Fahéj – támogatja a szívet
A fahéj antioxidánsokban gazdag, és jótékony hatással van a szívre és az agyműködésre. Emellett az immunrendszeredet is erősítheti. Egy fél teáskanál fahéj naponta – például a reggeli kávéban – már sokat számíthat.
- Tipp: keress Ceyloni fahéjat az üzletekben, ami drágább ugyan, de sokkal jobb minőségű és kíméletesebb a szervezetre, mint a gyakori Cassia-fahéj.

Ezek is érdekelhetnek:
Kakaó – vasban gazdag hangulatjavító
A kakaó nemcsak finom, hanem a benne lévő anyagok segíthetnek a vérnyomás csökkentésében és a kedélyállapot javításában is. Emellett kiváló vasforrás.
- Tipp: a legjobb hatást nyers, bio kakaóporral érheted el – ez ugyanis olyan aminosavakat is tartalmaz, amelyek serkentik az agy boldogsághormonjainak termelését.
Kurkuma – aranyszínű segítség az emésztésnek
A kurkuma aktív hatóanyaga, a kurkumin, erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Támogatja a májat a méregtelenítésben, és egyes kutatások szerint akár a depresszió kezelésében is segíthet.
- Tipp: egy csipet fekete borssal együtt fogyasztva a kurkumin felszívódása jelentősen javul. Kezdd negyed teáskanállal, és ha megszoktad, emelheted az adagot.
Maca – természetes vágyfokozó
A dél-amerikai maca gyökér rengeteg fehérjét, C-vitamint és több mint 20 aminosavat tartalmaz, köztük nyolc esszenciálisat is. Hormonális egyensúlyra gyakorolt hatása miatt a termékenység és a szexuális vágy fokozásával is összefüggésbe hozzák. Egy-három teáskanálnyi maca por naponta elég lehet, hogy érezhető legyen a hatása.
Gyömbér – fájdalomcsillapítás természetesen
A gyömbér nemcsak az emésztést támogatja és a koleszterinszintet segít szabályozni, hanem enyhítheti az izomfájdalmakat is. Reszelj finomra egy kis darabot, és keverd a kávédba. Pikáns ízt ad, miközben a testednek is jót tesz.
Kávé helyett zöld tea
- A zöld tea L-teanint tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely nyugtató hatású, ugyanakkor növelheti a koncentrációt. A koffeinnel kombinálva az L-teanin elősegíti a nyugodt, de éber elmét – ideális a koncentrált munkához.
- Egy csésze zöld tea általában kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé. A zöld tea fajtától függően 20-50 mg koffeint, míg a kávé 80-120 mg-ot tartalmaz csészénként. Az eredmény pedig egy gyengéd, hosszan tartó energiabomba lehet – a kávéra jellemző „összeomlás” nélkül.
- Mivel a kávé savasabb, gyomorirritációt vagy gyomorégést okozhat. A zöld tea általában kíméletesebb a gyomor számára, és kevésbé valószínű, hogy emésztési problémákat okoz.
- Több antioxidáns: a fekete teával ellentétben a zöld teát nem fermentálják, ezért természetes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, támogathatják a sejtek egészségét és erősíthetik az immunrendszert.
- Jót tesz a szívnek: rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladást.
- A zöld tea serkentheti az anyagcserét, és növelheti az energia-anyagcserét.
- Egyesek idegességgel, remegéssel vagy szívdobogással reagálnak a kávéra. Mivel a zöld teában lévő koffein lassabban szabadul fel, ezek a mellékhatások kevésbé gyakoriak.
Forrás: focus
Fotó: pexels