Egészség

Ezért ne igyál kávét reggel 8 és 9 óra között: megbénítod vele az anyagcserédet és a májadat

Sokan kezdik a napjukat egy csésze kávéval, ám nem mindegy, mikor kortyolunk bele az első adag koffeinbe. Kutatások szerint a reggel 8 és 9 óra közötti időszak nem a legideálisabb a kávézásra.
nő kávéjára tejhabot tesz

Miért nem ajánlott kávézni 8 és 9 között?

Ebben az időszakban a reggeli kávé nem adja meg a várt koffeinlöketet. Ennek oka a kortizol nevű hormon – más néven a stresszhormon –, amely segít ébredés után aktivizálódni. A szervezet először reggel 8 és 9 óra között termel nagyobb mennyiségben kortizolt. És ez nem véletlenül van így.

Ha ebben az időszakban iszunk kávét, az negatív hatással lehet a szervezetünkre, pontosabban a kortizolszintünkre. A koffein ugyanis fokozza a kortizoltermelést, ami hosszú távon feszültséghez, szorongáshoz, sőt kimerültséghez is vezethet. A belső biológiai óránk könnyen kibillenhet az egyensúlyából. A koffein és a kortizol kombinációja tehát nem a legjobb párosítás. Ráadásul idővel hozzászokhatunk a koffeinhez, így egyre nagyobb mennyiségre lesz szükségünk ugyanannak a hatásnak az eléréséhez.

nő kávéjára tejhabot tesz
Nem kell lemondani a reggeli kávéról, csak érdemes jól időzíteni!

Ezek is érdekelhetnek:

  1. Kávéfőző tisztítása vegyszerek nélkül: filléres házi szertől lesz újra vízkőmentes a készüléked
  2. Beteg leszel, ha így iszod a kávét: nem mindegy, meddig hagyod állni a konyhapulton
  3. Egyetlen házi készítésű tápra van szüksége a növényeidnek: jobb, mint a kávézacc

Mikor a legideálisabb kávét inni?

A legjobb, ha akkor iszunk kávét, amikor a kortizolszint természetes módon alacsonyabb. Ez délelőtt 9:30 és 11:30 között, valamint délután 13:30 és 17:00 között van. Ilyenkor a kávé valóban frissít, serkenti a koncentrációt és a produktivitást anélkül, hogy felborítaná a hormonháztartásunkat.

4 elképesztő előny, amiről kevesen tudnak

  1. Élesebb agy, jobb memória: nem csak átmenetileg ébreszt fel, hanem hosszú távon védheti is az agyat. Rendszeres fogyasztása csökkenti a depresszió kockázatát, és segíthet az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzésében.
  2. Szívünk hálás lesz érte: mértékletes kávéfogyasztás esetén alacsonyabb lehet a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázata. A titok a mennyiségben rejlik: napi maximum 2-3 csészével ajánlott.
  3. Egészségesebb máj: a kávé csökkenti a májbetegségek, például a zsírmáj és a májcirrózis kockázatát. Sőt, a vastagbélrák megelőzésében is szerepet játszhat, ami különösen fontos, hiszen ennek előfordulása fiatalok körében is egyre nő.
  4. Jobb anyagcsere: rendszeres kávézás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ez azt jelenti, hogy nemcsak energetizál, hanem az anyagcseréd is meghálálja.

Forrás: donna
Fotó: pexels