Riport

Se nem kicsi, se nem savanyú, de nagyon is a mienk: így néznek ki a magyar rizsföldek a Körösök mentén

Tizenévesen nyári diákmunkásként dolgozott a rizsföldön, ma pedig már hivatásszerűen foglalkozik az egyik legősibb kultúrnövénnyel. Valentinyi Fruzsina egy nem éppen zökkenőmentes generációváltás után jelenleg az édesapjával közösen vezeti a családi vállalkozásukat.
Valentinyi Fruzsina

Ki gondolná, de a rizstermesztésnek hagyománya van Magyarországon. Mária Terézia korában az olasz telepesek hozták magukkal ennek a tudományát. Míg a fénykorban, az 1950-es években mintegy 50 ezer hektárt öleltek fel a magyar rizsföldek, jelenleg hazánkban 3000 hektáron termelnek rizst, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés vármegyében.

Riportunk főszereplőjének, Valentinyi Fruzsinának és édesapjának a saját területe 170 hektáros, emellett 4-5 termelővel működnek együtt. A fiatal nő már középiskolás diákként belekóstolt a mezőgazdasági munkába. Egyébként állatorvosnak készült, de a környezete lebeszélte róla, mondván, az nem női munka. Végül agrármérnökként diplomázott, majd elvégezte az élelmiszermérnöki kart is.

Fruzsi édesapja vízépítő mérnökként, az 1980-as évek végén, rizstelepek tervezése során találkozott először a rizzsel, később annak termesztésével is elkezdett foglalkozni. 2002-ben fogott bele a rizsfeldolgozásba, amihez saját üzemet épített.

„Az egyetem elvégzése után apunál kezdtem el dolgozni, de a közös munka nem ment egyszerűen. Édespám egy kifejezetten régi típusú, konzervatív üzletember, én pedig sorra rukkoltam elő az újító szándékú ötleteimmel, amit ő nem díjazott.

Nyilván én sem úgy álltam sok mindenhez, ahogy kellett volna.

A generációváltás olyannyira nem zajlott zökkenőmentesen, hogy elmentem máshová dolgozni. Mígnem apu kapott egy visszautasíthatatlan állásajánlatot, és felvetette, mi lenne, ha hazajönnék, és átvenném a cég vezetését. Jelenleg közösen vezetjük a családi vállalkozásunkat: bio- és hagyományos rizs és köles termesztésével, termeltetésével, feldolgozásával foglalkozunk.”

Terasz helyett kalitka

Fruzsina minden mondatából érezni, hogy nála jobban kevés ember ismeri ezt a növényfajtát.

„A rizsnek alapvetően melegre, napsütésre és elegendő vízre van szüksége – mondja immár kint a terepen. – A rizstermő talaj kemény, szikes, gyenge minőségű, de a növény jól alkalmazkodik hozzá. A magyarországi művelés eltér a teraszos ázsiaitól. Itthon a rizsföldet úgynevezett kalitkákra, 4-5 hektáros területekre osztják fel, ezeket gátak veszik körbe.

Az öntözéshez a Körösök szolgáltatják a vizet. A klímaváltozás miatt igyekszünk víztakarékos művelési módszert használni, ami azt jelenti, hogy a terület nem áll folyamatosan vízborítás alatt, hanem vannak bizonyos időszakaszok, amikor elárasztjuk vízzel, és vannak olyan időszakok, amikor 3-4 napig szárazon áll. A rizst májusban vetjük, és szeptemberben aratjuk. Az első másfél hónapban rengeteg odafigyelést igényel a növény, olyankor mindennap többször rá kell nézni, akár állítani a vízszinten, és figyelni az esetleges kártevőket. A rizstelep élővilága vonzza a vízimadarakat, számukra ez egy különleges, biztonságos élőhely.”

„Rengeteg gém, kócsag, kacsa, bíbic jön ide, illetve vadak, például őzek és vaddisznók is járnak ide inni.”

5 Fotó megtekintése

Se nem kicsi, se nem savanyú, de nagyon is a mienk: így néznek ki a magyar rizsföldek a Körösök mentén

Fruzsina minden munkafázist ellenőriz
Még több +
Saját rizsfajtát is nemesítettek
Még több +
Édesapjával ma már felhőtlen a munkaviszonyuk
Még több +
Fruzsina minden munkafázist ellenőriz
Még több +

Minden részét felhasználják

A rizsfeldolgozás folyamatának nagy része gépesített, az ehhez szükséges energia közel 70 százalékát megújuló energiaforrásból fedezik.

„A feldolgozás első lépése az előtisztítás, melynek során a szármaradványokat és a nagyobb szennyeződéseket eltávolítjuk a szemekről. Ezután következik a szárítás, amit termálvíz felhasználásával végzünk. Ez a technológia stabil hőmérsékletet biztosít, ami nem emelkedik 40 Celsius-fok fölé. A kíméletes szárítás azért fontos, hogy a rizsszemben ne képződjenek mikrorepedések, és a hántoláskor ne törjön. Majd újból tisztítjuk, és végül betároljuk a rizst a hűthető silóinkba: vegyszerek helyett ugyanis hűtéssel védekezünk az esetleges kártevők ellen – mutatja a hatalmas tartályokat. – A hántolóban a rizs héját elválasztjuk a szemtől, ekkor kapjuk meg a barna rizst. Ezt követi a csiszolás, amely során a barna rizskorpa is lekerül a szemről, így keletkezik a fehér rizs.”

Fruzsiék egy közepesen hosszú fajtát, az úgynevezett M488-ast termesztik, emellett egy saját rizsfajtát is nemesítettek, ami Fruzsina M névre hallgat.

„Számunkra nagyon fontos a fenntarthatóság, ezért a rizsnek minden részét hasznosítjuk. A héjat téglagyártáshoz, égetőművekben, illetve állattartó telepeken alomként, míg a rizskorpát leginkább állati takarmány-összetevőként használják.”

Csokival is készülnek

Fruzsina azt is elmondja, a magyar piac árérzékenysége miatt a feldolgozott évi kb. 2000 tonna rizsük mintegy 90 százalékát külföldön értékesítik.

„Készítünk rizslisztet, rizsdarát, de a legnépszerűbb termékünk a rizsliszttel sűrített gyümölcsös ital, amit a saját ötletem alapján fejlesztettem ki – újságolja. – Van egy gluténmentes rizskekszünk, az ősz folyamán pedig egy újabb édességgel, a rizses csokival szeretnénk kedveskedni a fogysztóknak.”

Ez is érdekelhet: A MALÉV telefonközpontjából a felhők közé: Réti-Mariass Julien, a legsármosabb magyar pilóta

Édesapja támogatja az újításokat

Míg a szülei Mezőberényben laknak, Fruzsina Békésszentandráson él a családjával, és Szarvason dolgozik.

„Én a termelésirányítással, a betakarítással, betárolással kapcsolatos napi operatív feladatokat végzem, apu pedig nagyrészt a szántóföldeket, rizstelepeket ellenőrzi, illetve a nagyobb beruházásokat felügyeli, és ő intézi a pályázatokat – avat be a családi munkamegosztásba. – Az élelmiszeriparban is állandóan fejlődnünk kell, hogy alkalmazkodni tudjunk a változó körülményekhez. Jelenleg is több fejlesztést hajtunk végre, és folyamatosan gondolkodunk további újításokon.

Tavaly kezdtük el termelni és feldolgozni a kölest: egy igénytelen, a szárazságot jól tűrő növény: a termése szuper jó beltartalmi értékekkel bír, tápanyagdús és közben gluténmentes. Édesapám nagy szeretettel támogatja ezeket a folyamatokat. Igazából elég nyughatatlan típus, ő is mindig a legjobbra törekszik, és belőlem is mindig ezt szeretné kihozni. Az én vesszőparipám, hogy mindig valami újat, innovatívat csináljak, az aputól örökölt szakmai tapasztalatokra is építve. Nyilván a »hátországnak«, a családunknak is nagy szerepe van abban, hogy a cégünk sikeresen működik. Akár abban segítenek, hogy vigyáznak a most ötéves kisfiamra, akár abban, hogy elsimítják az apuval való vitáinkat.”

„Igazi családi vállalkozás a miénk, amiből így vagy úgy, de mindenki kiveszi a részét.”

Ezeket olvastad már?

  1. Fizetős lett a parkolás a Lidl-ben: ezeken a helyeken kell extra költségekkel számolnod
  2. Gyep locsolása kánikulában: ezt a 3 egyszerű tippet jegyezd meg és egész nyáron zöld marad
  3. Elbújt a nyilvánosság elől és elköltözött Kánya Kata: „Most tanulom a vidéki életet, a kertgondozást”

Szöveg: Szűcs Anikó

Fotó: Schumy Csaba, archív