Otthon és Kert

Nem kell kidobnod az odaégett edényeket: áztatás és súrolás nélkül lesznek tiszták ezzel a trükkel

Legyen teflon, zománcozott, vagy alumínium, minden edényben képes odakapni az étel, ha ügyetlenek vagyunk. Se súrolnod, se kidobnod nem kell őket ezzel a trükkel.
odaégett serpenyőt mosogat egy nő sárga mosogatószivaccsal

Ha az égés felületes, és nem károsítja az edény szerkezetét (nem lesznek rajta repedések repedések, nem pereg le a zománc vagy nem deformálódik), akkor a serpenyő még menthető. El kell távolítanod az égés maradványait, hogy elkerüld a nemkívánatos ízeket, ehhez pedig tökéletes trükk az ecetes víz!

Ecetes trükk lábostisztításra

Az ecet savas tulajdonságainak köszönhetően pótolhatatlan szövetséges az odakozmált ételmaradékok elleni küzdelemben.

  1. A fazék hatékony tisztításához, készíts egy víz- és ecet oldatot 4:1 arányban úgy, hogy a folyadék mennyisége teljesen befedje az égett részeket.
  2. Forrald fel a keveréket és főzd 5-10 percig.
  3. A folyadék lehűtése után óvatosan távolítsd el az égett maradványokat egy fa vagy szilikon spatulával, hogy ne károsítsd a felületet.
  4. Ha nagyon makacs a szennyeződés, hagyd néhány órát állni a fazékban, serpenyőben az ecetes vizet, mielőtt megpróbálnád felkaparni.

Ez a módszer a legjobban a rozsdamentes acél edények esetében kiválóan működik, de kipróbálhatod zománcozott edényekkel is, de azzal számolj, hogy a hosszú ecetes áztatás csökkentheti a fényüket.

Szódabikarbónás trükk lábostisztításra

A szódabikarbóna az egyik legjobb otthoni tisztítószer, most is segítségedre lesz. Finom csiszoló tulajdonságai és a szagok semlegesítésének képessége miatt tökéletesen megbirkózik a nehéz szennyeződésekkel.

  1. Készítsd elő a pasztát: keverj el szódabikarbónát pár csepp vízzel és bőségesen vidd fel az odaégett szennyeződésre.
  2. Ha nagyon odakozmált a fazék, 3-6 órát is benne hagyhatod a szódabikarbónát.
  3. Ezután óvatosan dörzsöld át a felületet puha szivaccsal vagy mosogatókefével.

A szódabikarbóna a legtöbb felületnél biztonságosan használható, de kerüld az alumínium edényekben történő felhasználását, mivel korróziót vagy elszíneződést okozhat.

odaégett serpenyőt mosogat egy nő sárga mosogatószivaccsal
Soha többé nem kell kidobnod az odaégett serpenyőket

Sós trükk lábostisztításra

A konyha, bár észrevétlen, nagyon hatékony tisztítószere a só is.

  1. Önts néhány evőkanál sót az edény aljára, adj hozzá egy kis mennyiségű vizet, hogy erős sóoldatot hozz létre, és hagyd 2-4 órán át hatni a sót.
  2. Ha szükséges, óvatosan melegítheted is a keveréket a folyamat felgyorsítása érdekében.
  3. Ez idő után csak töröld le a felületet egy puha szivaccsal.

Fontos: Soha ne használj száraz sót a finom felületek súrolásához, mint például a teflon, mert megkarcolhatja őket. A sóoldat biztonságosabb és ugyanolyan hatékony.

Citromos trükk az odaégett lábosaidhoz

A citromsav nem csak a ráégett szennyeződések eltávolításában, hanem a lábosaid régi fényének visszaállításában is segítségedre lesz.

  1. Önts 2-3 teáskanál citromlevet az edénybe, önts rá vizet úgy, hogy lefedje a szennyeződést és forrald fel.
  2. Főzd 5-7 percig, és hűtés után mosd el az edényt, mint máskor.

A sav óvatosan, de hatékonyan működik, feloldva az égést és a ragyogást ad a lábosaidnak. Különösen a rozsdamentes acél és zománc edények esetében ajánlott, mert hatékonyan megtisztítja azokat és eltávolítja a kisebb elszíneződést is.

Végső fegyver: mosogatógéptabletta

A mosogatógéptabletták a bennük található enzimeknek és az erős mosószereknek köszönhetően csodákra képesek még a régi odakozmált maradékok esetében is. Ha tehát van olyan tepsid, fazekad, serpenyőd, amit a szekrény mélyére dugtál, hogy ne is kelljen látni, hogy mennyire tönkrement, de kidobni nem volt szíved, a tabletta most megoldja a gondodat.

  1. Oldj fel egy tablettát forró vízben úgy, hogy a mennyiség befedje az égett részeket és hagyd legalább 1-3 órán keresztül dolgozni.
  2. Ha szükséges, óvatosan melegítsd fel a folyadékot.
  3. Ha kész, mosogasd el a lábost egy puha szivaccsal.

Ez a módszer univerzális és hatékony, de teflonok esetében legyél óvatos: a túl hosszú áztatás károsíthatja a felületet.

Ez is érdekelhet:

Összegzés

A módszerek bármelyikének felhasználása előtt győződj meg arról, hogy alkalmas-e az edényed ahhoz a tisztítóanyaghoz, amit használni készülsz. A nem megfelelő szerek véglegesen károsíthatják az edényeidet.

  • Zománcozott edények: kerüld el a hosszú ecetes áztatást, mert megfosztja a zománcot a fényétől. A rövidtávú felhasználás biztonságos, de alaposan öblítsd le az edényt.
  • Alumínium edények: a szódabikarbóna és más lúgos szerek korróziót vagy elszíneződést okozhatnak. Válaszd inkább a citromsavat vagy a sóoldatot.
  • Teflon felületek: kerüld a száraz sóval történő súrolást és a túl agresszív módszereket, például a hosszabb ideig tartó áztatást mosogatógéptablettával, mert károsíthatja a bevonatot.
  • Rozsdamentes acél: a legtöbb módszer biztonságos, de a legjobb hatáshoz citromsavat vagy ecetet használj, amelyek tisztítanak és az edény ragyogását is visszaadják.

Forrás

fotó: gettyimages