A liba nem olcsó mulatság, viszont Márton-napkor szinte minden család asztalára kerül valamilyen libás finomság. a Meglepetés gasztroszerzője, Vrábel Kriszta olyan recepteket állított össze, amelyek nem terhelik meg túlzottan a pénztárcád, így mindenki élvezheti ezt a páratlan finomságot.
Miért eszünk libát Márton-napkor?
Márton napja, november 11-e, a gazdasági év lezárásának és az advent előtti utolsó nagy lakomának az ideje volt a régi paraszti világban. Ezen a napon hagyományosan libát eszünk, ami Szent Márton püspök legendájához kötődik: amikor el akart bújni a püspöki kinevezés elől, egy libaólban rejtőzött el, de a libák hangos gágogása elárulta őt. Innen ered a szokás, hogy libasült kerül az asztalra.
A népi mondás szerint „aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik”, így a libaevés nemcsak vallási, hanem gazdasági és gasztronómiai jelentőséggel is bír. Ilyenkor már kiforr az újbor is, amit szintén megkóstolnak a lakomák során. A Márton-napi ünneplés tehát egyszerre tiszteletadás, hagyományőrzés és az őszi munkák lezárásának örömteli pillanata, amelyet közös étkezéssel és vidámsággal ünnepelnek meg.
Sült libacomb párolt káposztával (1200 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 db egész libacomb
- 80 dkg krumpli
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál fűszersó (só, pirospaprika, őrölt fokhagyma, frissen őrölt bors, oregánó)
- 50 dkg lila káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 0,5 dl fehérborecet
- 1 dl Worcestershire-szósz
- 4 evőkanál barnacukor
- só, frissen őrölt bors
A megtisztított libacombokat körbesózzuk, megborsozzuk, tűzálló tálba tesszük, és alufóliával lefedve 170 Celsius-fokon 2 óra alatt omlósra sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a BBQ-fűszrezésű párolt káposztát. Egy közepes méretű lábosban az apróra vágott hagymát kevés olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a vékonyra szelt káposztát és a zúzott fokhagymát. Megsózzuk, és lefedve 20 percig dinszteljük. Amikor már kezd puhulni a káposzta, hozzákeverjük a paradicsomszószt, az ecetet, a Worcestershire-szószt és a cukrot. Lefedve, időnként megkeverve további 30 perc alatt puhára dinszteljük.
A körethez a hámozott, cikkekre vágott krumplit sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a fűszersóval, és egyenletesen átforgatjuk benne a kihűlt burgonyacikkeket.Tálalás előtt, bő, forró olajban ropogósra sütjük a burgonyát.
Libahúsos borscs (700 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: Márton napi libalakoma olcsón: 3 hagyományos recept képpel
Hozzávalók 6 tányér leveshez:
- 5 db libaszárny
- 15 dkg füstölt libamell
- 2 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 25 dkg cékla
- 1 darab krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- egy kis csokor kapor
- fehérborecet
- olaj
- tejföl a tálaláshoz
- só, frissen őrölt bors
A libaszárnyakat az ízek mentén elvágjuk, megtisztítjuk. 1,5 liter vízben, egy fej hagymával feltesszük főni, megsózzuk, megborsozzuk. Takaréklángon kb. 1,5 óráig főzzük az alaplevet.
A másik fej hagymát apróra kockázzuk, olajon puhára dinszteljük a szintén felkockázott füstölt libamellel együtt. Hozzáadjuk az apróra vágott krumplit, céklát, répákat, a zúzott fokhagymát és a babérlevelet.
Összepároljuk, majd felöntjük az alaplével. 50 perc alatt készre főzzük a zöldségeket. A végén hozzáadjuk a csontról levagdosott libahúst is (külön is tálalhatjuk). Ecettel enyhén savanyítjuk a levest, majd friss, vágott kaporral megszórva, kevés tejföllel tálaljuk.
Libatepertőkrém (180 Ft egy adag)

Hozzávalók 8 adaghoz:
- 25 dkg libatepertő
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál tejföl
- egy kis csokor petrezselyem
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál olaj
- só, frissen őrölt bors
A kockára vágott hagymát serpenyőben 1 evőkanál olajon, egy kevés vízzel felöntve puhára dinszteljük.
A tepertő 2/3 részét egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a tejfölt, a mustárt és a darabolt fokhagymát, majd botmixerrel krémesítjük.
Hozzákeverjük a maradék, apróra vágott tepertőt, a felaprított petrezselymet és a citromhéjat. Sóval, borssal ízesítjük, és friss kenyérrel kínáljuk.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta


