Riportok

Tuti tipp három napos kiránduláshoz: hideg vizet lövell a herlányi gejzír, ráadásul itt van a szomszédban

Mire elég három nap? Elmerülni egy város hangulatában, bejárni a múlt emlékeit és kicsit elfeledni a munkás hétköznapokat. Ezeket mind megkaphatjuk a szomszédos Szlovákia látnivalói között barangolva.

Túra a szlovák Paradicsomban

Ha a városi zajt szeretnénk magunk mögött hagyni, remek célpont a Szlovák Paradicsom, amely nem véletlenül kapta ezt az édeni nevet. Lélegzet­elállító látképek, érintetlen fenyvesek, romantikus kolostorromok, és a hihetetlen dobsinai jégbarlang várja az ide látogató túrázókat. A Tamásfalvi-kilátó­ból nézve csodás látványt nyújt a Hernád-áttörés, amelyet a kalandvágyóbb és gyakorlottabb túrázók fel is kereshetnek. A Menedékkőnél egy karthauzi kolostor romjainál pihenhetünk meg, az Imrikfalvi-víztározónál pedig a horgászok találnak pihentető élményekre. Az ember alkotta szépségek szerelmesei pedig ne hagyják ki Lőcse városát, a csodás szepesi várat és a zsigrai templomot.

Történelem és gasztronómia Pozsonyban

A szlovák főváros története ezer szállal kapcsolódik a magyar történelemhez, hiszen a múltban itt, a híres Szent Márton-dómban koronázták a magyar királyokat és királynékat – ezt jelzi a dóm tornyán a Szent Korona négy méter kerületű, aranyozott mása. De érdemes csatangolni a történelmi belvárosban is: a szűk, macskaköves utcák sétára, a jópofa szobrok pedig – amilyen például a csatornából kikandikáló, bámészkodó munkásé – fényképezésre csábítanak. Szintén remek fotótéma a város szinte minden pontjáról jól látható vár, az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére épült, szecessziós Kék templom és a Duna fölé emelkedő UFO-kilátó is. A hangulatos éttermekben kóstoljuk meg a juhtúrós sztrapacskát, a kolbászos káposztalevest és a remek sajtokat, amelyeket egy pohár sörrel is leöblíthetünk. Ha a város környékén is kalandoznánk, érdemes északra indulnunk Vöröskő vára és a romantikus szomolányi várkastély felé.

Csobbanjunk a vízi vidámparkban és a gyógyvízben!

A felfrissülést és a gyógyító élményeket keresők is remek élményeket találnak Szlovákiában. A Magas-Tátra vonzáskörzetében, Liptószentmiklóson található a Tatralandia hatalmas vízi vidámparkja és wellnessfürdője, ahol a fiatalabbak a 30 csúszdát, az idősebbek pedig a termál- és wellnessszolgáltatásokat élvezhetik.

Az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült Selmecbányától nem messze fekszik Szklenófürdő, amelynek különlegessége a nagy mennyiségű kalciumot és magné­ziumot tartalmazó termálvíz, ami támogatja egyes mozgásszervi és idegrendszeri betegségek gyógyulását. A Parenica termálfürdőben egy barlangban élvezhetjük a helyben fakadó gyógyvíz hatását.

Egy igazi különlegesség: a herlányi gejzír

Míg a világ gejzíreinek többsége forró vizet lövell a magasba, a Kassától nem messze található herlányi gejzír hideg, 14-18 Celsius-fokos vizéről ismert. A hideg gejzír igazi ritkaság, Szlovákián kívül csak Izlandon fordul elő. Nagyjából 32-36 óránként tör fel a víz, és ekkor mintegy 20 méteres magasságig szökik fel a vízsugár. A következő kitörés várható időpontjáról Herl’any település községi hivatalában, vagy a herlany.sk weboldalon lehet érdeklődni.

Fotó: visitbratislava.com, archív SLOVAKIA TRAVEL, visitliptov.sk, adobestock, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete