Konyha

Egészséges szaloncukor házilag: cukormentes és 10 perc alatt elkészül a bolti ár töredékéért

Gyakorlatilag egy perc előkészülettel és 10 perc munkával készíthetsz cukormentes házi szaloncukrot, amit garantáltan imádni fognak a gyerekek és a felnőttek is.
cukormentes szaloncukrot készít egy nő otton

A magyar karácsonyfák dísze

A szaloncukor története a 19. század közepére nyúlik vissza, és szorosan kapcsolódik a karácsonyfa-állítás hagyományához. Eredetileg a francia fondant cukorkákból fejlődött ki, amelyeket Európa-szerte készítettek. Magyarországon a szaloncukor elnevezés a „szalon” szóból származik, mert a polgári otthonok elegáns szalonjaiban kínálták ezeket az édességeket az ünnepek idején.

Az első szaloncukrokat kézműves cukrászok készítették, és a karácsonyfára akasztás szokása a 19. század második felében vált általánossá. A gyári gyártás a század végén indult, ekkor jelentek meg a jellegzetes szanitolpapírba csomagolt, selyemszalagos díszítésű darabok. A Gerbeaud és más nagy cukrászdák úttörő szerepet játszottak abban, hogy a szaloncukor tömegesen elérhetővé váljon.

Ma már elképzelhetetlen a magyar karácsony szaloncukor nélkül, és bár az ízek és a csomagolások sokat változtak, a hagyomány lényege ugyanaz maradt: az édesség nemcsak finomság, hanem a karácsonyfa egyik legszebb dísze is.

Ez is érdekelhet

Bolti helyett házi szaloncukor olcsón

Ám, ahogy a neve is mondja, tömény cukor, és bár a gyerekek egész nap csipegetnék, sem nekik, sem nekünk felnőtteknek nem ajánlott nagyon sokat enni belőle. Greens of Daisy, vagyis Bukovicsné Békefi Daisy viszont egy olyan receptet osztott meg Facebook-oldalán, amit reggel, este, sőt tulajdonképpen egész nap csemegézhetsz. Csupa-csupa természetes alapanyagból készül, nem tartalmaz finomított cukrokat, így bűntudat nélkül fogyaszthatod.

Ha cukorbeteg vagy, azért nem árt ezzel sem óvatosnak lenni, hiszen az aszalt gyümölcsökben is bőven akar, ami összezavarhatja az inzulinszintedet!

Szaloncukor házilag cukormentesen

Lássuk, mi kell Daisy receptjéhez. A lista olyan rövid, hogy magad is meg fogsz lepődni, főleg, ha elolvasod, mi minden van egy bolti szaloncukorban… Az alaprecept egyébként számtalan módon variálható.

Házi szaloncukor hozzávalók:

  • datolya
  • aszalt sárgabarack
  • jó minőségű étcsokoládé
  • tehetsz még bele: magvakat, kakaóport, kókuszreszeléket, más aszalt gyümölcsöket.

Elkészítés:

cukormentes szaloncukrot készít egy nő otton
Pillanatok alatt elkészül a cukormentes házi szaloncukor
  1. Magozd ki a datolyát és tedd aprítógépbe a többi hozzávalóval együtt.
  2. Egy zserbós ízesítésű mellé tegyél még néhány szelet bio narancshéjat, és egy kevés facsart narancslevet, és pár szem diót. Turmixold össze, míg krémes nem lesz.
  3. A kókuszoshoz a datolyával együtt pürésíts cukrozatlan kakaóport és kókuszreszeléket.
  4. Ha elég krémes az állag, nedves kézzel formázz a masszából kis szaloncukor-formájú nudlikat és forgasd meg az étcsokiban.
  5. Tedd a hűtőbe dermedni és ha kész, csomagold be őket.

Fotó: AI-generált kép

A videó AI alapú programmal készült.