Címlapsztori Sztárok

Házas, de egyedül neveli a lányokat Mohamed Aida: „Nekünk bevált a távházasság”

Folytatjuk olimpikonjainkról szóló sorozatunkat. Aida hét ötkarikás játékon versenyzett, de az ideit már csak a tévében figyeli. A rendkívül eredményes tőrvívó új kihívások felé kacsint: kukkantsunk be szappankészítő műhelyébe!

Igazi logisztikai bravúr, amit a kétgyerekes édesanya nap mint nap véghez visz. Aida férje, Laurie Shong ugyanis Kanadában él, ezért az év túlnyomó részében a sportolónő egyedül birkózik meg az otthoni teendőkkel.

„Édesanyám nagy segítség számomra, gyakran jön át hozzánk, de tény, hogy az élsport kitartásra és fegyelmezett időbeosztásra tanított. Nem szoktam csak úgy tétlenül üldögélni, szinte minden percem be van osztva. Ráadásul a nagyobbik lányom, Olívia egy ritka genetikai rendellenességgel született, nehezített képességű. Fejlődését terapeuták és szakemberek is segítik, a vele való törődés több odafigyelést igényel” – meséli Mohamed Aida.

A lányaival közösen szeretne vállalkozást

A 48 éves olimpikon az élsporttól még nem vonult vissza. Néhány nappal ezelőtt bronzérmes lett a Magyar Vívóbajnokságon.

„Lassan a pályafutásom végéhez érkezem, és próbálom kitalálni, hogy mihez kezdjek, miután elbúcsúzom a pásttól. Több ötlet is van a fejemben: az egyik, hogy természetes anyagokból készítek termékeket. Van egy kis műhelyem, ahol szappanokat, samponokat, balzsamokat és natúrkrémeket csinálok, egyelőre csak a szeretteim és saját magam örömére. A kézműves projekt termékfejlesztési fázisban tart, de titkos vágyam, hogy egy napon a lányaimat is bevonom, és családi vállalkozást hozunk létre” – árulja el.

Aida nem elveszett ember. Az élsport mellett külkereskedelmi, közgazdász és vívó szakedzői diplomát is szerzett.

„Fontosnak tartottam tanulni, mert tudtam, hogy egyszer eljön a nap, amikor kiöregszem a versenyzésből. Az életem következő szakaszában pedig mással is szeretnék foglalkozni, nem csak a sport világában lenni. Az 53 éves férjem is vívó és öttusázó volt, de a pályáját befejezve civil foglalkozása lett, jelenleg autóértékesítéssel foglalkozik.”

A gyerekek édesapja is olimpikon volt

A férje már várja Kanadában

Aida most még pár napig Magyarországon van, de aztán a lányokkal útra kelnek, és meg sem állnak a második otthonukig, Kanadáig.

„Legutóbb öt hónappal ezelőtt volt együtt a négytagú családunk, Laurie akkor látogatott meg minket. A lányok, Olívia és Leila nagyon várják már, hogy újra átöleljék az édesapjukat. A gyerekeink egyébként Budapesten születtek, de kettős állampolgárok, és kitűnően beszélnek angol nyelven is. Szeretünk Vancouver mellett lakni, nagyokat szoktunk kirándulni. Az ottani életünk teljesen más, mint az itteni. Magyarországon több időnk jut kultúrára, színházi előadásokra, kiállításokra, Kanadában pedig sokat tartózkodunk a természetben, a túrabakancs szinte le sem kerül a lábunkról” – meséli nevetve.

Aida és Laurie közel két évtizede élnek távházasságban. „Fogalmam sincs, hogy milyen egy hagyományos házasság, mert a miénk nem nevezhető annak. De így is jól működik! Évente általában kétszer töltünk hosszabb időt együtt, amikor pedig külön vagyunk, az interneten beszélünk. A köztünk lévő óriási távolság ellenére a férjem részt vesz a családi életünkben, mindenről tud, minden döntést közösen hozunk meg, és fegyelmezi is a lányokat, ha arra van szükség. A 14 éves Olívia és a 10 éves Leila a távházasságunkba született bele, így számukra az a helyzet, hogy ritkán látják személyesen az édesapjukat, nem szokatlan.”

Számára Sydney volt a legszebb olimpia

Az olimpikon tőrvívó az élete nagy szerelmét, a férjét is a sportolói pályájának köszönheti. „Egy edzőtáborban ismerkedtünk meg. Később, a 2000-es sydney-i olimpián is együtt versenyeztünk. Laurie Kanada színeiben indult, én pedig Magyarországot képviseltem. Hét olimpián vettem részt, de számomra a fent említett sydney-i volt a legkedvesebb. Illetve még a 2021-es tokiói, amikor Cseh Lacival közösen vittük a  nemzeti lobogót a csapatok bevonulásakor a nyitóünnepségen. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy engem kértek fel a feladatra, mert ez a lehetőség csak ritkán adatik meg egy sportoló életében.”

Az idei olimpián Aida már nem veszt részt, a tévé előtt ülve szurkol majd a vívóknak. „Vicces lesz, mert én a magyar versenyzőknek, a férjem a kanadai csapatnak, a lányaink pedig mindkét ország sportolóinak fognak drukkolni. Szeretném, ha a magyarok legalább 20 éremmel jönnének vissza Párizsból. Ahogy én látom a mostani versenyzőket, erre minden esélyünk megvan.”

„Nem vagyok konyhatündér”

„A konyhában nem remekelek – árulja el nevetve Aida. – Pörkölt helyett inkább levendulaszappant főzök a műhelyemben. Sosem voltam jó a háztartásvezetésben. Az edzőtáborok, a versenyek és a gyereknevelés mellett otthon inkább barkácsolok.”

Fotó: Kovács Anikó, Mti, Privát