Konyha

Egyszerű ételek a nyári szünetre: Húsleves sonkás sajtgombóccal – Recept

Hogyan lehet meghozni egy válogatós unoka étvágyát? Például úgy, hogy nemcsak a kedvenceit főzzük, hanem az ételek elkészítésébe is bevonjuk. A vakáció idején remek program lehet a kuktáskodás.

Húsleves sonkás sajtgombóccal

Hozzávalók:
• 2 db tojás
• 1,5 dl tej
• 4 száraz zsemle
• 15 dkg szárított sonka
• 2 dkg vaj
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 kis csokor friss petrezselyem
• 5-6 dkg liszt
• 10 dkg reszelt hegyi sajt (Bergkäse)
• só, frissen őrölt bors
• 1,5 liter húsleves

1. A tojásokat elkeverjük a tejjel, megsózzuk, megborsozzuk, ráöntjük az összetépkedett zsemlékre.
2. A felkockázott sonkát megsütjük. Vajon megpirítjuk az aprított hagymát és petrezselymet. A zsemlés masszához adjuk őket a liszttel, a reszelt sajttal együtt, és összegyúrjuk.
3. 20 percig pihentetjük, majd vizes kézzel 12 közepes méretű gombócot formázunk belőle. Sós, lobogó vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük őket, majd átszedjük a forró levesbe.

Fotó: Vrábel Kriszta