Talán mindannyian ismerünk olyan történeteket, ami a 100. életévük felé, vagy azon túl is életerős, optimista és energiával teli idősekről szólnak. A szerencsésebbeknek talán éppen a nagyszüleik voltak ilyenek, mások a híradásokban biztos találkoztak ilyen idősekkel. Mi lehet a titkuk? Átéltek annyi mindent: éhínséget, háborút, rossz lakhatási körülményeket, mégis egészségesebbek, mint ma néhány 30-40 éves.
Ha jobban belegondolunk, a válasz olyín kézenfekvő, hogy magunk is rájöhettünk volna. Elég csak felidézni, mit és hogyan ettek a nagyszüleink, és máris megvan a válasz. Ha előtted is felsejlik valamelyik nagyszülőd, ahogy reggel megdörzsöl egy szelet pirítóst fokhagymával, majd megkeni zsírral, már nagyon közel jársz a válaszhoz. Aztán, ha felidézed a nagyi húslevesének ízét, amiben mindig volt fokhagyma, már dereng is, nem igaz?
És az tócsni, ami reszelt krumpliból készül szintén sok fokhagymával? A fokhagyma egyszerűen elválaszthatatlan része volt az idősebb generáció mindennapi táplálkozásának, és ez bizony így is van jól.
A fokhagyma, mint csodaszer
A fokhagyma gyógyászati célú fogyasztása nem csupán népi babona. Számos természetes anyagot tartalmaz, amelyek vírusellenes, antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
- A fokhagymában található egyik legfontosabb anyag az allicin, amely támogatja az immunrendszert, a vérkeringést, a szív- és agyműködést, és hatékonyan védi a szervezetet a fertőzésektől.
- Támogatja a fehérvérsejtek termelődését, természetes antibiotikumként működik, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet.
- Sőt akár a már kialakult gyulladásokat is gyógyíthatja a szervezetben, és megelőző hatással van bizonyos ráktípusokra.
Az ókori civilizációk is ismerték a fokhagyma jótékony hatásait
A fokhagyma az egyik legrégebbi gyógynövény. Az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy erőt és bátorságot ad. Sok kultúrában pedig nemcsak a konyhához tartozott, hanem a mágiához és az okkultizmushoz is. Állítólag elűzi a gonosz szellemeket és a betegségeket.
Az ókorban influenza megelőzésére fogyasztották, tavasszal segített méregteleníteni a szervezetet, és egész évben fűszerként szolgált, ami még a hétköznapi ételeket is különlegessé tudta tenni.
A fokhagymafogyasztás egészségügyi előnyeit ma már számos tanulmány bizonyítja, így ez egyszer nyugodtan elhiheted, a nagymama bölcsessége nem csak üres frázis.
Egy gerezd nyers fokhagyma jobb, mint ezernyi mesterséges készítmény

A nyers fokhagyma természetesen a legerősebb, mivel allicint tartalmaz, amely akkor keletkezik, amikor a fokhagymát zúzzák vagy aprítják.
- Ha a fokhagymát egy ideig állni hagyjuk a további feldolgozás előtt, az allicinnek van ideje kialakulni, és ellenáll a könnyű hőkezelésnek.
- Bár a hosszan tartó főzés során néhány hatóanyag elvész, antioxidáns tulajdonságai megmaradnak.
- A szárított fokhagyma vagy az allicint tartalmazó étrend-kiegészítők megfelelő alternatívát jelenthetnek, de semmi sem hasonlítható a friss fokhagymához.
Ez is érdekelhet
És mi lesz a szájszaggal?
Nincs ezen mit szépíteni, ha nyers fokhagymát eszel, szájszagod lesz – sokan éppen ezért kerülik is a többi hagymafélével együtt, ami nagy hiba! Van ugyanis néhány trükk, amellyel jelentősen csökkentheted a fokhagyma szagát.
- Fokhagymafogyasztás után a friss petrezselyem vagy menta rágcsálása, vagy egy alma elfogyasztása segít. Mindhárom szuperegészséges is, így csak jót teszel magaddal, ha ezeket is megeszed a fokhagyma után.
- Az is hatásos, ha megiszol egy pohár tejet, vagy citromlével öblíted ki a szádat.
- A zöld teának is érdekes hatása van, mivel polifenolokat tartalmaz, amelyek semlegesítik a szagokat.
Kíváncsi vagy, milyen trükkjei vannak más 100 éves embereknek? Ezt a 6 szabályt tartsd be.
Fotó: