Sztár

Ezért szereti annyira Rácz Jenő és a Meki: ez a fekete fokhagyma igazi titka és ereje

A fekete fokhagyma már nem annyira kuriózum itthon sem, egyre több helyen elérhető. De mitől annyira különleges ez a furcsaság?
fekete fokhagyma tányéron

Az utóbbi években egyre több helyen találkozhatunk a fekete fokhagymával, nemcsak ínyencségekben, hanem étrend-kiegészítőkben, sőt még arckrémekben is. A trend mögött pedig nem puszta divathullám, vagy jól tervezett marketing áll: a különleges eljárással érlelt fokhagyma valóban érdekes hatóanyagokat rejt – írta az Akciós Újság. Nem is csoda talán ezek után, hogy Rácz Jenő és az amerikai hamburgerlánc is rajong érte és még hamburgerbe is tették.

A fekete fokhagyma úgy készül, hogy a friss fokhagymát 60–90 °C-os hőmérsékleten, magas páratartalom mellett hetekig érlelik. Ezalatt az úgynevezett Maillard-reakció zajlik le, amely megváltoztatja a színét, ízét és állagát. Fekete, lágy, enyhén édeskés gerezdek jönnek létre, amelyek szinte karamellás aromát kapnak.

A titok, amit eddig csak a szakértők ismertek: ez a fekete fokhagyma ereje

A folyamat során a fokhagymában található antioxidánsok mennyisége megnő, miközben a kénvegyületek biohasznosulása javul – vagyis a szervezet könnyebben képes felhasználni őket. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatásúak, hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez, segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet és a vérzsírokat.

Egyes kutatások arra is utalnak, hogy a fekete fokhagyma antioxidánsai gátolhatják a daganatos sejtek növekedését laboratóriumi körülmények között. Bár ezek még nem emberi klinikai eredmények, a tudományos érdeklődés egyre nő a lehetséges rákmegelőző hatás iránt. Emellett a fokhagymában lévő anyagok a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszhatnak, ami a cukorbetegség megelőzésében lehet hasznos.

Más helyszínt keresel nyaraláshoz?

Szépségápolás és a fekete fokhagyma

fekete fokhagyma tányéron
A fekete fokhagyma egy hosszadalmas eljárással készül

A kozmetikai ipar sem bírta ki, itt is használják ezt a „fekete aranyat”. A fekete fokhagyma kivonata gazdag antioxidánsokban, aminosavakban és kénvegyületekben. Ezek hozzájárulhatnak a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Az antioxidánsok védik a kollagént és az elasztint a káros szabad gyököktől, így a bőr feszesebb és fiatalosabb maradhat. Az aminosavak támogatják a bőr regenerálódását, segítik a nedvességmegtartást. Míg az S-allil-cisztein gyulladáscsökkentő hatása enyhítheti az aknét, az ekcémát vagy a pikkelysömört.

Koreai kutatók egy 2024-es, Journal of Cosmetic Science című szaklapban megjelent cikkükben azt írták, „a fekete fokhagyma kivonat jelentősen csökkenti az UVB okozta oxidatív stresszt és gátolja az elasztáz enzimet, ami a bőr rugalmasságát őrzi meg”.

Egy dél-koreai szabadalom szerint pedig a fekete fokhagyma kivonatot tartalmazó krémek ránctalanító és bőrfehérítő hatással bírnak, mivel gátolják a melaninképződést és a kollagénlebontást.

Mit mondanak a szakértők?

Bőrgyógyászok szerint a fekete fokhagyma ígéretes, de még kevés a humán klinikai bizonyíték. A jelenlegi eredmények főként laboratóriumi és állatkísérleteken alapulnak, így további kutatásokra van szükség. Más szakértők viszont természetes alternatívaként tekintenek rá a szintetikus antioxidánsokkal szemben. Különösen az érzékeny bőrűek számára.

Egy biztos: akár a tányéron, akár a tégelyben jelenik meg, a fekete fokhagyma különleges kombinációja az egészségnek és a szépségnek – bár csodaszernek még korai nevezni.

Fotó: gettyimages