Riport

Mi kerül 600 forintba egy gombóc fagyin? Tételesen magyarázza el az elismert magyar cukrász

Ugyan idén nem emelkedtek olyan jelentősen a fagylaltárak, mint az előző években, egy sokfős családnak gyakran így is gondosan meg kell tervezni, ki, hány gombóccal nyalhat. Megkérdeztük, miből jön össze pontosan egy gombóc fagyi ára.
nagymama és kislány unoka fagyit eszik

Panaszkodni nincs okom, ha nem ízlik hát eldobom…” 

Énekli a Bikini. De manapság, ezt már nem tesszük meg ilyen könnyedén, hiszen egy gombóc fagyiért több száz forintot is fizetünk. De miért kerül 600 forintba, vagy akár még többe is egy gombóc? A fagyi ára az elmúlt időszakban évről évre emelkedett. Bár idén olyan nagy ugrás nem történt, mint a korábbi években, hiszen elért egy olyan lélektani határt, amit már a fagylaltárusok sem szeretnének tovább emelni.

Miért kerül 600 forintba egy gombóc fagyi?

Nem olcsó már a fagylalt sem, de idén sincs szó drasztikus áremelésről. Még mindig lehet akár 500 forint körül is találni minőségi fagyit, de jellemzően egy gombóc ára inkább 600 forint körül mozog. A fagyi gombóconkénti ára idén sok helyen ugyanannyi maradt, mint az előző évben, ahol pedig emelni kényszerültek ott is csak 5-10 százalékos volt az áremelés” – magyarázza a Meglepetés.hu-nak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

színes faygik a pultban

S, hogy minek köszönhető ez az emelkedés, amit az elmúlt években tapasztaltunk? Sok fagyizónak és cukrászdának emelkedett a bérleti díja – pláne, ha jó és népszerű helyen vvannak, forgalmas utcákon, bevásárlóközpontokban – és magasabbak lettek a fenntartási- és rezsi költségek is. Már emiatt is kénytelenek magasabb áron adni a fagylaltot az üzletek. És ha hozzávesszük az alkalmazottak fizetését, járulékokat, energiaköltséget vagy az emelkedő alapanyagárakat, már nem is csodálkozunk annyira.

Melyik fagyi előállítása a legdrágább?

„Ha az egyik legdrágábbat, a pisztácia fagyit nézzük, akkor az előállításához szükséges száz százalékos pisztácia paszta ára százötven-kétszáz forintra jön ki gombóconként. És ez csak a pisztácia ára, a többi alapanyag és költség még csak ez után jön. A legnépszerűbb csokoládé fagyinál is hasonlóak a számok. Az elmúlt 1-2 évben a csokoládé ára ugyanis megháromszorozódott. Ha ehhez hozzávesszük a többi alapanyagot, a tejet, a tejszínt, a gyümölcsöket stb., már jobban értjük, miért nehéz olcsóbban adni a gombócokat” – folytatja a szakértő.

Ezeket is érdemes elolvasnod

  1. Szívósabb, mint egy kaktusz: ezt a lila szépséget ültesd a kertedbe, ha nem akarsz sokat locsolni
  2. Liptai Claudia a szerelmével üldözte Miller Zoltánt: „Kifeküdtem az útra, a kocsija elé”
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

Fotó: pexels, gettyimages