Lélek Riportok

Az erdőben ébresztik újra a lángot a kirándulók: túrázás közben erősödik a szerelem

Egy jól működő párkapcsolatért tenni kell. Fontosak a kedves gesztusok, a kettesben töltött minőségi idő, a beszélgetés, sőt még egy évek óta tartó házasságban sem árt néha újra randevúzni. Akár a természetben…

Izgalmas, rendhagyó randilehetőség csodás környezetben – így írhatnánk le egy mondatban, hogy pontosan mit is takar egy remek kezdeményezés, a NégyBakancs túra. Ezt a kapcsolaterősítő kirándulást a Dunakanyar egyik legszebb részén, Nagymarosnál tervezte meg a KétIgen Alapítvány.

Játék, kirándulás és segítség egyben

„A tapasztalataink szerint a párok egyre nyitottabbak a közös, játékos programokra, feladatokra. Sokan ismerik fel azt is: tenni kell azért, hogy a kezdeti láng, harmónia megmaradjon. A legjobb, ha nem várjuk meg, míg kialakulnak, elmélyülnek a problémák, hanem már előtte teszünk ellene, és erre tökéletes ez a lehetőség” – kezdi Šindýlková Zsófia pszichológus, képzésben lévő pár- és családterapeuta, a program egyik kidolgozója.

Drobilich János és Hollai Zsófia, az ötletgazdák

A túra ötlete egy nagymarosi panziótulajdonos, Drobilich János és felesége, Hollai Zsófia fejéből pattant ki. Jánosék azt látták a vendégeik egy részén, hogy a párok a hétköznapokból kiszakadva sem nagyon tudnak mit kezdeni egymással. Valahogy belefásultak a mindennapokba, ellaposodott a kapcsolatuk. Ekkor keresték meg a KétIgen Alapítvány munkatársait, és kezdtek ötletelni a megoldáson. „Szakemberek szerint a férfiak könnyebben megnyílnak, beszélnek az érzéseikről mozgás közben, mint egy helyben ülve, terápián. Nem véletlenül mennek a baráti társaságok hétvégén focizni, teniszezni, vagy űznek bármilyen más sportot a pasik közösen, kikapcsolódásként – magyarázza Zsófia. – Ugyanakkor pszichológiai végzettség nélkül is észrevehetjük egy kirándulás során, hogy a természetben, a friss levegőn másként tekintünk a párunkra, és ha már ott vagyunk a gyönyörű környezetben ketten, akkor a beszélgetés is könnyebben megy.”

Lépésről lépésre az úton

A túra ötletét Zsófia egy pszichológus, pár- és családterapeuta kollégájával közösen dolgozta ki. Jó néhány hónapig gondolkodtak a megvalósításon, hiszen a céljuk a párkapcsolatok jóllétének javítása volt. Az eredmény pedig ez a túra lett.

A kirándulás nem szervezett formájú, bármikor teljesíthető. Nagymaroson, a Rákóczi út 37. szám alatt található parkolóból indul. A 4,5 kilométer hosszú kijelölt úton állomásokat alakítottak ki. Nem sík a terep, de nem is megterhelő, idősebbek is bátran elindulhatnak.

A párok az induláskor kiválasztott témák szerint feladatokat kapnak az állomásokon, illetve ezek között. Van egy alaptúra, amelyet bárkinek ajánlanak, függetlenül attól, hány éves, mióta él kapcsolatban. Ezenkívül van további hat tematikus feladatlap: egy az összeköltözés előtt állóknak, egy a házasságra készülőknek, egy a gyermekvállalást tervezőknek, egy azoknak, akiknek kisgyermekük van, egy azoknak, akiknek már kirepültek a gyerekeik (üresfészek-szindróma), és egy azoknak is, akik hosszabb ideje élnek együtt, és szeretnék felfrissíteni a kapcsolatukat.

Kérdések és válaszok

A túra kiindulópontján lehet kiválasztani a témát egy QR-kód segítségével, majd ezután kapja meg mindenki a telefonjára a feladatokat, kérdéseket szépen sorban. Összesen 8 állomás van, mindegyiken van kérdés, feladat. A feladatok természetesen papíralapon is megtalálhatók az induló állomáson lévő ládában, ezt az ötletgazda, Drobilich János ellenőrzi és tölti fel rendszeresen.

„A kérdésekre válaszolva, illetve a feladatokat megoldva közelebb kerülhetnek egymáshoz a párok. Igazából egy iránytűt kapnak tőlünk arra, hogy feltegyék egymásnak a jó kérdéseket – meséli a pszichológus. – Ezek nem problémát mélyítő kérdések, inkább olyan segítő felvetések, amelyek jobban összekötik a párt, arra fókuszálunk, ami jól működik, nem pedig arra, ami gondot jelent. Tehát ez nem terápia, komolyabb pszichológiai probléma esetén ugyanis nem szabad magukra hagyni az érintetteket, itt meg nincs állandó segítség készenlétben. A mi célunk az, hogy a romantikus környezetben tett túra megerősítse a kapcsolatot.”

Ők már kipróbálták a KétIgen-túrát

Orbán Kinga és Miklós Levente hét éve ismerik egymást, egy éve házasok. A fiatal pár jelenleg két mentett husky kutyával osztja meg az életét. Mivel az állatoknak igen nagy a mozgásigényük, így a túrázásnak kiemelt szerepe van az életükben. „Majdnem minden hétvégén megyünk kirándulni. Ez nemcsak a kutyáknak szuper, nekünk is minőségi időtöltés. A KétIgen túrája így nagyon testhez­álló „feladat” volt számunkra, arról nem is beszélve, hogy gyönyörű helyen van, a Dunakanyarnál kevés romantikusabb helyet tudok elképzelni” – meséli Kinga.

Kinga és Levente egy éve házasok

A fiatalok a Gyermekvállalás előtt állóknak szóló túrát választották, hiszen Kinga várandós. „Hatalmas az öröm nálunk, de tisztában vagyunk vele, hogy a baba érkezése a boldogság mellett sok nehézséget is hoz majd magával. A túrán olyan témák is előkerültek, amelyek valószínűleg magunktól nem jutottak volna az eszünkbe.” Levente veszi át tőle a szót: „Voltak praktikus kérdések – például kiket tudunk majd segítségként bevonni a gyerekvigyázásra –, és voltak „mélyebb”, lelkizősebbek is, például olyanok, amelyek segítettek megfogalmazni a félelmeket, kételyeket. Szuper volt megismerni egymás álláspontját, gondolatait. Ez így egyszerre volt tanulás, terápia, randi és kikapcsolódás.”

Az egyedülállóknak is terveznek hasonlót

Šindýlková Zsófia és munkatársai szeretnék a témákat tovább bővíteni. A terveik között szerepel egy olyan kérdéssor, amely az egyedülállóknak – szinglik, elváltak, özvegyek – adna támpontot az életben. „Tavaly kb. 160 pár vett részt a túráinkon a bejelentkezés és az elfogyott papírok alapján, és a visszajelzések nagyon pozitívak. Éppen ezért próbáljuk továbbgondolni, hogy tudnánk még több embernek segíteni. Továbbá folyamatosan dolgozunk azon, hogy az ország még több helyszínén is elérhető legyen a túra. Az élményen túl apró gesztusokkal is kedveskedünk: a túra végén minden teljesítő pár elvehet egy képeslapot és egy prospektust. Van egy szelfipontunk, ahol csodás képek készülhetnek.”

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete