Régen a szaloncukor készítése igazi ünnepi rituálé volt, ami összehozta a családot. A háziasszonyok nem rohantak a boltba, hanem otthon varázsolták elő a finomságokat. A konyhában illatozott a főzött cukor, amit lassan, türelmesen kevertek, hogy szép fényes legyen.
A töltelékek egyszerűek voltak: dió, mák, lekvár vagy csokoládé – mindaz, ami kéznél volt. Amikor a massza kihűlt, apró darabokat formáltak belőle, majd selyempapírba csomagolták, amit sokszor maguk vágtak és rojtoztak. A színes papírok csillogása és a kézzel kötött aranyszálak igazi díszei lettek a karácsonyfának.
Nem volt tökéletes, de minden darabban benne volt a szeretet és a várakozás öröme. A gyerekek izgatottan lesték, mikor kerülnek fel a fára, és titokban már akkor tervezgették, melyiket bontják meg először. Ez a hagyomány nemcsak édességet adott, hanem melegséget és közös élményt, ami ma is mosolyt csal az arcunkra.
Ezeket olvastad már?
Marcipános szaloncukor (100-120 darabhoz):
- 40 dkg őrölt mandula
- 50 dkg porcukor
- 1,5 dl víz
- 30 dkg étcsokoládé
A vízből és 10 dkg cukorból sűrű szirupot főzünk. Addig forraljuk, amíg a felére sűrűsödik. A maradék cukrot összekeverjük a mandulával, a cukorsziruppal, és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, 2 órára hűtőbe tesszük. Vékony rudakat formálunk, szeletekre vágjuk. Úgy sodorjuk meg, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. Egyenként vízgőz felett megolvasztott csokoládéba mártjuk, és sütőpapíron szárítjuk. Vékony csomagolópapírból 10×10 cm-es darabokat vágunk, és becsomagoljuk a cukrokat.
Mogyorós-kávés szaloncukor (100 darabhoz):
- 40 dkg őrölt mogyoró
- 10 dkg porcukor
- 80 ml presszókávé
- 20+25 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
- 5 dkg vaj
A mogyorót szárazon enyhén megpirítjuk egy teflonserpenyőben. 20 dkg csokoládét vízgőz felett megolvasztunk, hozzáadjuk a vajat, a kávét és a cukrot. A mogyoróval összegyúrjuk, majd kb. 100 szaloncukrot formázunka masszából. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. Vízgőz felett felolvasztjuk a maradék csokoládét, megforgatjuk benne a szaloncukrokat, és sütőpapírra helyezve hűtőbe tesszük. Ezután már csomagolhatjuk.
Aszalt szilvás szaloncukor (100-120 darabhoz):
- 40 dkg őrölt mandula
- 40 dkg porcukor
- 10 dkg puha, magozott aszalt szilva
- 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
- 30 dkg étcsokoládé
A mandulát összekeverjük a porcukorral és a fahéjjal. Beletesszük az apróra vágott aszalt szilvát, és 1-2 evőkanál vízzel összegyúrjuk. Ha szükséges, apránként adunk még hozzá vizet. Fóliába csomagolva
2 órára hűtőbe tesszük. Vékony rudakat formálunk, szeletekre vágjuk. Úgy sodorjuk, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. A szaloncukrokat egyenként vízgőz felett megolvasztott csokoládéba mártjuk, és sütőpapírra helyezve hűtőszekrénybe tesszük, amíg a csokoládé visszadermed. Ezután már csomagolhatjuk is.

Diós-narancsos szaloncukor (100-120 darabhoz):
- 20 dkg őrölt mandula
- 20 dkg darált dió
- 40 dkg porcukor
- 1 narancs
- 30 dkg étcsokoládé
A narancs héját lereszeljük, fél narancs levét kifacsarjuk. A mandulát összekeverjük a dióval, a porcukorral és a narancs héjával. Adunk hozzá 1-2 evőkanál narancslevet. A masszát összegyúrjuk, ha szükséges, adunk hozzá még egy kevés narancslevet. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. Vékony rudakat formálunk a masszából, és szeleteket vágunk belőle.
Úgy sodorjuk, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét. Egyesével megforgatjuk benne a szaloncukrokat, és sütőpapírra helyezve a hűtőszekrénybe tesszük, míg a csokoládé visszadermed. Ezután már csomagolhatjuk is.
Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor, gettyimages


