a sóskával, amely ilyenkor gyönyörű zsenge, harsogóan zöld színű (kb. 1500 Ft kilója). Kipróbálhatjuk az egyre népszerűbb rebarbarát (most kilónként 1900 Ft), amelyből levest, párolt köretet, mártást készíthetünk, de tehetjük zöldségtortába, tojás­ételekbe is. Édességekben is jó ellenpont, különösen, ha együtt szerepel az eperrel: süteményekbe, édes krémekbe, lekvárokba kerülhet.

Vidám hétvége

Az a kép, ami a régi piacokról él bennünk, már csak a hét vége felé, csütörtökön, pénteken és szombaton érzékelhető. Ekkor azok az árusok is kinyitnak, akik hétfőn, kedden lehúzva tartják a rolót, a hely megtelik zsivajjal, türelmesen sorban álló emberekkel, jókedvű élettel. Van, aki nem is vásárol, csak kiül egy kávézó teraszára, vagy eszik egy jó lángost.

A hétvége közeledtével persze valamivel mindig nagyobb volt a forgalom – sokszor láttam lelkesen fotózó külföldieket is –, de nem volt ilyen éles a kontraszt. Remélem, hét közben is visszajön valamikor ez a hamisítatlan piaci hangulat.

Fotó: Adobestock

A cikkben szereplő árak a lap szerkesztésekor érvényes állapotot tükrözik.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete