Konyha

Ugyanolyan finom, mint a Szamosé, csak sokkal olcsóbb: így spórolhatsz a szaloncukron idén

Szamos íz, Tesco áron? Egyáltalán nem lehetetlen ilyet beszerezned, a brit boltban ugyanis ugyanolyan jó a szaloncukor méghozzá egy apró csavar miatt.
szaloncukor tesco szamos spórolás

Így spórolhatsz a szaloncukron idén karácsonykor

Ha a karácsony nálad sem múlhat el szaloncukor nélkül, van egy jó hírünk: nem kell mélyen a zsebbe nyúlni ahhoz, hogy Szamos-minőséget élvezhess. A Tesco ugyanis idén is kínálja a sajátmárkás, prémium kategóriás Tesco Finest szaloncukrokat, amelyek a Szamos receptje alapján készülnek – és jóval kedvezőbb áron kaphatók, mint az eredeti Szamos édességek – írta a Hóvége.

Mennyibe kerül a szaloncukor idén?

szaloncukor tesco szamos spórolás
A Tesco a szamos szloncukor receptje alapján dolgozik

A Tesco Finest szaloncukrok idén kisebb dobozban érkeznek: a korábbi 300 grammos kiszerelés helyett most 240–250 grammos dobozokat találsz a polcokon. Az árak is emelkedtek: a Pénzcentrum összesítése szerint az egységár 16,8–27,7%-kal nőtt, ahol volt összehasonlítható adat.

Tavaly 3799–4699 forintért lehetett megvenni a 300 grammos válogatásokat, idén a kisebb dobozok 3699–4999 forintba kerülnek. Clubcarddal viszont olcsóbb: a 250 grammos válogatás 3499 Ft, a 240 grammos pedig 4299 Ft.

Ez is érdekelhet

És mi a helyzet a Szamos áraival?

A Szamos díszdobozos szaloncukrai 140–250 grammos kiszerelésben 2990–4990 forint között mozognak. Érdekesség, hogy kilóra számolva a nagyobb Szamos dobozok olcsóbbak, mint a Tesco Finest – viszont kevesebb íz közül válogathatsz. A kisebb Szamos dobozok viszont már igazi prémium árkategóriát képviselnek.

Melyik éri meg jobban?

Ha a legjobb ár-érték arányt keresed, a nagy kiszerelésű Szamos a nyerő.

Ha viszont többféle ízt szeretnél kipróbálni, kisebb mennyiséget vennél, vagy fontos, hogy Szamos-minőséget kapj kedvezőbb áron, a Tesco Finest jó kompromisszum.

Csak mi esszük a szaloncukrot

A szaloncukor a magyar karácsonyi hagyományok egyik legkedveltebb édessége, amelyet elsősorban a karácsonyfára akasztva fogyasztunk. Eredete a 19. századra nyúlik vissza, amikor a cukrászok különféle fondantból készült édességeket kezdtek készíteni, majd színes papírba csomagolva díszítették velük a fát.

A „szaloncukor” elnevezés onnan ered, hogy a polgári otthonokban a szalonban állt a karácsonyfa, és az édesség ott kapott helyet. Kezdetben kézzel készítették, ma már gyárilag előállított változatai kaphatók, rengeteg ízben: a klasszikus zselés és fondant mellett ma már marcipános, trüffeles, alkoholos és különféle csokoládés töltelékekkel is találkozhatunk. A szaloncukor nem csupán édesség, hanem a karácsonyi dekoráció része, amelyhez sok családban hagyományos „lopkodás” is társul az ünnepek alatt.

Fotó: gettyimages