Konyha

Ezzel kezdődik a tökéletes vasárnapi ebéd: Gyömbéres húsleves – Recept

Kicsit más, mint a hagyományos húsleves, épp ezért szinte kötelező legalább egyszer kipróbálni.

Gyömbéres húsleves

Hozzávalók 4 főre:
• 40 dkg marhanyak vagy -szegy
• 5 cm gyömbér, vékonyra szeletelve
• 2 kisebb fej vöröshagyma
• 3 szem csillagánizs
• 10 szem egész fekete bors
• 1 késhegynyi egész köménymag
• 3 zsenge, harsány kelkáposztalevél
• 2 marék laskagomba
• 2 szál sárgarépa
• 20 dkg zsenge zöldborsó
• 1 kisebb fej karalábé, negyedelve
• 1 közepes zellergumó, negyedelve
• 5 gerezd fokhagyma
• 3 dkg bébispenót
• 3 szál újhagyma, karikázva
• 1 csokor petrezselyem, durvára vágva

1. A gyömbérszeleteket, a félbevágott hagymát és az egész fűszereket egy száraz, forró serpenyőben szinte feketére égetjük.
2. A húst egy nagyobb fazékba tesszük, felengedjük hideg vízzel, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a kelkáposztaleveleket, a borsót és a gombát, majd 3 percig lobogtatjuk. A vizet leöntjük, a húst és a zöldségeket lemossuk. Utóbbiakat félretesszük.
3. Ismét a fazékba tesszük a húst, hideg vízzel leöntjük, úgy, hogy a víz ellepje. Hozzáadjuk a lepirított fűszereket, a répát, a zellert, a fokhagymát és a karalábét, és megsózzuk. Felforraljuk, majd alig gyöngyözve 3-4 óráig főzzük, míg a hús megpuhul. A habot leszedjük. Egy tiszta konyharuhán óvatosan átszűrjük a levet.
4. A húst felkockázzuk, a kelkáposztát és a gombát csíkokra vágjuk, és a borsóval együtt egy kisebb tálba tesszük két merőkanál forró levessel, hogy átmelegedjenek. A levest is a tányérokba szedjük, megszórjuk a friss spenóttal, az újhagymával és a petrezselyemmel.

Recept: Szatmári Feri

Fotó: Puskás Nóra