A burgonya az egyik legnépszerűbb alapélelmiszerünk, de még a legszebbnek tűnő darabok is okozhatnak csalódást. Még ha meg is veszed a piacon vagy a boltban a látszólag hibátlan darabokat, otthon hámozás közben kiderülhet, hogy a héja alatt barna vagy fekete, vagyis már romlásnak indult. Ez a jelenség sokkal gyakoribb, mint gondolnád, ezért érdemes tisztában lenni azzal, mikor romlott a krumpli és milyen jelekre figyelj már a vásárlásnál.
Zöldes elszíneződés a héjon
Ha a héjon zöldes elszíneződés látsz, az bizony nem arra utal, hogy a krumpli még éretlen lenne, ilyen ugyanis a burgonya esetébennem is fordulhat elő. A zöld részekben szolanin nevű mérgező anyag halmozódik fel.
Ha csak kevés zöldes foltot látsz, meg megveheted a krumplit, csak pucold meg jó vastagon, amíg mindent el nem távolítasz. Ettől még ehető marad, de ha a zöld szín nagy területen fedi a burgonyát, egyértelmű, hogy a krumpli romlott és nem érdemes hazavinni.
Ez is érdekelhet
Mikor romlott a krumpli?

A leggyakoribb eset az, amikor kívülről teljesen hibátlannak látszik a burgonya, de meghámozás után barna, puha vagy akár bűzös foltok kerülnek elő. Ez olyankor jelentkezik, ha a krumpli a földben megfertőződött és a héj alatt bomlásnak indult.
Ilyen esetben nincs más megoldás, a krumplinak a kukában a helye, emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ha belül puha, vizes állagú vagy fekete pöttyökkel teli, egyértelműen elérkezett az a pont, hogy ki kell dobni.
Erre figyelj a boltban vásárláskor
A legjobb, ha mindig az ömlesztett, vagyis a lédig áruból válogatsz, így ugyanis meg tudod fogni és nézni az összes szemet alaposan. Ha puha, nyomásra behorpad, vagy nyirkosnak, nedvesnek tűnik, ne vidd haza.
A szaga is árulkodó: a romlott krumpli illata gyakorlatilag elviselhetetlen. Ha a boltban dohos, kellemetlen szagot érzel a krumpliskosár körül, inkabb mondj le róla.
Tárolási hibák otthon
Ha otthon nem megfelelő körülmények között tárolod, a burgonya szintén gyorsan megromlik.
- A legfontosabb szabály: ne legyen fényen, mert ettől jelennek meg a zöld foltok.
- Ne tedd a hűtőbe, mert megváltozik az íze, édeskés lehet.
- Ne tárold hagyma mellett, mert mindkét zöldséged hamarabb fog megromlani.
- Ha a szaga megváltozik, ki kell dobni.
A hagyma etilén nevű gázt szabadít fel, ami egy növényi hormont, amely hatására a termés idővel beérik és ízesebbé válik. Ha túl sok etilén szabadul fel egy zárt térben, akkor az összes zöldség vagy gyümölcs gyorsan megromolhat. A burgonya különösen érzékeny az etiléngázra, így ezen zöldség esetében gyors és látványos lesz a romlás.
Összefoglalva
A legjobb, ha nem hagyod a burgonyát a konyhapulton sem, mert fény hatására mérgező, szolanin nevű vegyületet termelhet, amelyet nem szabad elfogyasztani. A fény hatására a burgonya csírázni kezd, rettenetesen keserű ízű lesz, és még be is zöldül.
Forrásunk volt: Hóvége


