Konyha

Ági jelenti a piacról: elindult a magyar spárgaszezon, az eper még sok helyen külföldi

Hiába elérhető szinte bármi a boltokban, mégis a frissen termett, szezonális zöldség és gyümölcs a legegészségesebb. Milyen finomságok és mennyiért kaphatók mostanság? Ennek jár utána ezután rendszeresen kollégánk, Erdélyi Z. Ágnes, aki éveken át vezette a Meglepetés Konyha-rovatát.

A standok között sétálva nem hivatalos statisztikák felállítására törekedtem, sokkal inkább a személyes benyomásokra hagyatkoztam. Korábban a heti bevásárlásnál mindig hosszú sorokat kellett végigállnom. Most más a helyzet, a járvány, a háború, az infláció erősen visszavetette a forgalmat. Egy kis optimizmussal viszont már látni a tavaszi-nyári éledezés jeleit a piacon is.

Várakozó álláspont

Hétköznapokon sokan ki sem nyitnak, szombaton viszont bőségesen megrakott pultok várják a vásárlókat. Nagy „bumm” előtt állunk, a legtöbben csak arra várnak, hogy a nagybani piacon lejjebb menjenek az árak. A magyar termékek még a melegházban sem értek meg, vagy ha mégis, nagyon drágák. Külföldi zöldséget, gyümölcsöt viszont már bőségesen találhatunk.

Spanyol, görög

Ebben az évben a háború előtti időkkel ellentétben nem a portugál és a spanyol, hanem a görög eper a jellemző. A magyar eper ára általában májustól indul el lefelé, és még június végén is kaphatunk majd hazait elérhető áron.

Ami már magyar

Az árusok egy része korrektül kiírja a termékei származási helyét. Egyikük azt mesélte, hogy e téren szinte hetente változik a helyzet, hiszen lassan itthon is teremni kezd minden – ahogy megérkeznek, úgy lesznek egyre olcsóbbak is a magyar termények. A karalábé április elején még olasz volt, a hónap végén már magyar. Eper mindenhol van, a görög gyümölcsöt a drágának számító budapesti, Fény utcai piacon 1980 forintért adják, magyar társának kb. 5800 forintba kerül kilója. A spárga ilyenkor még primőr, ennek megfelelően az ára különösen borsos, 2000-2900 forintért adnak fél kilót. Az olasz zöldborsó kilója 2800 Ft. Ez is újdonság, hiszen a zöldborsó korábban júniusban jelent meg. Láttam olasz karfiolt 1200 forintért, spanyol cukkinit 1680 forintért, török mandarint és citromot ugyanennyiért, de argentin vilmoskörtét is. A paprika, a fokhagyma, a hagyma, a krumpli magyar termés.

Érdemes türelmesnek lenni

Meglepő módon valamivel alacsonyabb árak érvényesek a híres Fővám téri Nagycsarnok zöldségeseinél. Míg a medvehagyma máshol 500 Ft-ba kerül, náluk 200. A zöldség szezonja viszont május elején már lecsengőben van, használjuk ki, amíg csak lehet. Vastag csokor petrezselymet sem láttam sehol máshol 60 forintért. A cukkini 698, a gyönyörű akciós görög eper 1379, a magyar paradicsom 980. A karfiol döbbenetesen drága volt egész télen, szinte mindenhol 1000 forint fölött járt kilója (és valljuk be, mit lehet 1 kiló karfiolból készíteni egy családnak?). Most már láthatunk 7-800 forintért is magyar változatot. Érdemes még egy-két hetet várni rá. A padlizsán ára 680 és 980 forint között szóródik, de biztosan megy még lejjebb. Az egyik árus szerint a magyar eper kissé „savankás” még. Az árkülönbség árulkodó, május eleje felé, ha 1500 forint körüli áron kínálnak nekünk magyar epret, akkor biztosan átverésről van szó. Az egekbe szökő, 5000 forint körüli ár azonban csökkenni fog. Korábban ilyenkor még ritka volt a zsenge tök, ma már szinte minden piacon kapható, 600-1200 forint közötti áron. Lesz még ennél olcsóbb is természetesen, vár­hatunk nyugodtan.

Fotó: Adobestock

A cikkben szereplő árak a lap szerkesztésekor érvényes állapotot tükrözik.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete